Show

Komentari 15

Počast Miri Furlan: U Zagrebu je živjela kao u raljama života

Počast Miri Furlan: U Zagrebu je živjela kao u raljama života

Slavna glumica dobit će počast kakvu zaslužuje, unatoč životu koji nije bio blag prema njoj i gradu kojem je mnogo dala, a malo dobila nazad, dok je sreću pronašla u SAD-u

Idući vikend, od 26. do 29. ožujka, zagrebačko kino Tuškanac prikazat će osam filmova u čast nedavno preminule glumice Mire Furlan. Riječ je samo o filmovima u kojima je ostvarila zapažene uloge, a program otvara 'U raljama života' redatelja Rajka Grlića iz 1984. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Mira Furlan iz Hrvatske je otišla 1991. godine nakon što je protiv nje pokrenut medijski linč. U to vrijeme imala je angažman u Beogradu i zato je ubrzo ostala bez posla u HNK u Zagrebu, gdje je bila u stalnom radnom odnosu.

Sa suprugom Goranom Gajićem morala je odseliti u Ameriku gdje je ova briljantna glumica počela konobariti i raditi pomoćne poslove. No, kad je napokon dobila priliku da zaigra u filmu, bila je to izvanredna uloga u 'Babylon 5' i 'Izgubljeni'.

 

Da situacija bude još gora, dok je ona izbivala, u Zagrebu su joj oduzeli i stan od 63 kvadrata, u Petrovoj ulici, u kojem je živjela od rođenja i na koji joj je baka ostavila stanarsko pravo.

Institucije su radile svoj posao i radile protiv Mire. Već 26. lipnja 1992. Grad Zagreb pokrenuo je sudski postupak za njezinim iseljenjem.

Iako je proces potrajao, uzalud je kao dokaz Mira Furlan donosila dokumente iz Konzulata RH, da je na privremenom radu u SAD, uzalud su američke producentske kuće slale potvrde da već šest sezona radi na seriji 'Babylon 5' i igra u kazalištu.

Ni potvrda američkog Ministarstva pravosuđa, koje joj je izdalo privremenu dozvolu boravka, nije bilo dovoljno. Ništa od toga sud nije priznao jer je klima tih godina u Hrvatskoj bila takva da se Miru Furlan moralo istjerati iz Zagreba i domovine.

Pravna bitka potrajala je osam godina. Tek 2000. godine Županijski sud u Zagrebu Županijski sud u Zagrebu i sutkinja Koraljka Glušić prihvatili su žalbu Mirinih odvjetnika Čede Prodanovića i Miroslava Pliše.

Ukinuta je presuda Općinskog suda, grad Zagreb se žalio, ali je Miri stan vraćen nakon skoro 18 godina mrcvarenja.

Kad je ove godine 20. siječnja Mira Furlan preminula, Zagrepčani su joj pred vratima tog stana ostavljali upaljene svijeće i cvijeće. 

Najčitaniji članci