Show

Komentari 3

Pjevala je svjetskim vođama, bila nominirana za Nobelovu nagradu i posvojila čak 47 djece

Pjevala je svjetskim vođama, bila nominirana za Nobelovu nagradu i posvojila čak 47 djece

Počela je pjevati kad je imala svega 10 godina, a uz dopuštenje njenih roditelja, Esma je sa Stevom Teodosijevskim išla na turneju. Započela je tako jedna velika karijera...

Makedonska pjevačica romske glazbe, Esma Redžepova preminula je prije točno pet godina, 11. prosinca 2016., u Skoplju u 74. godini, nakon kraće i teške bolesti. Pjevačicu su samo tjedan dana prije smrti liječnici hitno hospitalizirali zbog bolesti dišnog sustava koju nije izliječila na vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Rođena je 8. kolovoza 1943., u Skopju, Sjevernoj Makedoniji u porodici sa šestoro djece. Živjelo se teško, ali su roditelji uspjeli školovati svoju djecu. Devetogodišnja Esma je s bratom bila član folklornog društva, gdje je imala priliku naučiti pjevati i igrati komplicirane muzičke ritmove.

esma

Teško djetinjstvo, je prema njenim riječima, poslužila kao velika škola. Tada je zapravo i osjetila što znači težak život.

- Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom slavnom doktoru iz Skopja, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam kino, ušteđevinom sam plaćala karte. Borila sam se s predrasudama, uvijek sam se morala nekome dokazivati, ali isplatilo se, zahvalna sam Bogu - ispričala je u intervjuu svojedobno.

S glazbom je započela kada je imala svega 10 godina kada je počela pjevati. Uz dopuštenje njenih roditelja, Esma je s Stevom Teodosijevskim išla na turneju. Počela je tako njezina velika karijera.

ramo_dedic

On je bio 22 godine stariji od nje, a nakon suradnje, na kraju su se i vjenčali. Posvojili su 47 dječaka i djevojčica, a osim uspjeha na privatnom planu, Esma je bila i dva puta nominirana za Nobelovu nagradu.

- Nije mi žao što je nisam dobila. Ako neki misle da je trebam dobiti, onda je u redu, ako ne, nikome ništa. Koliko znam, za Nobelovu se nagradu može konkurirati sedam puta pa ako mi je suđeno dobiti je, to će se sigurno i dogoditi. Vjerujem u Boga, i ako je nešto predodređeno, tako će i biti. Ako nije, uzalud nam sav trud - rekla je svojedobno.

Ova 'kraljica romske muzike' nastupala je diljem svijeta, posjetila je i Indiju, Australiju, Meksiko, Kanadu i Sovjetski Savez. Bila je prva umjetnica iz Jugoslavije, koja je nastupila u poznatoj koncertnoj dvorani Olympia u Parizu 1962.

kiril

Objavila je oko 580 pjesama među kojima je imala dvije platinaste i osam zlatnih ploča. Održala je više od 8000 koncerata u preko 30 različitih zemalja. Nastupala je u uglednim opernim kućama, muzičkim dvoranama i pjevala za razne svjetske vođe.

NOVI KEREKESH SHOW SVAKE NEDJELJE: NOVONORMALNI DJED MRAZ 

Najčitaniji članci