Obavijesti

Show

Komentari 0

Nagrada Fric: ’Svetkovina’ je priča o požudi i seksualnosti

Nagrada Fric: ’Svetkovina’ je priča o požudi i seksualnosti
4

Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik osvaja 75.000 kuna

VIDEO

Ovogodišnja Nagrada Fric, kojom se bira najbolje prozno djelo objavljeno od srpnja 2020. do srpnja 2021., prvotno objavljeno kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, zbog čega nagrada nije usko nacionalno, nego i regionalno usmjerena, prva je njezina svečana obljetnica - petogodišnjica.

Dakako, to je prigoda da se nagradi i njezinim dosadašnjim dobitnicima stvori nekakav ozbiljniji kontekst - značenja, utjecaja, pogrešaka i pogodaka, za što će svakako biti prigode nakon što početkom sljedeće godine saznamo tko će među 14 za sada odabranih autora i njihovih djela biti peti dobitnik Nagrade Fric, vlasnik Žiroskopa, novčanog iznosa od 75.000 kuna i titule laureata.

Odnosno, tko će zaokružiti petorku u kojoj već čekaju Damir Karakaš, Jurica Pavičić, Darko Cvijetić i Marko Gregur. Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe, a mi ćemo svaki dan pisati o dva polufinalista. Ne samo po abecednom redu, već i po svojevrsnoj izglobljenosti od ostalih naslova izdvaja se Selvedin Avdić koji ‘Autobusnim bilješkama’ uobličava fragmentarnost iskustva svijeta, no u formi fragmenata nastalih promatranjem ljudi oko sebe, zapravo piše o svojim unutarnjim putovanjima.

avdic

Zapisivanje svakodnevnih situacija i viđenih slika, čak i kad se one slijedom vanjskih, pandemijskih okolnosti iz autobusa presele u vlastitu sobu kao jedino mjesto ‘kretanja’, filtrirane su kroz svijest pomnog i lucidnog promatrača/prisluškivača/pripovjedača i zapisi su više o njemu samome, nego svijetu oko njega. Koncizni, precizni, oštri kratki rezovi u svojim praznim mjestima sadrže mnoštvo neispisanih, ali osjetnih konotacija.

Priče Magdalene Blažević s naslovom ‘Svetkovina’ izdvajaju se snagom pripovjednog glasa. Junakinje (i žrtve) njezinih priča žive u ruralnom svijetu omeđenom strogim patrijarhalnim pravilima, primitivizmom i nasiljem, ali ne funkcioniraju kao nositeljice transparentnih ideja pobune i emancipacije.

Dominantne teme tijela, seksualnosti, patnje, požude, ljubavi, smrti ispisane su izbrušenim jezikom i preciznim stilom koji na trenutke, baš onda kad je najpotrebnije, klizi od proznog prema poetskom. Ženski identitet u tim je pričama, u kojima se stvara gotovo opipljiva atmosfera, snažno determiniran mjestom i sudbinom. Proglašenje finalista užeg izbora Nagrade Fric bit će u četvrtak 25. studenog na Pulskom sajmu knjige.

Zagreb: Promocija knjige "Svetkovina" autorice Magdalene Blažević
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...