Obavijesti

Show

Komentari 25

Pioniri elektronike u glazbu su uveli robote i mijenjali živote

Pioniri elektronike u glazbu su uveli robote i mijenjali živote
3

Iza njih je vrlo malo intervjua, mnogo glazbenih nagrada i velik trag u povijesti. U pedeset godina karijere Kraftwerk je inspirirao velikane iz raznih žanrova, a divio im se i David Bowie

VIDEO

Sedmi Dimensions festival, koji traje od 29. kolovoza do 2. rujna, prvog dana će u pulskoj Areni ugostiti pionire elektronske glazbe - Kraftwerk, koji će publici osim auditivnog pripremiti i vizualni 3D spektakl.

Još samo tjedan dana do glazbenog partyja sezone
Još samo tjedan dana do glazbenog partyja sezone

Ralf Hütter i Florian Schneider osnovali su Kraftwerk u Düsseldorfu početkom sedamdesetih. Postali su popularni diljem Europe, a ubrzo su se njihovi hitovi poput “Das Model”, “Die Roboter”, “Computer Love”, “Autobahn”, “Radioactivity” i mnogi drugi obarali rekorde na radiopostajama diljem svijeta.

- Nitko osim Beatlesa nije dao toliko glazbi osim Kraftwerka - pišu ugledni britanski glazbeni kritičari u posljednjih nekoliko godina dok su na Kraftwerkovim počecima osuđivali njihovo koketiranje s elektroničko sintetiziranim glasovima koje su spajali s instrumentima poput flaute, gitare, sintisajzera te harfe. Žanr je duo Hütter i Schneider sam prozvao “robot-popom”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kvragu, maknite te robote iz glazbe - pisali su kritičari sedamdesetih. No njihovi stavovi pokazali su se pogrešnima. Da nema Kraftwerka, ne bi bilo elektronske glazbe kakvu danas poznajemo. Inspirirali su i glazbene velikane koji su svirali u potpuno drugim žanrovima. Čak je legendarni David Bowie rekao kako je na njega najveći utjecaj imao upravo Kraftwerk te je Schneideru posvetio pjesmu “V-2 Schneider” s albuma “Heroes”, dok je New Order u pjesmi “Blue Monday” koristio dio Kraftwerkova “Uraniuma”.

Hütter i Schneider upoznali su se u školskoj klupi te su brzo shvatili kako dijele interese. Tako je nastao Kraftwerk, a za njihov imidž zaslužni su Gilbert i George, umjetnički dvojac iz njihova rodnoga grada.

- Vidjeli smo ih kao dva muškarca koja nose odijelo i kravatu te unose umjetnost u svakodnevicu ljudi - rekli su Gilbert i George, koji su otad počeli unositi dašak umjetnosti u svakodnevicu benda koji će poslije promijeniti povijest. Njihovi nastupi bili su i vizualni spektakl pa su nerijetko nastupali u umjetničkim galerijama. Osim što su spojili dvije umjetnosti, Hütter i Schneider koketirali su i s instrumentima. 

Spajali su dotad nespojivo i među prvima u svijetu glazbe uspješno su koristili sintetizirane glasove koji su zvučali poput robotskih. Instrumente su prilagođavali svom izričaju, stoga su odlučili sami raditi svoje. Tako, recimo, Hütter i Schneider drže patent na električne bubnjeve. Svoje skladbe “peglali” su do savršenstva, a u svakom desetljeću obožavateljima su podarili jedan album. Znali su što nas u budućnosti čeka te su je aktivno stvarali.

- Mi povezujemo dvadesete i osamdesete. Društvo je prošlo telefone, kasetofone i sintisajzere. Naša stvarnost je elektronička - rekao je Hütter u jednom od svojih rijetkih intervjua. Članovi benda godinama su se mijenjali, a Hütter i Schneider gotovo su cijelo vrijeme bili stalna postava. Sve do 2008. dok Schneider nije odlučio napustiti bend. Tada nije niti svirao na njihovoj turneji i objavio je kako odlazi u mirovinu.

- On je glazbeni fetišist - kazao je Hütter, koji i u 72. rado nastupa pod imenom Kraftwerk. Iako su oboje bili velike glazbene zvijezde, slava im nikad nije uspjela udariti u glavu. Štoviše, pokušavali su se udaljavati od mase čim je to bilo moguće. Mnogi su ih zbog toga nazivali čudacima koji su se zatvarali u svoj Kling Klang Studio, za koji gotovo nitko nije znao gdje se nalazi. Tamo su vodili samo najbliže suradnike koji su ispričali da izgleda minimalistički, a ulaz studija čuvaju četiri skulpture robota.

- S njima nikad niste mogli normalno kontaktirati. Zatvarali bi se u studio i nisu se javljali dok skladba nije bila ‘popeglana’ do kraja. Imali su telefon koji nije imao zvono, a Hütter je dignuo slušalicu samo u unaprijed dogovoreno vrijeme - ispričao je Johnny Marr iz Smithsa. 

Glazbeni revolucionari Kraftwerk otvaraju Dimensions festival!
Glazbeni revolucionari Kraftwerk otvaraju Dimensions festival!

Utjecaj Kraftwerka čuje se kod Ultravoxa, Human Leaguea i Depeche Modea. Inspirirali su Joy Division, pa čak i mnogo žešći Rammstein. O njihovoj karijeri BBC je snimio dokumentarac “Kraftwerk: Computer Love” koji se emitirao početkom ove godine, a Kraftwerkov album “Computer World” opisao je kao album koji je mijenjao živote ljudi. Iako su u elektronski svijet ušli davno i ostali još i danas, Kraftwerk je uvijek u korak s vremenom, a često se može reći i da je ispred vremena. Prije tri tjedna na Kraftwerkovu koncertu publici se putem videopoziva na velikom ekranu javio astronaut iz Međunarodne svemirske postaje.

- Dobra večer Stuttgart - pozdravio je okupljene i s Kraftwerkom zasvirao prvi duet iz svemira. Što pripremaju hrvatskoj publici, tek nam ostaje vidjeti.

VIDI OVO: 7 najpoznatijih plus size modela na svijetu.

VIDI OVO: Ovo je ključ savršenog seksualnog života.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac