Obavijesti

Show

Komentari 0

Počinje 30. festival kajkavske poezije: Kaj - Kustošija 2023.

Počinje 30.  festival kajkavske poezije:  Kaj - Kustošija 2023.
3

Najsretnije u publici također očekuju vrijedne nagrade

VIDEO

U nedjelju, 3. prosinca s početkom u 19 sati u Centru a kulturu i film A. Cesarca (Teatar Exit), u Ilici 209 održat će se jubilarni, 30. festival kajkavske poezije Kaj - Kustošija 2023.

U prijestolnici svih Hrvata i građana Republike Hrvatske – u Zagrebu, KUD Kustošija ima više od 50 članova, izvornih pronositelja kulturnog identiteta, tradicije i baštine kajkavskog govornog područja. U vrijeme COVID-a, KUD nije mogao proslaviti 100-godišnjicu svog postojanja, stoga je 30. jubilarni Festival prilika za lirski vremeplov kakav se rijetko viđa. Možemo slobodno reći, na jednome mjestu okupiti će se oni kojima ostaje prirodno i kulturno nasljeđe i oni čija je dužnost sačuvati tradiciju i kulturnu baštinu te je nastaviti njegovati. I jednima i drugima ciljevi ostaju isti: autentičnost i umjetnička prepoznatljivost, daljnji kulturni razvoj Republike Hrvatske i nastavak njene afirmacije, stimulacija ekonomske konkurentnosti, kreiranje i obogaćivanje kulturnog (su)života u europskom okruženju, zajedničko bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti. 

Andrej (13) sa svojom poezijom osvojio publiku 'Supertalenta'. Žiri: 'Ovo je bilo pregenijalno...'
Andrej (13) sa svojom poezijom osvojio publiku 'Supertalenta'. Žiri: 'Ovo je bilo pregenijalno...'

U Zagrebu ne postoji slična, toliko dugovječna manifestacija na amaterskoj bazi pa KUD Kustošija ima dugogodišnju podršku vjerne publike i sugrađana. Program Festivala ove godine vodit će dugogodišnji televizijski i radijski voditelj Mirko Fodor. Pjesme će interpretirati Eva Kreber Pille i glumac Zvonko Novosel, koji je nastupao i pjesme interpretirao svih 30 godina festivala 'Kaj- Kustošija'. 

Po prvi put na Festivalu kajkavskog pjesništva, osim za tri najbolje pjesme prema ocjeni Festivalske prosudbene komisije, uvedene su i nove kategorije: nagrada Zvonko Špišić  – za pjesme čiji će stihovi biti uglazbljeni, nagrada Sidonija Erdody von Rubido de Zagorje  -  za najbolju pjesmu o Zagrebu, nagrada Branko Premelić – za najšaljiviju pjesmu.

Za pravedan i kvalitetan izbor poetskih radova ove godine su bili zaduženi članovi Festivalskog prosudbenog povjerenstva: Lidija Bajuk, doc.dr.sc., predsjednica Povjerenstva, Barbara Suhodolčan, mag.mus., Ivan Ivančan, Stjepan Pepeljnjak,  prof.dr.sci. i Jasna Horvat, mag.prim.educ.

Lidija Bajuk, doc. dr. sc. – priznata etnologinja i književnica, izvrsna glazbenica, jedna od utemeljiteljica suvremene hrvatske etno scene, znanstvenica koja radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku, o odazivu u Povjerenstvo Festivala je istaknula: „Najviše me raduje zanimanje prijavljenih autora za pjesničko izražavanje na zavičajnim lokalnim govorima - na kajkavskom narječju Međimurja, Podravine, Hrvatskog zagorja i Prigorja. Zanimljiv i dijelom već zaboravljen lokalni leksik oni pomno ugrađuju u svoje pjesništvo, na taj način doprinoseći aktivnom očuvanju kajkavštine. Nadam se da će se sljedeće godine prijaviti i autori i iz preostalih kajkavskih područja kako bi još kvalitetnije obogatili raznoliku kulturnu scenu hrvatske metropole.“

Festival kajkavskog pjesništva Kaj – Kustošija osim što je jedan od najdugovječnijih amaterskih festivala u Zagrebu, on je jedan od rijetkih koji je na svojoj pozornici ugostio velika imena hrvatske estrade, Zvonka Špišića (dugogodišnjeg voditelja Festivala), Josipu Lisac, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Ivicu Pepelka, Rajka Suhodolčana, Ivana Benca, Krstu Hegedušića, Anicu Zubović, Anu Štefok… Ove godine program Festivala bit će obogaćen nastupima poznatih, mladih izvođača, koji će izvesti pjesme daleko starije od njih samih, a u programu će sudjelovati i dugogodišnji prijatelji Festivala. 

Osim domaćina KUD-a Kustošija - ženski pjevački zbor i tamburaši (voditelj Željko Topolovac), na Festivalu će nastupiti i: LIDIJA BAJUK te TENA LONČAREVIĆ (pjeva ariju „Ljubice” iz opere „Ljubav i zloba” Vatroslava Lisinskog) uz klavirsku pratnju pijanistice LANE BRADIĆ, LOVRO JURAGA pjeva pjesmu „Milioner” Zvonka Špišića, LAV NOVOSEL pjeva pjesmu „Suza za zagorske brege”, Hrvatsko seljačko pjevačko društvo (HSPD) „SLJEME“ Šestine - Dječja folklorna skupina (voditeljica Đurđica Svaton), MUŠKI VOKALNI ANSAMBL – ŠPANSKO (voditelj Damir Šumečki) i Pjevački zbor DESIDERIUM – ČEŽNJA (umjetnički voditelj Dragutin Goldin), 

Desetljećima su kroz svoje glazbene točke, u brojnim antologijama i zbirkama pjesama upravo Kustošijanci pronosili važne teme vezane na: suživot u Zagrebu koji je stjecište svih hrvatskih narječja i dijalekata, socijalno uključivanje ranjivih skupina kroz kulturu, povećanje vidljivosti putem njihove medijske reprezentacije te na povratak Kaju, snatrenje o djetinjstvu i/ili krajobraznoj idili, koja svjedoči o čovjekovoj prisutnosti u prostoru i o njegovom prirodnom i kulturnom nasljeđu. 

S prijateljima dogovorite večer citiranja poezije i zabavite se
S prijateljima dogovorite večer citiranja poezije i zabavite se

Desetljećima je upravo Festival kajkavskog pjesništva Kaj - Kustošija 2023. nezaobilazna kulturna stanica za autore, izvođače, dirigente, mentore i štovatelje okupljanja i promicanja vrednota šire regije koja obuhvaća: Grad Zagreb, županije: Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku, Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku, Karlovačku te iseljenu Hrvatsku u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i u prekomorskim zemljama.

NOVO DOBA DONOSI NOVE IZAZOVE ZA ONE STARIJE, NAJRANJIVIJE SKUPINE, ALI I NEKE NOVE POMAKE, NOVE KUSTOSE U KUD-U KUSTOŠIJA

Od tradicionalnog programa događanja koji je publika uvijek dočekivala s oduševljenjem, Festival Kaj – Kustošija danas (na pitanja sve bržih promjena) nudi jedinstvene izvorne odgovore, a dugoročno, razvojno održive projekte čija uključivost postaje uporište za prepoznatljivost i kulturno-umjetnički potencijal. U Zagrebu, na našem emitivnom tržištu nastavlja se uređivati i kreirati živa platforma za očuvanje Kaja, ali i za gospodarsku promidžbu ponude i potražnje kontinentalne Hrvatske u i izvan granica kajkavskog govornog područja – u posezoni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka
NISU KRILI SREĆU

Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka

Aleksandra Prijović sinoć je uživala s nekoliko tisuća fanova u Rijeci, a tik do bine bili su njezini baka i djed te mama Borka koja je došla s dečkom

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom
Kakav poklon! Tamara iz 'Braka na prvu' dobila neobičan dar: 'Znaju kako me mogu kupiti...'
POHVALILA SE

Kakav poklon! Tamara iz 'Braka na prvu' dobila neobičan dar: 'Znaju kako me mogu kupiti...'

Tamaru su eksperti spojili s Filipom Belićom. Kad ju je reality suprug prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje