Obavijesti

Show

Komentari 0

Opušteni par: Danska kraljica i princ vesele se pivu, ali i oradi

Opušteni par: Danska kraljica i princ vesele se pivu, ali i oradi
6

Margareta II. i njezin suprug, Henrik ostat će u Hrvatskoj do petka. U pratnji su im neupadljivi tjelohranitelji, a kraljevski par nije sa sobom poveo ni svoje kuhare

VIDEO

Sletjeli su na zagrebački aerodrom redovitim letom iz Kopenhagena, a na aerodromu ih je dočekala limuzina koja ih je prebacila u luksuzni zagrebački hotel. Danska kraljica Margareta II. (74) i njezin suprug, princ Henrik (80) ostat će u Hrvatskoj do petka. U njihovoj pratnji je nekoliko neupadljivih tjelohranitelja, a kraljevski par nije sa sobom poveo ni svoje kuhare.

Obroke će im pripremati Ana Grgić (34), čiji su specijaliteti kamenice, brancin i orada s blokom od rajčica i cvijetom od tikvice u tenpuri. Ona će u hotelu odabrati jela koja će se naći na kraljevskom meniju. Budući da su kraljica i princ ljubitelji mediteranske kuhinje, obroci će biti uglavnom od ribe i povrća. Kušat će i birana hrvatska vina, koja je pohvalio i princ Henrik jer, kako je rekao, često privatno s prijateljima dolazi u našu zemlju i uživa u jedrenju Jadranom.

Kraljica Margareta II. potajno puši cigarete koje nemaju filtra

Kako je kraljica strastvena pušačica i puši samo cigarete bez filtra, u hotelu će joj omogućiti da zapali cigaretu i u sobi u kojoj će odsjesti. Inače, kraljica je od 2006. odlučila da više neće pušiti u javnosti zbog toga da ne bude loš primjer mladima, ali kako je rekla, ako vidi pepeljaru u sobi, rado će zapaliti. Jedni tvrde da je obožavateljica danskih brendova, dok drugi kažu da strastveno uživa u grčkim markama cigareta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim vina, kraljica i princ u Hrvatskoj će kušati i pivo. U četvrtak će u Koprivnici posjetiti pogone Carlsberga, pivovare u kojoj se proizvodi pivo Pan.

U čast njihova dolaska proizveli su ekskluzivno kraljevsko Pan pivo čiju je etiketu oslikao koprivnički slikar Ivan Andrašić.

Kraljevski par danas će pogledati hrvatsko-dansko-švedsku predstavu 'Zašto baš ja?'. U kinu Europa pogledat će danski film 'Itsi-Bitsi'. Kraljica Margareta će direktora Zagreb film festivala Borisa Matića ugostiti na večeri.

U Hrvatskoj su bili prvi put prije 36 godina i imaju odlikovanja od Ive Josipovića i Stjepana Mesića

Kraljica Margareta II. i predsjednik Ivo Josipović razmijenili su jučer odlikovanja. Josipović je kraljici dodijelio Velered kralja Tomislava s lentom i velikom Danicom, dok je ona njemu dala odlikovanje Red slona i Vitez-Veliki križ Reda Dannebroga. Kraljičin suprug princ Henrik od bivšeg je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića 2003. godine dobio odlikovanje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Danska kraljevska obitelj već je nekoliko puta posjetila Hrvatsku. Prvi put je to bilo 1978. godine kad su bili u Splitu koji je očarao kraljicu. Zato će i ovoga puta posjetiti taj grad, i to uoči povratka kući u petak popodne.

- Split je biser Jadrana, baš kao i Dubrovnik za koji je čuo cijeli svijet - rekla je Margareta II. Zadnji put u Hrvatskoj se princ odmarao u srpnju. I on i supruga veliki su hedonisti i obožavaju umjetnost.

Margareta II. je nakon svoje imenjakinje, koja je vladala Danskom na prijelazu s 14. u 15. stoljeće, tek druga žena u povijesti koja je sjela na danski tron. Studirala je, uz ostalo, na Cambridgeu i Sorbonni. Zato Margareta II. i princ Henrik slove za najobrazovaniji kraljevski par na svijetu. Poznato je da je upravo ona prevodila na danski i ilustrirala prvo tiskano izdanje 'Gospodara prstenova' 1977. godine. I princ Henrik uživa u lijepim i finim stvarima. Iako je i on u mladosti volio crtati, poslije je postao ljubitelj proze i poezije pa se i sam uspješno okušao u pisanju. Osim toga, napisao je i nekoliko kuharica, a već desetljećima uživa u uzgajanju vinove loze i pravljenju vlastitog vina.

Margareta i Henrik vjenčali su se 1967. godine, dan uoči njegova 33. rođendana. On je bio francuski diplomat punog imena Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, koji je tom prilikom ime promijenio u Henrik i postao danski princ. Henrik kaže da nije najsretniji što u Danskoj nije dobio titulu kralja, što je običaj u drugim dinastijama. Ipak je njihov brak opstao zbog ljubavi i poštovanja. Imaju dva sina i sedmero unučadi.

Ležerna kraljica miljenica Danaca

Dancima je laknulo kad je 2000. godine njihov ministar financija objavio da ipak neće uvoditi euro. Tada su u anketama govorili kako bi im bilo žao njihove krune jer Margareta II. izgleda odlično na kovanicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama