Obavijesti

Show

Komentari 32

'Ne želim si milijun kuna, 200, 300 tisuća bilo bi dovoljno...'

'Ne želim si milijun kuna, 200, 300 tisuća bilo bi dovoljno...'
1

HRT uskoro slavi 30 godina televizijskog izvlačenja Lota 6/45. Voditeljice koje su donosile dobitke i same su igrale, ali velike svote ipak nisu priželjkivale

VIDEO

Prvo televizijsko izvlačenje Lota 6/45 1988. uživo je vodila Dinka Hrstić, supruga Vinka Grubišića, koja je tada uz Mirnu Berend i Elizabetu Gojan bila među novim televizijskim najavljivačicama.

Sve do početka Domovinskoga rata iz studija TV Beograd prenosilo se izvlačenje Lota 7/39, a Hrvatska lutrija nakon osamostaljenja države tek se trebala afirmirati. Među ostalim, i izvlačenjem sedmice izravno s HRT-a. Organizirale su se i brojne promidžbe po hrvatskim gradovima. Prigodu za vođenje petominutnih emisija sreće dobila je tada mlada studentica logopedije – Doris Vrandečić-Vučković.

- Išla sam posvuda s Hrvatskom lutrijom. Radili smo mnogo i vrijedno. Stvarali smo nešto novo. Predložila sam ekipi Hrvatske lutrije promidžbu u obliku ankete građana. Pitali smo ih što bi učinili kad bi osvojili milijun kuna ili dva i sve to snimali. Svašta su zaželjeli pred našim kamerama - od perilice rublja, preko stanova za djecu, do putovanja po svijetu. Time smo imaginarne brojke učinili stvarnima. Kampanja se pokazala uspješnom i zadržala sve donedavno - prisjeća se Doris, koja trenutačno radi kao spikerica mentorica u Službi za spikere HRT-a. Nekoć su se, dodaje, ljudi hvatali za gumb kad bi je ugledali.

Doris Vrandečić prva je vodila hrvatski Loto, a Karmelu i danas pamte kao najprirodniju i uvijek nasmijanu

- Valjda su vjerovali da im nosim sreću - smije se nekadašnja loto-djevojka koja je vrtjela i joker-kolo na kojemu su igrači osvajali sjajne dobitke. Da su osvojili stan ili automobil, saznali bi uživo u studiju. Lijepa Doris je s ekipom iz režije često igrala loto jer se drži one “ako ne kupiš listić, ne možeš ni osvojiti”. Nakon Doris i neki dečki su se, poput Mirka Fodora i Marija Sedmaka, prihvatili izvlačenja kuglica. Mirko Fodor nikada nije zaigrao loto, no pogađanje brojeva dobro mu je išlo.

Mario Sedmak je spontanošću pred kamerama uvijek ohrabrio mlađe kolegice

- Znao sam u emisiji uživo reći: ‘A sad će broj 13’. Zaista bi uslijedio taj broj. Predstavnici povjerenstva za izvlačenje krivo bi me pogledali jer je ispalo kao da sam unaprijed znao koji će broj biti izvučen. Zapravo sam se samo šalio - prisjeća se Mirko Fodor, koji je znao i loviti loptice po studiju pa je tako dobro nasmijao gledatelje. Nakon Fodora i Sedmaka i njihova dugogodišnja partnerica Karmela Vukov-Colić donosila je sreću igračima.

- Posljednjih smo godina bile nas tri: Suzana Pardačer, Paola Poljak i ja. Nakon nas su došle ove krasne mlade dame koje danas gledate - kaže Karmela Vukov-Colić koja je 1993. godine, tjedan dana nakon porođaja autobusom išla na Loto u kojemu je mijenjala Doris Vrandečić-Vučković tijekom njezina godišnjeg odmora. Dodaje da je tu negdje i počelo njezino druženje s Lotom koje je trajalo godinama. Dugo je vodila i šesticu i sedmicu.

Suzana Pardačer, Karmela Vukov-Colić i Paola Poljak vodile su najpopularnije Loto igre, ali i rado slavile velike dobitke

- Loto je igra koja se malo mijenjala tijekom desetljeća. Nekako je više promjena, čini mi se, doživio Bingo koji sam također vodila čitav niz godina. Ozbiljan je to posao, dijeljenje novca. Na sve se pazi, na svaku riječ i svaku sitnicu. Kad je nečiji novac u pitanju, ne smije biti improvizacija nikakve vrste - smatra Karmela Vukov-Colić, koja katkad i sama zaigra. Jedanput je, kaže, s prijateljicom osvojila oko 40 kuna.

- Milijun ne bi voljela osvojiti, ali bi me veselili dobici do 200 ili 300 tisuća kuna koji bi mi pomogli da pokrpam rupe, a ne bi promijenili moj način života - kaže Karmela. Sve bi više od toga, drži, bilo bi previše.

Mirko Fodor uzrujao bi komisiju jer je ‘predviđao’ koji će broj biti izvučen, pa su ga, kad bi pogodio, mrko gledali

Kraj kuglica u bubnju koje donose milijune stajala su još brojna poznata lica – Mirna Berend, Aleksandra Mindoljević, Suzana Pardačer, Paola Poljak... Paola je u vrijeme prve loto-groznice i super sedmice postala i dio središnjeg ‘Dnevnika’. Suzanu Pardačer dugo su mučili brojevi 6 i 9, odnosno razlika među njima, te velik strah da ne izgovori pogrešan broj.

Da vođenje televizijskog formata poput izvlačenja brojeva lota nije lagan koliko se čini, potvrđuje i Mirna Maras Batinić, koja je vodila Loto od 2014., a već godinu dana vodi Eurojackpot. Tih pet minuta, koliko traje, emitira se u udarnom terminu pred brojnom publikom, a pritisak, priča Mirna, može stvoriti i to što tijekom emisije pljušte dobici, brojevi, milijuni...

Mirna Maras: I danas je omiljeno lice Hrvatske lutrije jer izvlači kuglice Eurojackpota

- I mene je uvijek bilo strah da ne pogriješim neki broj. Ipak je tu riječ o milijunima - ističe. Dodaje da je, vodeći kratki format igre na sreću, često čitala članke o ljudima koji su, nakon što su postali milijunaši, ostali bez svega.

- Kad osvojiš na lotu, javi ti se mnogo rodbine koju nisi odavno čuo, mnogo prijatelja, pa i stranaca. Čovjeka sigurno promijeni velika količina novca. Da osvojim veći iznos novca, mislim da se ipak ne bi dogodila znatnija promjena - kaže Mirna Maras Batinić.

Baš kao i u Eurojackpotu, i izvlačenje brojeva lota bilo joj je lijepo iskustvo. Iz Hrvatske lutrije su ponosni na svoje voditeljice, ponajviše stoga što se iskreno raduju svakom dobitku. Voditeljice već 30 godina ne propuštaju reći kako žele sreću svim igračima, a na njihovim se licima vidi da to nije puka fraza. Kad je dobitnik izvučen, sretne su kao da je dobio netko njihov.

Vanja Halilović: Lijepa voditeljica sreću je donosila igračima sedmic

- Razveselili su velik broj igrača te donijeli dobitke i suze radosnice u brojne domove diljem Hrvatske. Sretni smo što smo imali prilike dijeliti sreću sa svima njima jer su i oni ostavili trag i obilježili jedno vrijeme Hrvatske lutrije, baš kao i današnje voditeljice Dunja Mutevelić i Jelena Glišić - ističu iz Hrvatske lutrije.

Jelena Glišić: Dobicima gledatelja i igrača raduje se kao da ih je sama osvojila

Među poznatim licima koje su nekad vodile loto su i Ljiljana Saucha i Aleksandra Mindoljević. Nakon višegodišnjeg rada u Klinici za psihološku medicinu te na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Aleksandra Mindoljević-Drakulić je budućim učiteljicama i odgojiteljicama predavala Razvojnu i primijenjenu psihologiju te Psihodramu. Danas radi kao sveučilišna nastavnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te studentima u sklopu Centra za obrazovanje nastavnika drži kolegij Psihologija odgoja i obrazovanja. Ljiljana Saucha i danas je na HRT-u. Od 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji “Dnevnik”. Uređivala i vodila središnji “Dnevnik” 2000., a zatim gotovo sve “Dnevnike” i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture. Obje, kad nađu vremena, rado pogledaju Loto i prisjete se nekadašnjih dana.

Aleksandra Mindoljević danas je profesorica na Sveučilištu, a nekad se s kolegicama radovala kuglicama

Svako izvlačenje brojeva lota i danas prati povjerenstvo od triju članova iz Hrvatske lutrije. No za razliku od početaka, pridružili su im se i predstavnici Ministarstva financija te javni bilježnici koji potvrđuju regularnost izvlačenja.

Gledateljima je manje poznato da svakom izvlačenju prethodi proba kako bi se na vrijeme provjerila ispravnost lutrijskih i televizijskih uređaja, računala i njihova povezanost.

- Hrvatska lutrija u okviru svojih izvlačenja lota obradi podatke i potom ih odmah objavljuje - kažu iz Hrvatske lutrije.

Vanju Halilović i Jelenu Glišić nerijetko su na ulici molili da im ‘prišapnu’ brojeve koji će biti izvučeni

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu