Show

Komentari 6

Objavio knjigu prije 11 godina, nitko ju nije kupovao. A onda je kći sve postavila na TikTok...

Objavio knjigu prije 11 godina, nitko ju nije kupovao. A onda je kći sve postavila na TikTok...

Njegov roman se, zahvaljujući TikToku i kćerinoj objavi, popeo na vrh Amazonove ljestvice bestselera

Djevojka Marguerite Richards prošli je tjedan posjetila obiteljsku kuću u Vermontu i prisjetila se očevog romana 'Stone Maidens'. Kriminalistički triler Lloyda Devereuxa Richardsa (74), koji je objavljen u studenom 2012., nije mu donio nikakvu zaradu, sve dok ga kćer nije proslavila na Tik Toku. 

Bio je na 1452. mjestu ljestvice misterija, trilera i napetih romana na Amazonu, kako navodi The Washington Post. Marguerite je pitala oca može li snimiti TikTok video o njemu, a Lloyd nikad nije ni čuo za tu platformu. Video u kojem je podijelila kako je 14 godina pisao knjigu je postao viralan i tako je u tjedan dana bio pregledan oko 43.7 milijuna puta. 

Njegova knjiga se, zahvaljujući TikToku, popela na vrh Amazonove ljestvice bestselera. Priča prati forenzičkog antropologa FBI-a koji istražuje serijskog ubojicu koji davi žene i ostavlja njihova tijela u šumama južne Indiane. Nakon što je završio nacrt u jesen 2009., Llyod je rekao kako ga je odbilo oko 80 književnih agenata i do jeseni 2010. nitko nije htio objaviti knjigu. 

Kada je ipak jedna izdavačka kuća pristala, godinu iza knjiga je bila objavljena. Međutim, prodana je u dvije godine u nekoliko desetaka primjeraka, a nakon toga više nijedna.

- To je baš sjajna knjiga i znala sam koliko mu je bila važna. Nikad nije rekao: 'Ah, nikoga nije briga.' Samo je uvijek bio pozitivan - osvrnula se kći.

- Moj tata je proveo 14 godina pišući knjigu. Radio je puno radno vrijeme i djeca su mu bila na prvom mjestu. Ali je našao vremena za svoju knjigu - rekla je Marguerite. 

Lloyd se rasplakao kada je vidio preglede na TikTok videu i kad je shvatio da se njegova knjiga prodaje. Kaže da mu Amazon nije poslao podatke o prodaji, ali ih očekuje do ožujka. Njihova stranica pokazuje da je 'Stone Maidens' na prvom mjestu u odjeljku knjiga o serijskim ubojicama.

- Sve ovo što se sada događa dugujem svojoj kćeri. Da sam rekao 'umoran sam, želim ići u krevet, možda neki drugi put', ne bismo sada razgovarali. Jako sam zahvalan, ali jedina stvar koja se promijenila u posljednjih 11 godina je ovih nekoliko videa koje je postavila na TikTok - poručio je Llyod koji trenutačno radi i na nastavku knjige.

Najčitaniji članci