Obavijesti

Show

Komentari 26

Ovako je Vera Svoboda govorila o karijeri: 'Zbog intervjua nitko nije smio puštati moje pjesme'

Ovako je Vera Svoboda govorila o karijeri: 'Zbog intervjua nitko nije smio puštati moje pjesme'
5

Glazbenica Vera Svoboda preminula je u 88. godini. Status umjetnika imala je od 1975. godine, a kroz karijeru ju je pratio suprug Julije Njikoš, sve do njegove smrti...

VIDEO

U ponedjeljak je preminula glazbenica Vera Svoboda, u 88. godini, potvrdila je njezina kći za Večernji list. Svoboda je pjevala još od osnove škole, a proslavila se 70-godina tradicionalnim pjesmama te je bila jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije tog vremena. Status umjetnika ima od 1975. godine. 

Svoboda je 2018. godine za 24sata pričala o svojem odrastanju u Slavoniji i karijeri. 

Umrla glazbenica Vera Svoboda
Umrla glazbenica Vera Svoboda

- Moj otac je negdje iz Češke, Moravske, a mama je folksdojčer, no ja sam ipak Slavonka. Odrasla sam u Osijeku. Djetinjstvo pamtim kao jako lijepo jer u Slavoniji je uvijek bilo jako puno snijega - kaže Svoboda. Bila je članica Osječkog dječjeg kazališta kad ju je Julije Njikoš, tadašnji korepetitor na Radiju Osijek, pozvao na audiciju. Prošla je i postala pjevačica na radiju.

U 88. godini preminula je glazbenica Vera Svoboda

- Emisije su nekad išle uživo, nije bilo presnimavanja. To je bilo vatreno krštenje. Pjevala sam starogradske tradicionalne pjesme. Imam afinitet za tradicionalnu, više nego za zabavnu glazbu - pričala nam je tada glazbenica. 

Njikoš joj je bio velika podrška 

U Osječkom je kazalištu glumila Pepeljugu i Snjeguljicu, a paralelno radila na radiju. U Njikoša se zaljubila te nekoliko godina kasnije i udala za tog, od nje 12 godina starijeg, doajena hrvatske tamburaške glazbe. Bili su u braku sve do njegove smrti 2010. godine.

- Moj suprug je najviše radio za mene i uspeo me na pravi put. ‘Ti se samo drži svojeg načina pjevanja i bit ćeš u enciklopediji. Puno zabavnih pjesama ući će u zaborav, a tebe će pamtiti’, govorio mi je. Poslušala sam ga i danas sam u enciklopediji - rekla je. 

U Osijeku je završila glazbenu školu, nakon čega je na Pedagoškoj akademiji u Osijeku diplomirala anglistiku.Kratko je vrijeme tijekom 1960-ih u Osijeku mijenjala kolegicu te učenicima predavala engleski jezik.

Zagreb: Presnimke fotografija iz privatnog albuma Vere Svobode

- Svaki moj školski sat trajao je samo pola sata po nastavnom programu. Ostalih petnaest minuta sam pjevala s djecom. Na engleskom, naravno. Riječi se najbolje pamte pjesmom - smatrala je. Učenici su, rekla je, jako voljeli takvu vrstu nastave te su plakali kad je odlazila. Njikoš je sedamdesetih dobio posao na tadašnjem Radio Zagrebu te su se odselili iz Osijeka. U Zagrebu je Svoboda snimila i svoju prvu ploču.

- Mogu priznati da sam rijetka od živućih pjevačica koja se može pohvaliti da je snimala u počecima Jugotona, koji je kasnije postao Croatia Records - pričala je kroz smiješak. 

'Nitko nije smio puštati moje pjesme' 

Sedamdesetih godina dala je intervju za Glas Koncila, zbog čega su je nakratko počeli cenzurirati.

- Skinuli su me s programa bez obzira na to što mi je suprug bio urednik na radiju. Nitko nije smio puštati moje pjesme - prisjetila se Svoboda.

Tijekom Hrvatskog proljeća imala je problema zbog isticanja domoljublja. Publika ju je 1971. izabrala za najbolju pjevačicu tradicionalne glazbe, a kad je tjednik objavljivao njezinu fotografiju, sliku su okrenuli zrcalno kako bi izmijenili crveno-bijelo-plavu hrvatsku trobojnicu.

Zagreb: Presnimke fotografija iz privatnog albuma Vere Svobode

- Mislim da su to svjesno napravili. Te godine u novine nisu smjeli staviti crveno-bijelo-plavu trobojnicu - rekla je.

Bilo joj je žao što se u današnje vrijeme malo pozornosti pridaje tamburaškoj glazbi te je rekla kako se tradicionalna glazba, nažalost, počela omalovažavati. 

- Tambura je instrument koji može sve svirati. Žao mi je što se ne radi na izbacivanju onoga što ne valja. Treba gledati i na kvalitetu. Danas ne postoji filter, nego ljudi sve puštaju. Krivnja je to mnogih kritičara koji tamburu bacaju sa strane - pričala je tada. 

Imala je tada i poruku za mlade glazbenike - da ustraju na svojem putu i da ne budu previše zahtjevni. 

- Neki danas samo pitaju koliko će love dobiti, ali najvažnije je biti kvalitetan. Kad imaš talent, moraš još i vježbati kako bi ga ostvario - rekla je. 

Zagreb: Presnimke fotografija iz privatnog albuma Vere Svobode

Prisjetila se tada i događaja na Televiziji Beograd nekoliko godina prije rata. 

- Došla je kostimografkinja i pitala me zašto ne skinem ‘šareniš’ koji nosim oko vrata. Rekla sam joj da svoju izvornu nošnju mogu nositi samo s dukatima. Poslije me nisu zvali - ispričala je tada. 

Pjevala na ratištu 

Tijekom Domovinskog rata bila je aktivna u svojem pozivu, a to je pjevanje domoljubnih pjesma. Pjevala je širom svijeta, ali i na ratištu.

- Nikad me nije bilo strah, ni kad sam iz blizine gledala kako gori crkva sv. Lovre u Petrinji - rekla je. Iz osječke Žute podmornice dizala je moral braniteljima nekoliko metara dalje.

Zagreb: Presnimke fotografija iz privatnog albuma Vere Svobode

- Kad sam nastupala u Stankovcima, rekla sam ljudima da znam da ću opet ondje doći pjevati. Kao da sam imala priviđenje, za nekoliko mjeseci Stankovce su oslobodili. Vojnici su nakon oslobođenja autom došli po mene da im održim koncert - prepričavala je pjevačica.

Svoboda je, uz Ružu Pospiš Baldani, bila prva pjevačica koju je predsjednik Tuđman odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za posebne doprinose kulturi.

Zagreb: Presnimke fotografija iz privatnog albuma Vere Svobode

- Ne znam više ni gdje su mi sva ta priznanja koja sam dobila - priznaje legendarna pjevačica. Ponosna je, kaže, što je ostala dosljedna tradiciji i kvaliteti. 

Najsretnija bila u Slavoniji 

Istaknula je tada kako se uvijek veseli početku ljeta, kada ode u Slavoniju i uživa u narodnim nošnjama i pjesmama. Posebno su je veselili Đakovački vezovi, na kojima je nastupala od prve manifestacije. Rekla nam je i kako joj 'srce zaigra' svaki put kada dolazi u Slavoniju. 

Nekoliko godina nije mogla nastupati zbog operacije srca, no nije joj bilo teško pjevati. 

- Kad pjevam, kao da me anđeli drže - rekla je tada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić
Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'
VELIKO SLAVLJE

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'

Za svoj poseban dan Renata Lovrinčević Buljan je odjenula usku haljinu, a na zabavi imala je tortu i puhala svjećice. U jednom trenutku pridružila se i DJ-u pa zaplesala