Obavijesti

Show

Komentari 11

Moore je bio najgori Sherlock, Norwood ga je glumio 47 puta

Moore je bio najgori Sherlock, Norwood ga je glumio 47 puta
54

Lik ekscentričnog, ali genijalnog detektiva koji rješava čak i naizgled nemoguće kriminalističke slučajeve izmislio je prije 130 godina Sir Arthur Conan Doyle

VIDEO

Lik najpoznatijeg izmišljenog detektiva utjelovilo je trideset različitih glumaca u više od 100 filmova od 1905. godine do danas. Sir Arthur Conan Doyle izmislio je lik Sherlocka Holmesa, detektiva iz Londona koji je poznat po svojoj vještini da se maskira u gotovo bilo što i po svom poznavanju forenzike koja mu pomaže da riješi naizgled nemoguće slučajeve. Osim brojnih filmova, o Sherlocku je snimljeno i desetak serija.

Prvi 'ozbiljni' filmski Sherlock bio je Maurice Costello koji ga je utjelovio u nijemom filmu 'Avanture Sherlocka Holmesa' 1905. godine čiji scenarij je baziran na kratkoj priči o Holmesu 'Znak četvorice' . Osim njega 'nijemi' Holmesovi bili su William Gillette i John Barrymore te Buster Keaton koji je i režirao komediju iz 1924. Ipak najdugovječniji 'nijemi' Sherlock bio je Eille Norwood koji ga je utjelovio u čak 47 filmova.

Basil Rathbone glumio je u 14 filmova o ekscentričnom detektivu koji su snimljeni u razdoblju od 1939. do 1946. Radnja prva dva filma smještena je u Viktorijansko doba, dok je radnja ostalih 12 filmova pratila suvremeno doba.

VIDEO

Zvijezda filma 'Sherlock Holmes: Ubojstvo u visokom društvu' iz 2004. je Rupert Everett (55) koji je naslijedio Richarda Roxburgha (52) na mjestu Holmesa. Roxburgh je Sherlocka utjelovio u filmu 'Baskervilski pas' dvije godine prije.

Matt Frewer (56) utjelovio je Holmesa u četiri televizijska filma u produkciji Hallmarka snimanih od 2000. do 2002.

Koliko je Sherlock popularan govori i činjenica da nisu samo Britanci i Amerikanci snimali filmove o njemu. U Njemačkoj verziji nijemih filmova s početka 1900.-tih glumio ga je Alwin Neuss , a m anje poznata interpretacija Holmesa je ona Nijemca Hansa Albersa iz 1937. F ilm 'Der Mann, der Sherlock Holmes war' jedan je od dva filma koje sa sobom u bunker ponio Adolf Hitler. Španjolac koji je imao priliku utjeloviti Sherlocka u filmu iz 2012. 'Holmes & Watson: Madridski dani' je Gary Piquer , a češki Holmes u filmu iz 1971. bio je Josef Kemr. Danski Holmes 1908. bio je Viggo Larsen.

VIDEO

Glumac koji je utjelovio Holmesa, ali i njegovog najvećeg neprijatelja profesora Moriartyja je Anthony Higgins (67). U filmu 'Mladi Sherlock Holmes' iz 1985. bio je zločinac Rathe, kojeg tada nisu poznavali pod imenom Moriarty, a Sherlocka je glumio 1993. u filmu 'Sherlock Holmes Returns'.

Zvijezda horora i filmova o Draculi, Christopher Lee (92), okušao se u ulozi detektiva sklonog opijatima 1962. u filmu 'Holmes and the Deadly Necklace' , a u 'Privatnom životu Sherlocka Holmesa' iz 1970. glumio je njegovog pametnijeg brata Mycrofta dok je detektiva utjelovio Robert Stephens. Kao Holmes okušao se i Stewart Granger 1972.

VIDEO

Uloga Sherlocka u filmu 'Murder by Decree' 1979. Christopheru Plummeru donijela je i nagradu Genie za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Plummer je detektiva igrao i dvije godine prije u filmu 'Silver Blaze'.

Jedna od značajnijih televizijskih uloga glumca Michaela Penningtona bila je upravo uloga Holmesa u filmu 'Povratak Sherlocka Holmesa' 1987. I Nicol Williamson ostao je zapamćen po svojoj odličnoj interpretaciji glavnog lika u filmu iz 1976. 'The Seven-Per-Cent Solution'. Kritičari su pohvalili Georgea C. Scotta za interpretaciju Sherlocka u filmu 'They Might Be Giants' .

VIDEO

Arthur Wontner najpoznatiji je upravo po tome što je glumio Sherlocka u pet filmova koji su snimljeni u razdoblju od 1931. do 1937. Tih 30-ih godina Holmesa je u tri filma igrao i Clive Brook. Još jedan od glumaca kojem je ova uloga obilježila karijeru je i Nicholas Rowe (47), on je glumio u Spielbergovom 'Mladom Sherlocku Holmesu' iz 1985..

Film ' Sherlock Holmes u New Yorku' iz 1976. mnogi smatraju najgorim filmom o genijalnom detektivu, a djelomično je za to kriv i glavni glumac Roger Moore (87). Uz njega je u filmu glumio i njegov sin Geoffrey koji je utjelovio sina Irene Adler.

VIDEO

Britanac James D'Arcy (39) Holmesa je glumio u televizijskom filmu 'Sherlock: Case of Evil' iz 2002..

John Neville glumio je Sherlocka, ali radnja filma 'A Study in Terror' iz 1965. ne prati originalnu priču već je Holmes na tragu Jacku Trbosjeku.

Glumac s bogatom karijerom i brojnim ulogama je i Michael Caine (81) koji nije propustio priliku ga glumi Holmesa u komediji 'Without a Clue' iz 1988..

Posljednji filmski Sherlock je Robert Downey Junior (49) koji je do sad glumio u dva filma o Holmesu 2009. i 2011. godine, a oba filma postigla su odličan uspjeh kod publike i kritike te je film nominiran za Oscara, a Robert je za ulogu dobio nagradu Zlatni globus.

VIDEO

Prva serija o čudljivom, ali genijalnom detektivu imala je šest epizoda, a prikazivala se 1951. na BBC-ju. Uloga Sherlocka tada je pripala Alanu Wheatleyju.

Još jedan glumac čiju karijeru je obilježila uloga Holmesa je Peter Cushing . On je bio prvi Sherlock u boji na malim ekranima, u 'Baskervilskom psu' iz 1959. U glavnoj ulozi pojavio se u 16 epizoda serije 'Sir Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes' iz 1968., a 1984. u filmu 'The Masks of Death' glumio je Sherlocka u poodmakloj dobi.

Dvije serije o Holmesu snimljene su u ruskoj produkciji. U prvoj seriji 'The Adventures of Sherlock Holmes and Dr. Watson' koja se emitirala od 1979. do 1986., Vasily Livanov (79) imao je glavnu ulogu. U seriji koja jednostavno nosi ime detektiva i koja se počela emitirati 2013. Holmesa glumi Igor Petrenko (37).

VIDEO

Ronald Howard svoju je interpretaciju Sherlocka u seriji iz 1954. usporedio s onom Basila Rathbonea. Kazao je tada da je njegov 'Holmes' opušteniji i iskreniji. Douglas Wilmer (96) je u seriji koja se emitirala 10 godina kasnije pak pokušao pokazati Sherlockovu tamniju stranu, njegovu aroganciju i bezobzirnost.

Guy Henry (54) imao je već 22 godine kada je u seriji 'Mladi Scherlock' iz 1982. glumio uspješnog detektiva u njegovim tinejdžerskim godinama.

Uloga u seriji o Holmesu koja se emitirala od 1984. do 1994. Jeremyju Brettu obilježila je karijeru i brojnim Britancima upravo je on ostao urezan u sjećanje kao lik ekscentričnog detektiva.

VIDEO

Glumac koji je Sherlocka igrao u filmu i u seriji je Ian Richardson. On je detektiva utjelovio u televizijskim filmovima 'Baskervilski pas' i 'Znak četvorice', a u seriji 'Murder Rooms: The Dark Beginnings of Sherlock Holmes' Richardson je glumio doktora Bella, za kojeg se pretpostavlja da je Doyleu poslužio kao inspiracija za Holmesa. Serija se prikazivala od 2000. do 2001..

VIDEO

Jonny Lee Miller (42) u seriji ' Elementary ' koja se počela emitirati 2012. glumi modernog Sherlocka koji je zapravo bivši ovisnik i slučajeve rješava uz pomoć doktorice Joan Watson koju utjelovljuje Lucy Liu (45), a i lik Moriartyja utjelovila je žena, Natalie Dormer (32).

Najgledanija serija u Velikoj Britaniji u posljednjih 13 godina je upravo ' Sherlock ' u kojoj glavnu ulogu ima Benedict Cumberbatch (38). Serija je postala veliki hit diljem svijeta, a brojne žene luduju za Benedictom zbog ove uloge.

VIDEO

Za kraj vrijedi spomenuti i da je Holmes tolik popularan da je u seriji 'Zvjezdane staze' lik Date često volio glumiti Sherlocka u holodecku i za razonodu rješavati izmišljene zločine.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...