Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Postao potpredsjednik centra: Roker Gile sada moli i meditira

Buntovni roker je prošle godine postao potpredsjednik budističkog društva Srednji put, a ovoga je tjedna nedaleko od Novog Sada pomagao otvoriti prvi budistički centar u Srbiji

Foto: Privatni album
20 komentara

Nisam našao direktnu vezu između rock’n’rolla i budizma. To je jednostavno stvar namijenjena svim ljudima bez obzira na to jesi li zvijezda, automehaničar ili pekar, rekao je srpskim medijima Srđan Gojković Gile (56), osnivač Električnog orgazma.

Buntovni roker je prošle godine postao potpredsjednik budističkog društva Srednji put, a ovoga je tjedna nedaleko od Novog Sada pomagao otvoriti prvi budistički centar u Srbiji. Ondje svakoga dana moli i meditira pred Budinom skulpturom kako bi, objašnjava, postao sretan.

Foto: Srpski Telegraf/Nemanja Pančić Uzorni budist: Osnivač Električnog orgazma dan započinje ispijanjem čaja i meditiranjem. Zbog budizma želi se vratiti u Mijanmar

- Proteklih šest godina držim se istog rituala. Dan započinjem šalicom čaja i meditacijom. Potrebno je usredotočiti se na disanje. Izgleda jednostavno, ali u početku je bilo teško. Izabrao sam nazalno disanje i izdržao bih najviše pet minuta. Sad svako jutro meditiram po dva sata - hvali se Gile. Na otvorenju duhovnog centra, po budističkom običaju, nosili su mu vegetarijansku hranu.

Gile u duhovnom centru okopava gredice u vrtu, čita knjige o budističkom učenju i upoznaje zainteresirane sa svojim duhovnim iskustvima. Nije se odrekao nastupa sa svojim bendom pa je prije odlaska u duhovni centar na bini “prašio” s kolegama i prijateljima Sašom Lošićem iz Plavog orkestra te Brankom Đurićem Đurom.

Foto: Srpski Telegraf/Nemanja Pančić

- S budizmom sam se upoznao slučajno, kad sam se prije nekoliko godina spremao za odlazak na more. Umjesto knjige ‘Put kojim se ređe ide’, uzeo sam knjigu s izvornim Budinim tekstovima jer je imala sličan omot - objasnio je roker prošle godine dok se pripremao za odlazak u Aziju.

Ondje je obilazio budističke hramove te bitno skratio poludugu kosu koju je godinama “furao” jer je poželio postati redovnik. Nabavio je brojanicu koju nosi oko vrata, sandale i haljinu.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Ne odriče se bine: Gile je rock’n’rollom zarazio i budističke učitelje kojima je svirao hitove s početaka karijere

Ivana Brkić preobratila se u Jehovinog svjedoka

Gile nije jedini glazbenik koji je zbog duhovnosti promijenio životni stil. Bivša pjevačica Ivana Brkić (29) sljedbenica je Jehovinih svjedoka. Otkrivši religiju koja govori o skorom smaku svijeta i ostvarenju Božjeg raja na zemlji, Ivana se prije dvije godine odrekla glazbe. Bila je na vrhuncu karijere. Mikrofon je zamijenila časopisom Kula stražara.

- Istina je, idem po kućama - rekla je Ivana, kojoj vjera brani primiti transfuziju krvi. Splitskog pjevača Gorana Karana (53) godinama se povezivalo s učenjem Hare Krišna. Često je putovao u Indiju i ondje meditirao.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Brkić je kucala po kućama kao Jehovin svjedok

- Pokušavam mantrati maha-mantru na japa-mali, vaišnavskoj brojanci - prije više od deset godina rekao je pjevač, no kasnije je prestao javno objašnjavati je li ikad bio član zajednice koju je 1965. u Indiji pokrenuo Bhaktivedant Swami Prabhupad.

- Čovjek je duša u tijelu, a put otkrivenja do istine za svakog je čovjeka poseban. Postoje mnogi načini da dođemo do te istine te je krajnje ishodište, bez obzira na to koje smo odabrali, univerzalno - rekao je pjevač.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Goran Karan putovao je u Indiju gdje je proučavao Hare Krišn

Naši partneri pišu
Message