Obavijesti

Show

Komentari 0

Nagrada Fric: Vidakov roman nastao je i zbog odustajanja

Nagrada Fric: Vidakov roman nastao je i zbog odustajanja
3

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna

VIDEO

Imao sam lijepi prijam kod književnih kritičara, zbog toga sam bio ugodno iznenađen. To mi puno znači, bilo mi je veliko zadovoljstvo.

Rekao je to Ivan Vidak, koji je sa svojim romanom “Radio siga” ušao u polufinale književne nagrade Fric. Roman “Radio Siga” pripovijeda o bačkom mjestu Siga u kojem se rodio i živio Kalman Gubica, mjesni dobošar kojem je od 14. godine povjeren zadatak da na dvanaest seoskih križanja svakodnevno čita novosti iz zemlje i svijeta. No nakon što uoči Drugog svjetskog rata preživi udar munje, suočit će se s posljedicama i okolnostima kakve nije mogao ni sanjati...

’Samo dobre knjige su kao ljudi’

- Kroz priču o Kalmanu, seoskom siročetu, Ivan Vidak maestralno, iz pozicije autsajdera, kroz naraciju o životu malena mjesta smještenog ‘Bogu iz nogu’ u huda vremena prije i tijekom strašnog Drugog svjetskog rata, ali i tijekom godina poraća, godina ‘svođenja računa’ pripovijeda priču o Ravnici. Vidak se prisjeća zrelo, iznova gradi iskusno. Nije zato bez vraga smutljivcu ili sumnjivcu razotkrivanjem lakonski priprijetiti uzrečicom: ‘Čitam te kao otvorenu knjigu’. Ljudi su doista poput knjiga. I žanrovski, i sadržajno, i tijekom, i pripovjednim glasom, i zanimljivošću, i plitkošću ili dubinom, i koricama kojima se sadržaj ne može obraniti. Samo su, međutim, dobre (dapače, odlične) knjige poput ljudi. Jer samo ponajbolji pisci znaju knjigu sazdati od svega onoga što jest čovjek u okolnostima koje i jesu i nisu samo njegove, zagrepsti sve stratuse, ponuditi ih čitatelju u sveukupnosti kao kutljačom pošteno zagrabljenu turšiju. Oni uvijek zapravo hrabro balansiraju kao pelivani, hode po porubima patetike kao po štriku razapetom između vlastitih iskustvenih polazišta i nečeg općeg, ljudskog, povijesnog ili stvarnosnog - smatra spisateljica Ivana Šojat.

POGLEDAJTE VIDEO: Razgovor s Ivanom Vidakom

Pokretanje videa...

Intervju Ivan Vidak VIDEO

Kalman, naime, postaje zvijezda lokalnih ženskih orgazama. Istovremeno, da stvar bude nešto kompliciranija, druga je posljedica udara glas mrtvog oca koji ga uvodi u političke avanture.

- Originalna nakana je bila napisati roman o nevidljivom čovjeku, ali s drugačije perspektive. Mene je zanimalo kako bi se to reflektiralo u psihičkom segmentu, kako bi neimanje tijela utjecalo, ali nisam mogao pronaći odgovarajući kut, sve je bilo banalno. Pa je sve mic po mic transformiralo u ono što imamo danas, više kao posljedica odustajanja - rekao je autor Vidak. Roman “Radio Siga” osvojio je nagradu Iso Velikanović za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. - 2020. na multimedijalnoj večeri jubilarnih, XX. dana hrvatske knjige i riječi - Dana Balinta Vujkova, koja je bila u Subotici. Riječ je o književnim nagradama vezanim uz knjišku produkciju vojvođanskih Hrvata.

Dobio nagradu u Vojvodini

Ovogodišnja Nagrada Fric, kojom se bira najbolje prozno djelo objavljeno od srpnja 2020. do srpnja 2021., prvotno objavljeno kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, zbog čega nagrada nije usko nacionalno, nego i regionalno usmjerena, prva je njezina svečana obljetnica - petogodišnjica. Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe. Sljedećih 14 dana imat ćete priliku na Facebook stranicama 24sata, BestBooka i Nagrade Fric slušati i gledati intervjue svih 14 autora, koje će voditi koordinator nagrade Kruno Lokotar. Proglašenje finalista užeg izbora Nagrade Fric bit će u četvrtak, 25. studenoga na Pulskom sajmu knjige. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna u bruto iznosu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...
ATRAKTIVNA ARGENTINKA

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...

Odvjetnica iz Buenos Airesa, Alejandra Rodriguez proglašena je misicom svog grada, a sada je čeka nacionalni izbor