Obavijesti

Show

Komentari 39

'Najteže nam je bilo hodati uz majčin lijes i skrivati osjećaje'

'Najteže nam je bilo hodati uz majčin lijes i skrivati osjećaje'
7

NEDOSTAJE IM Čuvamo majčine stvari, držimo do nekih njezinih tradicija i sve lakše o njoj svi zajedno razgovaramo. Uvijek je uz nas, rekli su prinčevi William i Harry

VIDEO

Sve čega se sjećam je vjerojatno da ću do kraja života žaliti što je poziv završio tako brzo, izjavio je princ Harry.

BBC-jev dokumentarac “Diana, naša majka: život i naslijeđe”, koji će biti prikazan povodom 20. godišnjice princezine smrti, donosi izjave prinčeva Williama i Harryja o odnosu s majkom.

Kad su se posljednji put čuli s Dianom, prinčevi su bili na odmoru s rođacima.

Britain

- Ja i Harry smo bili s rodbinom u Balmoralu, u kraljičinoj rezidenciji, i baš smo se dobro zabavljali pa nam se jako žurilo. Znate, pozdravili smo se i samo smo joj na brzinu rekli: ‘Vidimo se kasnije’. Naravno, da sam znao što će se dogoditi, ne bih se tako ponašao - ispričao je William, koji je u trenutku majčine smrti imao 15, dok je mlađi brat Harry imao 12 godina.

Hodati za majčinim lijesom bio im je najteži događaj u životu. Pritom su, kako priliči članovima kraljevske obitelji, morali skrivati osjećaje.

- Sjećam se da sam bio u potpunosti ukočen, dezorijentiran i vrtjelo mi se u glavi. Bio sam zbunjen. Sve vrijeme sam se pitao: ‘Zašto ja? Zašto nam se to dogodilo? Što sam to pogrešno učinio - ispričao je William.

Pippa Middleton wedding

Razvod roditelja je prinčevima otežao djetinjstvo.

- Zbog razvoda smo malo viđali i mamu i tatu. Balansirali smo između njih dvoje - priznao je William.

Mjesec dana prije majčine smrti bili su s njom i Dodijem Fayedom na jugu Francuske, a zatim su otišli u Škotsku s ocem.

- Trebali smo je posjetiti dan nakon što je imala nesreću - prisjeća se Vojvoda od Cambridgea.

Kad je imao 12 godina, Diana ga je odvela u prihvatilište za beskućnike kako bi mu usadila svijest o humanitarnom radu.

- Sigurno bi bila noćna mora kao baka - tvrdi William kroz smijeh. Djeci često priča o baki, kaže kako je važno da znaju tko je ona bila. U kući imaju puno njezinih fotografija.

Princess Diana death anniversary

- Obožavala bi unuke, ali siguran sam da bi došla kod nas, recimo, u vrijeme kupanja i napravila veliku scenu. Kupala bi se s njima, pjena i voda bili bi posvuda i onda bi otišla - zamišlja princ kako bi izgledalo da je njegova majka još živa.

- Obožavala se zabavljati i smijati. Shvaćala je i znala da postoji i normalan život izvan zidova palače - dodaje Harry.
Oba princa se slažu kako je s Dianom bilo zabavno odrastati.

Princeza Diana je često prakticirala roditeljsku tehniku zvanu “aktivno slušanje”. Dok su prinčevi bili mali, Diana bi kleknula kako bi mogla razgovarati s dječacima dok su imali uspostavljen kontakt očima. Na taj način danas William i njegova žena Kate razgovaraju sa svojom djecom. Kraljica Elizabeta je zamjerila princu Williamu što je rušio protokol i klečao dok je razgovarao sa sinom Georgeom kad je obitelj stajala na kraljevskom balkonu tijekom proslave kraljičina 90. rođendana. Williama i Harryja takav je odgoj naučio kako upravljati s emocijama.

Princess Diana death anniversary

- Znam da izgledam kao da sam sramežljiv i rezerviran, ne izlažem uvijek emocije pred svima, ali iza zatvorenih vrata razmišljam o mnogim problemima i jako sam strastven. Čvrsto vjerujem u komunikaciju s bližnjima. Volio bih da se u svim obiteljima može tako otvoreno razgovarati o osjećajima - rekao je William.

Princ Harry je priznao kako nije bilo lako odrastati kao dječak “plave krvi”.

- Iskreno, razgovori uz večeru bili su najgori dio odrastanja jer sam slušao dosadne ljude oko sebe - priča Harry.

Ipak, Diana se trudila da im osigura da odrastaju poput vršnjaka. Vodila ih je u McDonald’s te su poput ostale djece čekali u redu u robnoj kući da vide Djeda Mraza. Harry bi ipak volio da je zauvijek ostao dječak.

- Puno sam godina proveo zabavljajući se i jednostavno nisam želio odrasti - priznao je Harry. Dianin psihijatar njegov odabir vojne karijere tumači kao odgovor na odrastanje u palači.

Princes William and Harry RAF photocall

- Želi doživjeti iskustva onoga što nije mogao u djetinjstvu. Mislim da mu je kraljevski način života bio dosadan, kao i ono što ostatak svijeta očekuje od njega - zaključio je Frankie O’Leary.

- Teško mi je bilo koncentrirati se na učenje, previše sam tulumario i napravio neke gluposti. Na kraju mi je, iskreno priznajem, pomogla psihoterapija, koju i dalje redovito pohađam - iskren je bio Harry. koji je kao tinejdžer pušio marihuanu i na jedan tulum došao odjeven kao nacistički vojnik. Psihijatru ga je, kaže, poslao stariji brat William. No oba princa završila su školovanje, odradila vojsku, Harry je čak išao kao pilot u Afganistan, a sad su se jednako strastveno posvetili dobrotvornom radu, kao što je to činila i Diana.

- Čuvamo majčine stvari, držimo do nekih njezinih tradicija i sve lakše o njoj svi zajedno razgovaramo. Uvijek je uz nas - slažu se William i Harry.

Charles je pak odlučio da sinovi nikad neće biti izloženi pritisku da se ožene kao što je to bio on. Oba princa hodala su s mnogo djevojaka za koje se nagađalo da će postati buduće vojvotkinje.

Prince William and his wife Kate to Hamburg

Prije Kate Middleton, pučanke s kojom se William 2011. godine oženio, u igri su bile mnoge plemkinje. S Kate je prohodao 2003. godine, a iako su nekoliko puta prekidali, danas su u sretnom braku i imaju dvoje djece - princa Georgea (4) i princezu Charlotte (2).

Više javnih veza imao je “divlji” Harry koji se, kažu, napokon planira smiriti uz glumicu Meghan Markle, s kojom je potajno prohodao prije dvije godine. Iako kraljica nije oduševljena izborom Amerikanke koja iza sebe ima nekoliko obiteljskih skandala i razvod, odlučila je da se neće petljati u Harryjev izbor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju