Obavijesti

Show

Komentari 0

'Ovo se djelo od mene moralo baš otkinuti, čudno iskustvo'

'Ovo se djelo od mene moralo baš otkinuti, čudno iskustvo'
3

Nagradu Fric dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji će pobjednika prestižnog izbora nagraditi sa 75.000 kuna

VIDEO

Dugo, debelo preko polovine knjige, nisam imao naslova, a onda mi je odnekuda došlo ‘Ogledalo za krletku’. Zapravo, bilo je nekih varijacija na temu iz kojih se iskristalizirao ovaj. Tijekom daljnjih čitanja nadao sam se još kojoj ideji, ali ništa bolje nisam uspio dokučiti. Mislim da se radi o dobrom naslovu, koji ističe važan aspekt romana, rekao je književnik Amir Alagić, koji je s knjigom “Ogledalo za krletku” ušao u polufinale Književne nagrade Fric.

POGLEDAJTE VIDEO: Intervju Selvedin Avdić

Pokretanje videa...

Selvedin avdić VIDEO

- Čini mi se da je ova priča nešto što se moralo otkinuti od mene. Nekoliko godina nakon završetka romana ‘Tuneli’ nisam uspijevao napisati gotovo ništa čime bih bio zadovoljan. A onda mi se u jednom trenutku otvorila i izgradila kompletna priča. Odjednom sam u glavi imao nenapisan roman u kojem su gotovo svi elementi bili razrađeni. Za mene je to bilo čudnovato iskustvo - rekao je autor i dodao kako njega u djelu ima mnogo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako se u romanu poigravam stvarnošću i fikcijom, problematizirajući pouzdanost sjećanja i njihovu transformaciju u fikciju i konstrukciju, a uz to pripovijedam u prvom licu i obilato se koristim vlastitim životom i životom onih iz kojih je moj život potekao, mogu samo konstatirati da me ima mnogo - dodao je Alagić, koji bi volio da njegova radnja u knjizi završi na kazališnim daskama.

- Izuzev videoigre, ajmo reći i opere, bilo bi mi drago kad bi netko u bilo kojem od navedenih medija adaptirao ‘Ogledalo za krletku’. Strip bi, naravno, bio najbliži knjizi, ali ako me već povlačite za jezik, onda ću spomenuti kazalište i Olivera Frljića. Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv videoigara, a pogotovo nemam protiv opere - rekao je Alagić.

Na pitanje što je za njega Fric kaže da je to književna veličina.

- Kad god netko krene prebrojavati i redati književne veličine koje su pisale na jednom od ovih međusobno razumljivih jezika, što ulaze u konkurenciju i za nagradu koja nosi njegov nadimak, Krleža se nađe među prve tri. Iako u takvim izborima često zna biti nespretnosti i konfekcije, oni su zapravo točni. Već prolazi i sto godina od nastanka nekih njegovih djela, a ona su i dalje svježa i snažna. Čitati Krležu nalikuje na gledanje Kubrickova filma. Ne znaš je li to što je pred tobom nastalo ove, prošle, šezdeset osme ili trideset druge godine - rekao je književnik.

Trinaest lica je u lovu na Frica: Ova djela ušla su u polufinale prestižne književne nagrade
Trinaest lica je u lovu na Frica: Ova djela ušla su u polufinale prestižne književne nagrade

Nagradu Fric i ove godine organizira i dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji podržava nagradu financijskim dijelom od 75.000 kuna, što ćemo uskoro čitati kao 10.000 eura, brutalnim bruto iznosom. Materijalni dio nagrade ostaje isti: mobilna skulptura, a za medijsku pratnju i uočljivost nagrade te književnosti i dalje brine pogon Expressa i 24sata, koji je ovu nagradu učinio najprepoznatljivijom i najvažnijom po medijskom dosegu. Zadnjeg dana Sa(n)jam knjige u Puli bit će javnosti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, između kojih će biti odabran pobjednik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'
ŠIBENSKI TJEDAN

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'

Vice Martinović obožavao je ribarenje. Tijekom sudjelovanja u showu 'Večera za 5' družio se i kuhao s Ivanom Brnadić, Florijanom Žižićem, Miloradom Casperom Miškovićem i Goranom Grguričinom

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije