'Murina' osvojila je nagradu na Cannesu, a hrvatska premijera otvorila je 68. Pula film festival | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

'Murina' osvojila je nagradu na Cannesu, a hrvatska premijera otvorila je 68. Pula film festival

'Murina' osvojila je nagradu na Cannesu, a hrvatska premijera otvorila je 68. Pula film festival
7

Filmu "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović najavljivali su blistavu i uspješnu budućnost punu prestižnih nagrada, ali se nije moglo pretpostaviti da će to biti

VIDEO

U subotu je film "Murina", debitantska uspješnica redateljice Antonete Alamat Kusijanović (35), otvorio 68. Pula Filmski Festival. To je hrvatska premijera i tek druga projekcija "Murine".

Zatvaranje Cannesa: Glumice su očarale glamuroznim haljinama
Zatvaranje Cannesa: Glumice su očarale glamuroznim haljinama

Svjetska premijera filma održala se u sklopu programa "Quinzaine des Réalisateurs" (15 dana autora) na filmskom festivalu u Cannesu. Taj se program održava sve od 1969. godine, a donosi kratkometražne, dugometražne, igrane i dokumentarne filmove iz cijelog svijeta kako bi publici predstavio nove, snažne redatelje.

"Murina" potom je osvojila nagradu Camera d’Or, službenu festivalsku nagradu za najbolji debitantski film unutar svih festivalskih programa. Predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry (40), izjavila je kako su odluku donijeli vrlo lako i da su nagradili snažan film. Murina se natjecala s još 31 filmom, a ovo je jedna od najprestižnijih nagrada koji je hrvatski film osvojio u inozemstvu.

Nagradu u Cannesu u subotu preuzeo je koscenarist filma Frank Graziano, jer redateljica Antoneta nije mogla prisustvovati. Na otvaranju Pula Filmskog Festivala istog dana saznala se radosna vijest da je Alamat Kusijanović rodila.

"Murina" je obiteljska psihološka drama i svojevrsni je nastavak Antonetinog kratkometražnog filma "U plavetnilo", u kojem je također glumila maturantica Gracija Filipović (18). Taj je film osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominiran za studentskog Oscara.

- Moja suradnja s Antonetom započela je 2015. na snimanju spota za pjesmu "Neobranjivo" grupe Silente. To je bilo samo kratko snimanje od dva dana, ali smo poslije toga radile kratkometražni film "U plavetnilo", kojim je započela naša prava suradnja i dugogodišnje prijateljstvo. "U plavetnilo" je djelomično bila priprema za "Murinu" pa smo već tada razgovarale o Julijinom karakteru i skupa gradile lik - rekla je za tportal.

Ranije je izjavila kako se unatoč filmskom uspjehu ne planira baviti glumom niti će upisivati Akademiju dramskih umjetnosti.

- Sada sam završila srednju školu, planiram upisati biologiju, a murine ću, očito, proučavati na biologiji - prenosi Glas Istre s jutrašnje konferencije i prikazivanje filma za novinare u kinu Valli.

POGLEDAJTE "U PLAVETNILO":

Gracija je rekla kako je osim što je morala naučiti roniti s bocama i loviti ribe harpunom za nju uloga bila teška i na emocionalnoj razini. Sama ne dolazi iz sličnih, kompliciranih obiteljskih odnosa.

-Bilo je posebno zanimljivo raditi s velikim glumcima, to je bilo prekrasno iskustvo, stvorili smo sjajnu atmosferu. I sve komplikacije oko snimanja pod morem su se isplatile, to su neke od najljepših scena u filmu - sretna je mlada glumica.

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Shaq ogladnio pa u dubrovačkoj pekarnici naručio sočni burek
RUČA KA' I OBIČAN PUK

Shaq ogladnio pa u dubrovačkoj pekarnici naručio sočni burek

Čitatelj 24sata ga je snimio tijekom narudžbe bureka u jednoj dubrovačkoj pekarnici na Gružu