Obavijesti

Show

Komentari 0

Pauletić je najmlađi pobjednik 'Kviskoteke': Lazo me upoznao s 15 godina i otada mi govorio 'vi'

Pauletić je najmlađi pobjednik 'Kviskoteke': Lazo me upoznao s 15 godina i otada mi govorio 'vi'
3

Nakon titule novog šampiona 'Kviskoteke' 2007. godine, Pauletić se okrenuo nekim drugim interesima, no nema sumnje kako će ga ljubitelji kvizova najradije pamtiti upravo po 'Kviskoteci', a on kviz po Lazi Goluži

VIDEO

Kvizaš, enigmat, putopisac, novinar, tekstopisac, a danas čak i političar. Sve to bio je u nekom trenutku Splićanin Robert Pauletić (54), no zadržimo se na prvoj ljubavi - kvizovima, ali i na tužnom povodu. U 85. godini preminuo je Lazo Goluža, urednik legendarnih kvizova, koji je danas uobičajenu TV formu prvi promovirao na ovim prostorima. U kultnoj 'Kviskoteci', o kojoj se i danas pričaju mitske priče mlađim generacijama, a neke potvrđuju i arhivske snimke na YouTubeu, najmlađi pobjednik bio je upravo Pauletić.

POGLEDAJTE VIDEO 'KVISKOTEKE' IZ 80-IH:

Za natjecati se bilo je potrebno imati 18 godina, no Pauletić je pobijedio sa svega 15 godina. Zbog evidentnog znanja pokazanog prilikom testiranja napravljena je iznimka, a tada tek srednjoškolac oduševio je milijune gledatelja u bivšoj državi, koji su religiozno pratili ove dvoboje kvizaša na malim ekranima. Tada je, naravno, upoznao i velikog Lazu Golužu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Prisjetite se pitanja legendarne 'Kviskoteke': Znate li odgovore?
Prisjetite se pitanja legendarne 'Kviskoteke': Znate li odgovore?

- Iako me upoznao kao petnaestgodišnjaka, a sve otada smo blisko surađivali, uvijek me oslovljavao s 'Vi'. Bio je stara škola. Prvi put smo se vidjeli prije točno 40 godina, u prosincu 1980., kad sam otišao u Zagreb, na razgovor oko nastupa u Kviskoteci. Mater mi je isplela smeđi džemperić, u kojem sam kasnije i nastupio. Imao sam 15 godina, i po pravilima nisam smio nastupiti, bio sam daleko od punoljetnosti. Ali Lazo Goluža i Branko Lipanović, suautori Kviskoteke, htjeli su me upoznati, jer sam imao najbolji test na splitskom testiranju. Mislili su da je možda neka odrasla osoba rješavala test, a potpisala 15-godišnjaka, pa su me htjeli provjeriti - ispričao je Pauletić.

Do prvog 'skalpa' došao je još u siječnju 1981. godine, a pet godina kasnije osvojio je drugo mjesto u superfinalu najjačeg ciklusa 'Kviskoteke', u kojem su se natjecala ukupno 64 pobjednika iz svih prethodnih sezona.

- Tu Kviskoteku u kojoj sam kao 15-godišnjak pobijedio gledalo je 8 milijuna ljudi, a nakon toga dobio sam preko 20 tisuća pisama od obožavateljica, curica iz cijele bivše Jugoslavije! Lazo mi je nakon emisije poklonio drvenog Kviskića, relikviju koja i danas, nakon 40 godina, zauzima najistaknutije mjesto u mom stanu - dodao je. 

Nije ni čudo da je sljedećih godina radio u enigmatskim magazinima, uređivao ih i vodio, obarao rekorde u križaljkama, osmišljavao pitanja i igre, a povremeno se i natjecao. 

Lazo Goluza

- Otada je prošlo četiri desetljeća, i gotovo cijelo to vrijeme blisko sam surađivao s Lazom. Prvo sam ja sastavljao pitanja za tv Kviskoteku, onda je on meni slao pitalice i testove za novinsku Kviskoteku. Godine 2007. pobijedio sam u posljednjoj 199. emisiji televizijske Kviskoteke, koju je vodio Oliver Mlakar, uređivao Lazo, a producirao još jedan veliki Lazin prijatelj, Hamed Bangoura - prisjetio se poznati kvizoman. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon titule novog šampiona 'Kviskoteke' okrenuo se dominantno nekim drugim interesima, no nema sumnje kako će ga ljubitelji kvizova najradije pamtiti upravo po Kviskoteci. 

- Na zadnjoj proslavi novinske Kviskoteke na Jarunu, počasni gost je bio i Lazo. Kad je odlazio s proslave, zagrlio me i šapnuo na uho: 'Roberte, oduvijek sam vas volio, vi ste mi cijeli život kao sin!'. Sav sam protrnuo i umalo zaplakao. Naime, bljesnulo mi je pred očima da bi ovo mogao biti naš posljednji susret i posljednje što sam čuo od njega. Tako je i bilo. Otišao je moj Lazo, moj duhovni otac, legenda kvizologije, čovjek koji mi je svojim poklonom, onim mitskim drvenim Kviskićem, zauvijek usmjerio život i kojemu ću zauvijek biti zahvalan za sve. Nikad mu više, nažalost, neću stisnuti ruku, ali svaki put kad prođem pokraj drvenog Kviskića u svojoj vitrini, pogladit ću sveto staro drvo i sjetiti se Laze Goluže - zaključio je Pauletić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje