Obavijesti

Show

Komentari 1

Ona je pravi hit: Hello Kitty je maca koju voli baš cijeli planet

Ona je pravi hit: Hello Kitty je maca koju voli baš cijeli planet
4

Japanski brend Hello Kitty ‘pokorio’ je svijet i postao pravi fenomen. Posljednjih 40 godina mačkica s mašnicom pretvorila u pravu pop-ikonu

VIDEO

Najpoznatija maca na svijetu Hello Kitty, koju voli staro i mlado, već 40 godina je prava konzumeristička ikona. Iza tog brenda koji je pokorio baš cijeli svijet i postao fenomen krije se priča koja je počela na Dalekom istoku. “Rođena” je u Japanu 1974. godine u znaku Škorpiona. Mačkica mekana, bijela i obvezno ukrašena velikom crvenom mašnom između ušiju nastala je prema ideji Yuko Shimizu, Japanke engleskog podrijetla. 

Kako je u jednom intervjuu pojasnila, željela je da Kitty postane podjednako draga djeci na cijelom planetu, bez obzira na rasu. Nije joj nacrtala usta jer ona “govori uvijek i ravno iz srca”, a inspiracija joj je bila japanska bobtail mačka. Shimizu je Hello Kitty prvi put dizajnirala kao ukras na dječjim sandalama, a onda i na jednom novčaniku za kovanice. Od novčanika za kovanice do globalnog brenda trebalo je proći samo nekoliko godina. S dvije godine Kitty se 1976. godine otisnula u Ameriku gdje postaje dječji trend i brend, a ondje od 1983. godine ima i ulogu dječjeg ambasadora za UNICEF. Početkom devedesetih godina 20. stoljeća njezina popularnost proširila se i u ostatku svijeta. 

No od tada proizvodnja s Hello Kitty likom više nije namijenjena samo djeci nego i odraslima, a tvrtka Sanrio je od različitih proizvoda ove godine dosegnula profit od sedam milijardi dolara. Danas postoji više od 120.000 različitih proizvoda brendiranih Hello Kitty likom - od tehnoloških pomagala, poput kompjutora i laptopa te potpune opreme za njih, pa do kućanskih aparata - mikrovalnih i tostera, digitalnih aparata i kamera, mobitela, preko ručnika, šalica, majica, kuglica za bor, novčanika, torbi, donjeg rublja, četkica za zube, kozmetičkih proizvoda, nakita od dragog kamena, slika, naljepnica, sladoleda, vode, filma, crtića, videoigre, pa čak i automobila, autobusa te skutera. Tajvanska kompanija Eva Airways napravila je komercijalni putnički avion s njezinim likom, a jedno od tamošnjih rodilišta 2008. godine potpuno je dekorirano u Hello Kitty stilu, od uniformi babica do posteljine za rodilje i rodnog lista. Vlasnik bolnice izjavio je da je sve osmišljeno u cilju da se trudnici smanji stres tijekom porođaja. U Dubaiju je 2012. godine otvoren ružičasti spa-centar u kojem pružaju usluge masaže za ruke i noge nazvane “Kure Kitty” u djetinjasto ružičastom interijeru. Japanci idu toliko daleko da su ondje popularna Hello Kitty tematska vjenčanja - odijelo, vjenčanica, pozivnice za vjenčanje, torta - sve u znaku mačkice Kitty. Hello Kitty, koja se nakon Japana najbolje prodaje u Americi, prihvaćena je i od mnogih poznatih osoba koje posjeduju Kitty proizvod. Na toj listi su Paris i Nicky Hilton, Mariah Carey, Britney Spears, Cameron Diaz, Ricky Martin, Heidi Klum, Carmen Electra, te čak i rokeri Dave Navarro i gitarist Billyja Idola, Steve Stevens koji su svirali na Hello Kitty gitari. Godine 2009. na 35. godišnjicu postojanja slavnog mačkastog lika, fotografi Markus Klinko i In-drani napravili su editorijal s pjevačicomLady Gagom koja nosi haljine, donje rublje i cipele ukrašene likovima Hello Kitty. Ostvarena je suradnja 2009. godine Kitty i poznate kozmetičke kuće MAC, a kolekcija je rasprodana u rekordnom roku. Hello Kity je u novije vrijeme dobila i svoju vinsku liniju koja se sastoji od četiri vrste vina koje se mogu kupiti samo preko interneta. Za tu je macu, čini se, samo nebo granica.

Na svim hrvatskim kioscima i internetskoj trgovini Mondo u prodaji je prvi od dvanaest kompleta 'Kod kuće s Hello Kitty' koji će izlaziti svaki tjedan. U svakom kompletu nalazi se slikovnica i namještaj, a u svakom drugom kompletu uz navedeno se još dobiju i kartonski elementi od kojih se složi kuća. Prvi komplet donosi još i informativnu brošuru te vodič za slaganje kućice. Cijena prvog je 19,90 kuna, a svih ostalih kompleta Hello Kitty 39,90 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu