Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Legendarni Pop: 'I dalje me gađaju grudnjacima na bini...'

Naš je problem bio taj što nismo bili dovoljno komercijalni. Super smo prolazili u velikim gradovima, ali za manja mjesta nismo bili adekvatni, priznaje Tihomir Pop Asanović

Foto: privatni album
5 komentara

U Jugoslaviji su ‘70-ih i ‘80-ih samo tri čovjeka smjela nositi bijelo odijelo. Bili su to Tito i dva Gorana: Goran Milić i Goran Bregović. Bregović je pokazao kako se od rocka može napraviti industrija. Šef beogradske milicije mislio je da će koncert Bijelog dugmeta na Hajdučkoj česmi moći osiguravati desetak njegovih ljudi, a na koncert je došlo između 70.000 i 100.000 ljudi... Nakon Titove smrti 1980. scena je eksplodirala od kreativnosti. Prljavo kazalište pjevalo je “Ja sam za slobodnu mušku ljubav”, dok je Johnny Štulić punio klubove pjevušeći o Poljskoj. Novi val, pastirski rok, sve je to povijest, ona prava, velika, koncentrirana, koja se ne zaboravlja jer utiskuje najdublje pečate.

Imao sam stanku od 43 godine, tad sam snimio zadnji album. Sad sam neki dan promovirao novi koncert u Ljubljani i odjednom mi je doletio grudnjak na pozornicu. Ljudi me nisu zaboravili, rekao nam je Tihomir Pop Asanović (71).

S njim je bila i supruga, no snalažljivi Pop nekako se izvukao. Novi je album sjajan pa je i supruga lakše podnijela taj grudnjak. A sve je to, zapravo, Pop zaradio davnih dana. Dado Topić (69) i menadžer Vladimir Mihaljek osnovali su grupu Time u studenom 1971. godine. Među prvima su priključili orguljaša Popa, pa su došli gitarist Vedran Božić (71), basist Mario Mavrin (70), bubnjar Ratko Divjak (71) te na klaviru i flauti Brane Lambert Živković (74).

Foto: privatni album

Bili su na glasu kao najbolji glazbeni znalci bivše države, no trajali su samo šest godina.

- Naš je problem bio taj što nismo bili dovoljno komercijalni. Super smo prolazili u velikim gradovima, ali za manja mjesta nismo bili adekvatni - rekao je Pop. Zbog umijeća su sudjelovali i na snimanju albuma Josipe Lisac (68) “Dnevnik jedne mladosti”.

- Bili smo najbolji studijski svirači, inzistirali su na nama - objasnio je Asanović.

Najviše su tad koncerata imali u Rijeci. I jednu stalnu gošću.

- Slavica Ecclestone je dolazila na svaki koncert - kaže Pop. 

Prehrana im nije bila naročita, ali im to nije smetalo. Dok se svira, bilo je dobro. A bilo je popratnih sadržaja i dovoljno zabave.

- Pilo se uglavnom vino, i to je bilo fino. Dolazile bi u barove do nas i cure, ali ako bi se koja prilijepila nekome, rekli bismo da ga u hotelu čekaju žena i troje djece. Bježale su od nas - prepričava Pop.

Istaknuo je i veliku štedljivost Božića. Jedino je on s turneja dolazio kući s “lovom”. 

- Doručak je bio besplatan, ručak je preskočio, a za večeru je nakon koncerta bio preumoran. Poslije je bio odmoran i u lovi - našalio se Asanović.

Prošlo je 45 godina nakon njegova kultna albuma “Majko zemljo”. Sad je opet okupio ozbiljne muzičare.

Foto: privatni album

- Cijelog sam ga osmislio dok sam se vozio tramvajem - objasnio je Pop, a pjevačica Sabrina Hebiri je dodala:

- Još mi nije jasno kako sam se ja tako mala našla s legendom.

Naši partneri pišu
Message