Obavijesti

Show

Komentari 7

Peroš konačno uživa u životu: 'Daju mi uloge zločestog dečka'

Peroš konačno uživa u životu: 'Daju mi uloge zločestog dečka'
16

Zagrebački glumac odselio se u Barcelonu prije deset godina i otad je igrao u 20-ak filmova, a sad su svi poludjeli za Marsellom iz Netflixova hita ‘La casa de Papel’ koji je osvojio svijet

VIDEO

Iako se na Netflixu prikazuje već četvrta sezona španjolske TV serije “La Casa de Papel”, mnogi su u Hrvatskoj počeli pratiti seriju tek nedavno, kad se u njoj pojavio naš glumac Luka Peroš (43).

U kriminalističkoj seriji o grupi neobičnih kradljivaca koji su si nadjenuli imena prema raznim gradovima, Luka igra Marsella i u seriju je ušao u trećoj sezoni. Ovog trena ona je jedna od najgledanijih u ponudi ove popularne filmske platforme, iako nije snimljena na engleskom jeziku. Već tada je rekao da Netflix uvijek drži u velikoj tajnosti scenarije, pa čak i glumci ne znaju unaprijed što će se dogoditi s njihovim likovima. Serija se uglavnom snimala u Madridu i Peroš je jedan od novijih članova bande.

Još kao dijete ovaj zagrebački glumac rado je provodio slobodno vrijeme gledajući filmove i igrajući u školskim predstavama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U glumu sam se zaljubio još na školskim priredbama. Oduvijek sam bio fanatik za glazbu, Muppete, crtiće i crno-bijele komedije, posebno one s Chaplinom, Busterom Keatonom i braćom Marx. Taj svijet mi je oduvijek bio puno draži od, recimo, kampiranja ili planinarenja. Gluma je tako bila logičan izbor i drago mi je da sam je studirao u Bostonu - rekao je u jednom razgovoru za novine. Kao dijete puno se selio.

Otac je bio inženjer u petrokemiji pa je obitelj živjela najprije u Austriji, zatim u Abu Dhabiju, da bi se otamo preselili u Sjedinjene Američke Države, gdje su najprije živjeli u Bostonu, a zatim u Los Angelesu. Luka je tamo i odabrao studij glume. Nakon što je diplomirao na Emerson Collegeu, vratio se 2002. u Hrvatsku i nekoliko je godina bio dio ansambla riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Nakon toga godinama je bio dio ansambla Zagrebačkoga kazališta lutaka.

Glumio je i u mnogim televizijskim serijama i filmovima, a do danas je davao glasove mnogim junacima animiranih filmova i serija, među kojima su i Spužva Bob, kao Patrik Zvijezda, zatim u “Lilo i Stitch” kao Stitch i u “Ulici Sezam” kao Cookie Monster - Keksomlat.

U Zagrebu je upoznao i akademsku kiparicu, slikaricu i modnu dizajnericu Ivanu Popović. U to vrijeme ona je već imala tad djevojčicu, a danas 21-godišnju kćer Lunu. Dobila ju je sa slovenskim majstorom rasvjete Markom Bizovičarom, a zatim se Luki i Ivani 2006. rodila kći Ava. Luka je, kao što će kasnije i sam reći, Lunu prihvatio kao vlastitu kćer jer ju je znao od njezine četvrte godine. Ipak, Ivana i Luka nisu dugo izdržali zajedno. Veza se raspala, ali su ostali u bliskim i prijateljskim odnosima zbog djece. 

Od 2010. Luka se preselio u Barcelonu te je kombinirao život u oba grada sve dok se konačno nije preselio u katalonsku metropolu. Nakon što je odlično svladao španjolski jezik, počeo je tamo dobivati uloge. Godine 2015. zaigrao je u filmu “Plastic Sea”, pa dvije godine poslije u filmu “Incident”, a nakon toga je dobio ponudu danskog redatelja Michaela Noera u remakeu filma “Leptir” iz 1973. U filmu je glavnu ulogu odigrao Charlie Hunnam, a u postavi je bio i Rami Malek, koji je godinu kasnije odigrao zapaženu ulogu Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rapsody”. Uslijedila je 2018. uloga negativca u filmu “Fotograf iz Mauthausena” prema istinitoj priči o fotografu koji je iz zloglasnoga nacističkog logora nedaleko od austrijskog Linza uspio sačuvati desetak tisuća negativa koji su kasnije poslužili kao dokaz o zvjerstvima nad Židovima. Bez problema je odigrao ulogu i na njemačkom jeziku.

- U posljednje vrijeme često snimam na njemačkom, bilo je tu i uloga nacista, ali i drugih likova. Jezici mi definitivno nisu problem, pa ni snimati na onima koje ne govorim - rekao je Peroš prije godinu dana za Jutarnji list. A da doista odlično govori nekoliko jezika, pokazao je nedavno u klipu na YouTubeu u kojem je videovezom razgovarao s našim nogometašem Ivanom Rakitićem. Nakon što su pričali na španjolskom, prebacili su se na njemački jer je Rakitić rođen u Švicarskoj i njemački mu je gotovo pa materinji jezik. Sad kad obojica žive u Barceloni, često se i druže, a Rakitić je priznao da je zbog serije “Money Heist” počeo gledati Netflix i da jedva čeka slobodne dane kako bi mogao pogledati nove epizode.

Peroš je jedan od malobrojnih hrvatskih glumaca koji je dosad glumio čak na osam jezika, od kojih šest i govori. To mu je sigurno donijelo i mnoge angažmane, a trenutačno su u postprodukciji i dva filma u kojima igra glavnu ulogu. Riječ je o filmu Estebana Crespa “Black Beach” u kojoj Peroš igra Lea Babicha, a očito da je korona pandemija zaustavila privremeno i film “El arte de volver” Pedra Collantesa, u kojoj bi naš glumac također trebao igrati glavnu ulogu. I sam je rekao da se pomalo zasitio uloga negativaca te da bi želio u budućnosti zaigrati u komediji.

- Redatelji mi daju uloge zločestog dečka, a ja ne bih imao ništa protiv da zaigram i u nekoj komediji jer sam u Zagrebačkom kazalištu lutaka stekao odlična iskustva za taj žanr. Iako, ne mogu se požaliti jer sam posljednjih godina u Barceloni odigrao više uloga i dobio više angažmana nego u cijeloj karijeri u Hrvatskoj - priznao je Peroš, kojem je ulazak u peto desetljeće života donijelo puno karakternih uloga. No i dalje dobiva pozive za snimanja i iz naših krajeva. Prošle godine zaigrao je i u seriji “Žigosani u reketu”. TV serija snimljena je u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a Luka je nastupio u manjoj ulozi u nekoliko epizoda. Uostalom, Peroša uz Zagreb veže i pokći Luna, koja je ovdje ostala studirati. Njezina i Avina majka umrla je od raka dojke kao mlada žena, u 48. godini.

Ivana Popović zauvijek ih je napustila u snu predzadnjeg dana 2016. Iako više nisu bili zajedno, Luka je s tad 18-godišnjom Lunom i 12-godišnjom Avom ispratio Ivanu na sprovodu u Krku, gdje je Ivana s djevojčicama provela posljednje godine života uz majku Lepu. Već tad je Peroš rekao da će se jednako brinuti i za Lunu kojoj želi ostati otac i prijatelj, kao i za kćer Avu, iako je u tom trenutku već živio u Barceloni s Brazilkom Paulom. S njom ima 7-godišnjeg sina Davida. Studentica Luna je ostala živjeti u Zagrebu, a Ava je 15-godišnja djevojka koja, kao i Luka govori, nekoliko stranih jezika i živi s njim, pomajkom i polubratom u Barceloni. Ipak, kako je i sam Peroš rekao, često navraćaju svi u Zagreb i raduju se obiteljskom okupljanju i boravku u Hrvatskoj. Prije dvije godine doputovao je ovamo da bi s kćerima bio na velikoj retrospektivnoj izložbi Ivane Popović u Muzeju suvremene umjetnosti. Organizirao je i prodajnu izložbu njezinih radova od kojih je prikupljen novac za njezine kćeri.

O privatnom životu Peroš ne voli previše pričati jer, kako je rekao - on je privatan i neka tako i ostane. Ipak, rekao je da trenutačno uživa u svakom aspektu - i privatno i poslovno, te da se raduje svakom novom projektu jer ne zna baš previše dobro raspolagati s vremenom kad ga ima previše. Osim toga, kao slobodnom umjetniku angažmani znače i rješavanje egzistencijalnih pitanja.

- O privatnom životu mogu samo reći da je super i boljeg ne bih mogao ni zamisliti. Često sam na putu zbog posla, ali još me čeka posjet Brazilu. Stvarno ne stignem. Ali ne žalim se. Volim tu vrstu presinga, sav taj cirkus na setu, suživot, energiju i posvećenost svih ljudi na nekom projektu. Volim dobivati poslove kroz audicije i u svakom novom filmu ili seriji pomicati vlastite granice - rekao je svojedobno Peroš, a s obzirom na to da je “Money Heist” doista postigao planetarnu popularnost i gledanost, poslova će imati sve više.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...