Obavijesti

Show

Komentari 18

'Milijunaš s ulice' apsolutni je pobjednik s osam Oscara

'Milijunaš s ulice' apsolutni je pobjednik s osam Oscara
18

Indijski hit 'pomeo' je ovogodišnje Oscare. Svoj prvi zlatni kipić dobile su Kate Winslet i Penelope Cruz. Najbolji glumac već drugi put je Sean Penn

VIDEO

Po 81. put dodijeljene su nagrade američke filmske Akademije. Apsolutni pobjednik s osam osvojenih Oscara je indijski hit "Milijunaš s ulice". Osim što je proglašen za najbolji film godine, Oscarom se okitio i njegov redatelj Danny Boyle.
- Nismo imali novca. Vodila nas je strast i ljubav prema filmu te scenarij koji nas je inspirirao - izjavili su članovi filmske ekipe "Milijunaša s ulice". Očekivani kipić u kategoriji najbolje glavne glumice dobila je Kate Winslet za ulogu u filmu "The Reader".
- Lagala bih kada ne bih rekla da nisam imala viziju sebe kao dobitnice Oscara. Kao mala držala bih govor u kupaonici, a umjesto zlatnog kipića u ruci bih držala bocu šampona. San mi se napokon ostvario. Mama, tata, zazviždite mi, ne znam gdje ste u ovoj golemoj prostoriji... Zahvaljujem svima - rekla je Kate. Za briljantno odigranu ulogu u filmu "Milk" zlatni kipić za najbolju mušku ulogu dobio je Sean Penn. Nakon osvojenog Oscara za ulogu u filmu "Mistična rijeka", poznatom hollywoodskom ljevičaru ovo je druga najprestižnija nagrada Akademije.
- Nisam očekivao. Stvarno sam iznenađen. Ponosan sam što živim u zemlji koja ima novog predsjednika - izjavio je Penn. Očekivani Oscar u kategoriji najboljeg sporednoga glumca dobio je posthumno Heath Ledger. Nagradu su primili članovi njegove obitelji. Ovogodišnja najbolja sporedna glumica je Penelope Cruz. Svog prvog Oscara dobila je za ulogu psihotične slikarice u filmu Woodyja Allena "Vicky Cristina Barcelona". Najveći gubitnik je "Neobična priča o Benjaminu Buttonu". Od 13 nominacija film je dobio samo dvije nagrade.
Domaćin zabave bio je australski glumac Hugh Jackman. Počasnog Oscara za životno djelo dobio je komičar Jerry Lewis (82). Iako je na filmu od 1949., Lewis nikada nije bio nominiran za Oscara.


POBJEDNICI:
FILM - Milijunaš s ulice
REDATELJ - Danny Boyle (Milijunaš s ulice)
GLAVNI GLUMAC - Sean Penn (Milk)
GLAVNA GLUMICA - Kate Winslet (The Reader)
SPOREDNI GLUMAC - Heath Ledger (The Dark Knight)
SPOREDNA GLUMICA - Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
ORGINALNI SCENARIJ - Milk
ADAPTIRANI SCENARIJ - Milijunaš s ulice
NAJBOLJI STRANI FILM - Departures (Japan)
SCENOGRAFIJA - Neobična priča o Benjaminu Buttonu
KAMERA - Miljunaš s ulice

ZANIMLJIVO...
Jedan od najkraćih govora imao je Alfred Hitchcock koji je rekao "Hvala vam". Julia Roberts dosadno je zahvaljivala četiri minute, a Gwyneth Paltrow i Nicole Kidman plakale su kao "kišna godina". Prvo mjesto najgorih govora uvjerljivo drži Halle Berry koja je 2001. dobila Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu "Monster's Ball" te ridajući na pozornici prihvatila kipić.
Prva dodjela Oscara bila je 1929. u hotelu Roosevelt u Hollywoodu i trajala je pet minuta. Popularni kipić koji ima oblik mladog viteza s mačem napravljen je godinu dana prije. Visok je 34 cm i težak 3,6 kg. Rekord po broju osvojenih kipića drži glumica Katharine Hepburn sa 4 Oscara te Ingrid Bergman, Walter Brennan i Jack Nicholson s tri. Najmlađe dobitnice su Shirley Temple sa 6 godina, Tatum O'Neal sa 10 te Anna Paquin sa 11 godina. Najviše Oscara, njih 11, imaju Ben-Hur , Priča sa zapadne strane, Titanic i Gospodar prstenova: Povratak kralja. Ipak, pravi rekorder je Walt Disney koji je osvojio 26 Oscara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju