Obavijesti

Show

Komentari 40

Pjevala je s Armstrongom i nije se htjela mijenjati zbog zapada

Gabi Novak danas slavi 80. rođendan, a iza nje je je više od 50 godina karijere na hrvatskoj glazbenoj sceni. Veliki dio njenog života obilježio je nedavno preminuli Arsen Dedić

VIDEO

Legendarna Gabi Novak djetinjstvo je provela u Berlinu, no kako se situacija u Njemačkoj zaoštravala, njena obitelj bila je primorana odseliti  na Hvar. Vratili su se u očev zavičaj, no on je ubrzo poginuo pa su se Gabi i njena majka odselile u Zagreb.

Iako je dugo živjela u Njemačkoj, domovini svoje majke, Gabi je relativno brzo svladala hrvatski. Bila je odlikašica, no taj predmet stvarao joj je probleme. Otkrila je dar za crtanje te završila Školu primjenjene umjetnosti, a kasnije se zaposlila u Vjesniku gdje je radila kao retušer.

Sve je krenulo u drugom smjeru kada je dobila poziv za audiciju Dušana Vukotića. Posuđivala je glas likovima u animiranim filmovima dok je nije zamijetio skladatelj filmske glazbe Bojan Adamič. Pozvao ju je da gostuje na koncertima Big Benda u Ljubljani, a uskoro je nastupila i na Zagrebfestu s pjesmom 'Ljubav ili šala'.

Njen prvi brak sa Stipicom Kalogjerom bio je kratkog vijeka i trajao je samo nekoliko godina. Dotad joj je Arsen bio samo prijatelj. Družili su se 11 godina, a tek 1970. postao je njen suprug. Nedavno preminuli glazbenik i Gabi bili su u braku više od četiri desetljeća.

Nakon tri godine braka dobili su sina Matiju. Osim što su imali skladan brak, oni su surađivali i poslovno. Arsen je nerijetko pisao pjesme svojoj voljenoj supruzi.

Ne voli se hvaliti da je zapjevala s Louisom Armstrongom te da je 1964. godine odbila ponudu da zapjeva na zapadnom tržištu. Od nje su tražili da promijeni svoj izgled, no ona na to nije pristala. Gabi je što se tiče pjesama, bila vrlo izbirljiva.

Osvojila je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu i 2006. godine za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba