Nakon sedam dana programa završen Festival tolerancije | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 16

Nakon sedam dana programa završen Festival tolerancije

Nakon sedam dana programa završen Festival tolerancije
1

U sedam dana na trima lokacijama prikazano je gotovo 80 filmova te su održani brojni edukativni i zabavni programi. Unatoč problemima s preseljenjem dijela programa sve je održano prema planu.

VIDEO

Projekcijom filma Izbrisana u slovensko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji zatvoren je 13. Festival tolerancije. Publika je toplo pozdravila glavnu glumicu Juditu Franković Brdar i ostatak ekipe koji su se predstavili nakon projekcije. Ovaj nagrađivani film progovara o problemu “izbrisanih” iz 90-ih godina kada su oduzeta prava državljanima neslovenskog porijekla. Glavna junakinja u filmu je žena koja se bori za svoja prava, kao i u brojnim drugim naslovima u ovogodišnjem programu posvećenom poštivanju različitosti, jednakosti i pravednosti.

U sedam dana festivala prikazano je 78 igranih, dokumentarnih te filmova za djecu, koji se uglavnom ne mogu naći u distribuciji u hrvatskim kinima. Dobro su popraćene i diskusije Tolerance Talk na kojima se raspravljalo o važnim društvenim temama, a pozornost su privukle i dvije angažirane izložbe na javnim prostorima Zagreba. U ostatku programa posebno su dobro prihvaćena Edukacijska jutra tijekom kojih su se učenici osnovnih i srednjih škola te polaznici Policijske akademije educirali o holokaustu putem predavanja preživjele Vesne Domani Hardy te o poljskom muzeju Majdanek.

Važnu edukativnu ulogu imala je i Digitalna kino škola, putem koje su učenici uz prikazivanje filmova virtualne realnosti učili o toleranciji i empatiji prema izbjeglicama. "Uključivanjem djece od najranije dobi na za njih prilagođen način, čini ih empatičnijima, odgovornijima i uključenijima u vlastitu zajednicu. Manje sredine poput naše bi trebale čak i više uključivati svoje učenike u razne programe te im približiti stvarni svijet i njegove probleme", rekla je Sandra Škarpa, knjižničarka u Osnovnoj školi Lučko.

Novost je i uvođenje Masterclassa tolerancije, programa predavanja o nastanku pojedinih filmova, koje su vodili Nebojša Slijepčević, redatelj dokumentarca Srbenka i Bobo Jelčić, redatelj filma Obrana i zaštita. "Publici sam i kroz predavanje nastojao dočarati kako je nastao film o podijeljenom Mostaru. Zanimljivo je da film nije izazvao nikakve reakcije u Mostaru, dok su ga bolje prihvatili u nekad također podijeljenom Berlinu", kazao je Jelčić.

Unatoč iznenadnom preseljenju dijela programa iz kina Europa, festival je uspješno okončan. "Zadovoljni smo ovim izdanjem festivala unatoč problemima koji su nas snašli dva dana prije otvorenja. Ipak, održali smo sve programe za koje nismo dobili niti jednu kritiku. Posebno su nam važni edukativni programi koji su i ove godine bili odlično posjećeni. Zahvaljujem na uspješnom festivalu svom timu, volonterima, publici, gostima, partnerima i sponzorima. Nastavljamo priču i dogodine, ovo što smo dosad napravili, ne može se više zaustaviti", izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Zadovoljstvo posjetom festivalu izrazili su i brojni gosti te autori prikazanih filmova među kojima su bili i Markus Schleinzer, redatelj filma Angelo te Marina Gera, glavna glumica u nagrađivanom mađarskom filmu Vječna zima.

Najavljena je i suradnja s udrugom Ars Septima koja će krajem ove godine objaviti natječaj za mlade i neafirmirane scenariste. Pobjednički scenarij bit će objavljen tijekom 14. Festivala tolerancije u travnju 2020.

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Tiago iz 'Braka' o svojoj obitelji: 'Tata je imao leukemiju, sad se opet bori. Tina? Zaboljelo me...'
ISKRENO ZA 24SATA

Tiago iz 'Braka' o svojoj obitelji: 'Tata je imao leukemiju, sad se opet bori. Tina? Zaboljelo me...'

Plus+ Brazilac iz 'Braka na prvu' otvorio je dušu za 24sata i ispričao detalje iz djetinjstva. Otkrio nam je i da je s obitelji živio blizu favela, a dotaknuo se i situacija iz posljednjih epizoda emisije...

Bahra za 24sata: 'Potresla me Marijanova smrt. Patty? Ona je patka, znala sam da ga ne voli!'
DRUŽILI SE U 'LJUBAV JE NA SELU'

Bahra za 24sata: 'Potresla me Marijanova smrt. Patty? Ona je patka, znala sam da ga ne voli!'

Bahra Zahirović bila je jedna od kandidatkinja koja se borila za srce Marijana Cerovca u 13. sezoni showa 'Ljubav je na selu'.
Što nakon 'Braka'? Tamara nam otkrila kakav odnos ima danas s Filipom: 'Malo manje šutim...'
SVI NAVIJALI ZA NJIH

Što nakon 'Braka'? Tamara nam otkrila kakav odnos ima danas s Filipom: 'Malo manje šutim...'

Jesu li Filip i Tamara završili zajedno? Ili je njezino priznanje u finalu 'Braka na prvu' uništilo prijateljstvo? Omiljena kandidatkinja otkrila nam je što se sve događalo nakon što su se kamere ugasile zadnji put