Obavijesti

Show

Komentari 10

Muza umjetnika: Ona je živjela u svijetu mašte, droge i ludila

Muza umjetnika: Ona je živjela u svijetu mašte, droge i ludila
1

Edie Sedgwick je bila superzvijezda 60-ih, muza Andyja Warhola i najpoznatija “it” djevojaka 20. stoljeća. Bob Dylan joj je posvetio pjesme s jednog od svojih najboljih albuma

VIDEO

U gustim crnim hulahupkama, tigrastoj bundici, ogromnim visećem naušnicama i s puno 'crnila' na očima izazivala je ogromnu pažnju gdje god bi se pojavila. Edie Sedgwick nije imala nikakav specifičan talent, ona je bila jedna od onih koji su bili poznati samo zato što su poznati. Niti je znala pjevati, nije bila ni nekakva posebna glumica, ali je svojom pojavom i osobnošću inspirirala sve oko sebe. Imala je neodoljivi šarm, profinjene manire i neobuzdanu seksualnu energiju. 

Sve što je ova lijepa, mlada, razmažena i psihički nestabilna djevojka iz visokog društva radila jest to da je bila ona sama. Ona je bila 'it' djevojka njujorške umjetničke scene 60-ih. Andy Warhol je bio kao 'prilijepljen' za nju, ekipa iz Velvet Undergrounda silno joj se divila, a Bob Dylan joj je posvetio cijeli jedan album.

Modna inovatorica

Imala je Edie genijalan smisao za modu. Nikakvi trendovi je nisu zanimali, jednostavno bi joj se nešto svidjelo, ona bi to stavila na sebe i izgledala savršeno. Obožavala je uzorak leoparda, ali i prevelike sunčane naočale i šešire.
Nanosila je slojeve i slojeve crnog tuša na kapke i lijepila duge, guste umjetne trepavice. Čak se govorilo da nikada nije skidala staru šminku, već je nanosila novi sloj svakoga dana.

Edie je rođena 1943. u Santa Barbari u bogatoj i uglednoj kalifornijskoj obitelji. Njezin praprapradjed bio je među potpisnicima Deklaracije nezavisnosti. Odrastala je na prekrasnom ranču u Kaliforniji, u velikoj obitelji. Imala je sedmero braće i sestara.

Psihički poremećena obitelj

Njezin otac, Francis Minturn Sedgwick, bio je poznati umjetnik i zemljoposjednik, no mentalno bolestan. Patio je od manično - depresivne psihoze. Tri živčana sloma doživio je prije ženidbe, a kad se odlučio oženiti bogatom nasljednicom Alice Delano de Forest, liječnici su mladom paru savjetovali da nemaju djece. No oni su ignorirali liječnike i dobili čak osmero djece. Naravno, djeca su naslijedila sklonost mentalnim poremećajima.

Edie je vrlo rano razvila poremećaj u prehrani, a bolest se samo pogoršala nakon što je zatekla oca s drugom ženom u seksu. Rekla je majci, ali je otac rekao da mu kći nije psihički dobro i da je se treba smjestiti u psihijatrijsku ustanovu. Majka je pristala jer je otac zaprijetio da će je napustiti.

Edie je tako sa samo 19 godina prvi put završila u bolnici gdje su je 'kljukali' lijekovima za smirenje, a jedno vrijeme je provela i u zatvorenom odjelu bolnice. Nakon godinu dana puštena je te odlazi studirati umjetnost na sveučilište Cambridge. Kada je napunila 21 godinu i stekla pravo na naslijeđeni novac, otišla je u New York gdje je uselila u 14-sobni stan svoje bake na Manhattanu i krenula u obilazak mondenih umjetničkih zabava u gradu. Na jednoj takvoj zabavi upoznala je umjetnika Andyja Warhola koji je momentalno ostao opčinjen lijepom mladom ekscentričnom bogatašicom.

Zvijezde noćnog života

Edie je postala stalna gošća u Andyjevoj radionici zvanoj The Factory (Tvornica). Tamo su se okupljale slavne osobe tog vremena od Rolling Stonesa do slavnog američkog pisca Trumana Capotea. Njega je silno privlačila njezina ekscentričnost, a nju kreativna atmosfera koja je okruživala umjetnika.

Edie i Andy postali su vrlo brzo nezaobilazan tandem koji je zajedno obilazio partyje, koktele, izložbe, premijere, a u stopu su ih pratile horde novinara. Postali su glavne zvijezde noćnog života New Yorka. Edie je počela glumiti u filmovima Andyja Warhola, koji su sve dok Edie nije zaigrala u njima bili poznati samo u underground sceni. S njom su postigli i komercijalni uspjeh. Andy ju je prozvao kraljicom svoje ''Tvornice''. 

Svoj odnos s Edie tada je okarakterizirao kao ”nešto poput ljubavi”.  Zajedno su živjeli, drogirali se i uživali u platonskoj ljubavi jer je on bio homoseksualac. Njihov odnos je ipak obilovao ljubomorom i to patološkom, a on ju je zvao 'sirota mala bogatašica'.

Ovisnost i ljubav s Bobom Dylanom

Edie 1966. upoznaje Boba Dylana i zaljubljuje se u njega. Ona postaje njegova muza iako je tada u vezi s drugom ženom, svojom budućom suprugom. I Edie je u vezi s njegovim prijateljem. No iako nikad službeno nije potvrđena njihova veza ona je inspirirala i jednu od njegovih najpoznatijih pjesama 'Like a Rolling Stone'.  Većina pjesama na Dylanovom albumu "Blonde on Blonde" napisana je za Edie, poput "Just Like A Woman".

Konačan raspad veze Edie-Warhol i njezin odlazak iz 'Tvornice' zbio se kada joj je Andy na zajedljiv i uvredljiv način priopćio da je Dylan oženio Saru Lawson. Navodno su se svađali i zbog novca.

Edie je u to vrijeme bila bez novca i nije imala gdje živjeti jer je slučajno zapalila bakin stan na Manhattanu. Preselila se u Chelsea hotel, poznato mjesto u kojem su umjetnici živjeli krajem 60-ih i sedamdesetih. Morala se snalaziti za novac jer je već tada bila dosta zaglibila u drogu i puno je trošila na heroin i amfetamine. Stanje joj se dodatno pogoršalo 1967. kad joj je umro otac, a New York Post objavio je članak pod naslovom 'Kamo je nestala Edie Sedgwick?'. Andy je tada izjavio: “Ne znam, nikada nismo bili baš bliski“.

U umobolnici upoznala muža

Edie je bila sve lošije, a kad su je uhitili zbog posjedovanja droge opet je smještena u psihijatrijsku ustanovu. Tamo upoznaje Michaela Posta, također pacijenta i liječenog ovisnika. Nakon izlaska iz bolnice za njega se udaje u ljeto 1971..

I zaista, izgledalo je kao da je riješila probleme, a na modnoj reviji u Santa Barbari u studenom 1971. izgledala je zdravo, prekrasno, svježe. Te večeri neka joj je žena čitala iz dlana i ostala šokirana koliko joj je kratka crta života.

Edie ju je tada samo pogledala i rekla: “U redu je, znam“. No nije znala da je zaista na samom kraju života. Te večeri je otišla kući sa mužem i uzela lijekove koje su joj propisali liječnici. Sljedeće jutro, na današnji dan 1971. godine muž ju je pronašao mrtvu.  Smrt je proglašena nesretnim slučajem odnosno samoubojstvom zbog predoziranja barbituratima. Imala je samo 28 godina.

Andy Warhol puno godina kasnije je izjavio: Jedna me osoba u šezdesetima fascinirala više nego ikad itko drugi. To je bila Edie Sedgwick.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu