Obavijesti

Show

Komentari 15

Otkrili su tajni kod i protokol u slučaju smrti kraljice Elizabete

Otkrili su tajni kod i protokol u slučaju smrti kraljice Elizabete
8

Iako se kraljica odlično drži za svoje 94 godine te se i dalje redovito pojavljuje u javnosti, vlada već punih 68 godina te je njezina smrt nešto što se mora isplanirati

VIDEO

Koliko god morbidno zvučalo, smrt se mora planirati - osobito ako ste glava najpoznatije kraljevske obitelji na svijetu. Prije nekoliko godina su u britansku javnost procurili izvještaji o tajnom protokolu, kao i brižno osmišljenoj proceduri u slučaju smrti kraljice Elizabete II. (94).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30

Do tih podataka su navodno došli kradljivci laptopa bivšeg tajnika Buckinghamske palače. Naime, iako se kraljica odlično drži za svoje 94 godine te se i dalje redovito pojavljuje u javnosti, vlada već punih 68 godina te je njezina smrt nešto što se mora isplanirati.

Britain

Službeni stav oko kraljičine smrti je - ne spominjite riječ kraljica i smrt u istoj rečenici. Britanski će službenici, čim stigne vijest o smrti, koristiti tajni kod 'London Bridge is down' (Londonski most je pao), tako da dojave svima koji trebaju znati taj podatak, no bez da se uzbunjuje javnost.

Britain

Ta će šifra otpočeti cijeli niz događaja i procedure o tome kako će obavijest biti priopćena javnosti. Budući da je kraljica i dalje nevjerojatno popularna, a dvor je imao priliku vidjeti masovnu reakciju na smrt člana obitelji nakon pogibije princeze Diane, očekuje se kako će taj događaj izazvati još veću žalost nego tragedija iz 1997. 

Elizabeta i Philip u karanteni će proslaviti 73. godišnjicu braka
Elizabeta i Philip u karanteni će proslaviti 73. godišnjicu braka

Kraljica nije samo kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, već je ona i kraljica 16 drugih država, pa se očekuje da će milijuni ljudi diljem svijeta danima žalovati.

Diamond Jubilee celebrations

Objava medija

Prva će vijest naravno objaviti sama palača, a nakon toga će ona odmah biti prenesena na BBC-u, prekidajući sav prethodni program. Nakon gafa koji je nastao 2002. kad je voditelj BBC-a Peter Sissons u crvenoj kravati objavio smrt kraljice Majke, svi su voditelji dobili crne kravate koje drže pri ruci.

FILE PHOTO: Britain

Pitanje naslijeđa

Ovo pitanje nije do kraja jasno, odnosno riješeno. Iako je sljedeći u redu nasljedstva princ Charles (71), mnogi spekuliraju da će njegov sin, znatno popularniji William (38), naslijediti krunu. Time bi se preskočila direktna linija nasljeđivanja, a izvori bliski palači otkrivaju kako nema šanse da se to dogodi.

Coronavirus - Tues Apr 7, 2020

Sprovod i žalovanje

Stručnjaci pretpostavljaju kako će se sami pogreb i ukop organizirati oko 12 dana, a kraljica će imati državnički pogreb, čije će troškove snositi cijela monarhija. Dok je sprovod princeze Diane gledalo preko 2,5 milijarde ljudi, pretpostavlja se da će kraljičin gledati njih još više.

FILE PHOTO: Britain

Na dan sprovoda bit će zatvoreni burza, kao i banke. Između sprovoda i nove krunidbe moglo bi proći čak i do godinu dana, a u to doba će se morati redizajnirati brojni državni simboli - od novčanica i kovanica, do poštanskih marki i drugih memorabilija. Također, morat će se mijenjati i riječi himne koje danas glase 'Bože, čuvaj kraljicu' u 'Bože, čuvaj kralja'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin