Show

Komentari 0

Na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara više od 60 izvedbi

Na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara više od 60 izvedbi

Festival će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, najavilo je vodstvo Igara

Svečano otvaranje 72. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se 10. srpnja, tradicionalno ispred crkve sv. Vlaha, a ceremoniju će režirati Hrvoje Korbar. Kao što je ranije najavljeno, osnovicu dramskog programa, kako ga je osmislio pomoćnik intendantice Saša Božić, činit će produkcije unutar EU projekta Port of Dreamers te predstava 'Glava lava' prema istoimenom romanu Ivana Salečića.

Autorski rad Nataše Rajković i Ivana Penovića 'Van sebe', koji Igre postavljaju kao dio Port of Dreamers projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, bavi se migracijama kao neizostavnim, neprekidnim društvenim procesom
te svim prostorima koje definiramo, ocrtavamo migracijom ili ostavljamo praznim svojim odlaskom. 

Ispred crkve sv. Vlaha zatvorene su Dubrovačke ljetne igre

– Program 72. Dubrovačkih ljetnih igara kreiran je još prošle jeseni, s nadom u stabilizaciju opće društvene situacije i uz sinergiju svih djelatnika. Kako se čini, razloga za optimizam na putu prema normalno „normalnom“ ima i više no dovoljno. Trudili smo se u svim segmentima zadržati gabarite kulturnog sadržaja kakve festival njeguje čitav niz godina, a program koji smo kreirali raznolik je, i svim okolnostima usprkos, opsežan – naglasila je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski.

Dubrovnik: Zajednički koncert glazbenika u sklopu programa Dubrovnik plovi u intonaciji

Glumački ansambl predstave koja će se igrati u Lazaretima predvodit će Nikša Butijer. Publika će imati priliku vidjeti i produkcije partnera na projektu Port of Dreamers: predstavu 'Proslava' Slovenskog narodnog gledališča Maribor po tekstu Ivora Martinića, a u režiji Jana Krmelja te predstavu 'Pod istim krovom' nastalu u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova i Újvidéki Színház, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada.

Druga premijerna dramska produkcija 72. Igara 'Glava lava' progovorit će o Dubrovniku kao o mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Radi se o adaptaciji istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić.

Ispred crkve sv. Vlaha zatvorene su Dubrovačke ljetne igre

Redateljici predstave Aidi Bukvić, kojoj je to prvi angažman na Dubrovačkim ljetnim igrama, i scenograf Ivo Knezović, predstavu su smjestili na igralište ispod tvrđave Minčeta, a ansambl čine: Amar Bukvić, Iva Kraljević, Jadranka Đokić, Dražen Šivak, Borko Perić, Maro Martinović, Doris Šarić-Kukuljica, Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Glorija Dubelj, po adaptacije dramaturginje Marijana Fumić

Ispred crkve sv. Vlaha zatvorene su Dubrovačke ljetne igre

Dramski program 72. Igara uključuje i reprizne izvedbe rado gledanih predstava prijašnjih sezona. Tako će publika u srpnju uživati na Lovrjencu u nagrađivanom Shakespearovu 'Hamletu' u režiji Paola Magellija s Dubrovčaninom Franom Maškovićem u naslovnoj ulozi, premijerno prikazanom na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao i u autorskom projektu Saše Božića 'Mara i Kata' kroz koji Nataša Dangubić kao Mara i Doris Šarić Kukuljica kao Kata sa Svete Marije publiku vode na apsurdno putovanje Gradom, od kraja devedesetih do recentnih vremena. Početkom kolovoza u park Gradac vraća se lanjska uspješnica, Držićev „Grižula“ u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, sa sjajnim Festivalskim dramskim ansamblom koji čine Ozren Grabarić, Nataša Dangubić, Perica Martinović, Branimir Vidić te Boris Barukčić uz studente glume i plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Na Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta stiže popularni i nagrađivani američki tenor Lawrence Brownlee, a na radost festivalske publike koncert održati čest gost festivala, gitarist Petrit Çeku. U festivalskom plesnom programu ističe se projekt 'Lulu'  bivšeg prvaka Baleta HNK u Zagrebu, redatelja, koreografa, dramaturga i scenografa Staše Zurovca i nagrađivani projekt 'Skupa' plesne umjetnice Petre Hrašćanec. Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu festivalskoj će publici tradicionalno predstaviti Folklorni ansambl Linđo.

– Prema financijskom planu, proračun 72. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi gotovo 8 milijuna kuna, što je za 1,5 milijun više od ostvarenog prošle godine. Vlastita sredstva, uključujući prihod od sponzora i donatora te prihod od ulaznica, čine čak 30% navedenog budžeta – istaknula je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te dodala kako se uskoro očekuju nove epidemiološke
smjernice o čemu ovisi i početak prodaje ulaznica, no imajući u vidu posebne ekonomske okolnosti koje je pandemija izazvala, cijene će, kao i lani, biti i do 50% niže u odnosu na cijene prijašnjih festivalskih sezona.

Najčitaniji članci