Obavijesti

Show

Komentari 0

Predstava će izazvati reakcije od političkog vrha do gledatelja

Predstava će izazvati reakcije od političkog vrha do gledatelja
5

U Kerempuhu su spremni za novu predstavu 'Teorija zavjere', a Matija Šakoronja otkriva da je vrlo dinamična, da se dobije osjećaj kao da ste na kakvom punk ili rock koncertu, a ima i potresnih stvari

VIDEO

Uspješna i nagrađivana predstava 'Bilježnica Robija K.' već je oduševila publiku pa se redateljica Marina Pejnović vraća u kazalište Kerempuh s autorskim projektom 'Teorija zavjere', koji potpisuje s mladim dramaturzima Filipom Jurjevićem i Marinom Lisjakom, ujedno i autorima teksta.

POGLEDAJTE VIDEO: Najskuplje kazalište u Moskvi 

Pokretanje videa...

Najskuplje kazalište u Moskvi: Polugole žene i karta od 3000 kn | 24sata u Rusiji 05:39

Praizvedba predstave bit će u petak, 16. travnja u 20 sati. U predstavi igraju Linda Begonja, Dražen Čuček, Josip Brakus, Bernard Tomić i Matija Šakoronja. Upravo smo sa Šakoronjom porazgovarali o novom komadu.

- Imali smo probe, u petak je premijera pa poslije reprize. Mislim da će ovo biti potresno i izazvati velike reakcije, od političkog vrha do ‘običnih’ gledatelja. Teme koje su bavimo su šokantne, za neke nisam ni znao da postoje. Ti neki internet-ratnici, koji prestaju biti samo internet i prelaze u nešto puno više. Ovo je možda malo drukčije od onoga na što su ljudi navikli u Kerempuhu - ispričao nam je Matija pa nastavio:

- Predstava je jako dinamična, ima visoki ritam, ponekad kao da ste na punk ili rock koncertu. Ima zabavnih dijelova, ali brzo se opet vrati u ‘mrak’. Moramo disati kao jedan, ali uspjeli smo.

Riječ je o satiričnoj i lucidnoj analizi suvremene društvene zapletenosti u različite teorije zavjere koje pod egidom ultimativne istine vješto skrivaju svoj istinski status 'fake newsa'. Pokušavajući detektirati mehanizme nastanka pojedinih teorija zavjere, ova nas predstava uvodi u svijet internetskih bespuća u kojima nezaustavljivo kolaju najrazličitije informacije. Dovoljno je tek nekoliko klikova da upadnemo u vrtlog 'znanstveno-dokazanih činjenica', postanemo internetski aktivisti i lažni prosvjetitelji, stoji u službenom priopćenju kazališta.

Šakoronja nam je rekao kako predstava ne traje više od sat i 15 minuta, što smatra itekako dovoljnim da do publike dopre ova jaka poruka. Kulturnjaci su u zadnjih godinu dana stavljeni na kušnju, kao i brojni glazbenici i radnici iz drugih sfera zato što zbog pandemije koronavirusa nisu mogli obavljati svoj posao. Ne samo da im se uskratio rad na nečemu što je njihov život nego im je ugrožena i egzistencija, pogotovo samostalnim umjetnicima. Zato svi oni koji se u ova izazovna vremena usude raditi na nekom iole većem projektu itekako paze na epidemiološke mjere.

- Sve štima, sa zdravstvene strane smo okej, mogli smo raditi, ali brinemo se o mjerama, o tome da u prostoru boravi malo ljudi, pa se malo radi, malo ne radi... Ali izdržali smo i to, ništa strašno, izgurali smo sve - ispričao nam je Matija.

Šovagović: 'Kad sam snimao zadnji film, ostao sam bez zuba'
Šovagović: 'Kad sam snimao zadnji film, ostao sam bez zuba'

Teorije zavjere postale su prilično unosna valuta jer čini se da je vrlo lako povjerovati u to da je svijet prije svega opasno mjesto, a da su neprijatelji svuda oko nas. Predstava 'Teorija zavjere' upravo nam postavlja pitanje je li opasnost realna ili smo samo odlučili povjerovati u nju.

Istražujući komični potencijal bezrezervnog povjerenja u očigledne besmislice, ova nam predstava ukazuje na istinsku zamku, zamku nekritičnog mišljenja koja zaista može biti opasna. Scenografiju potpisuje Marina Pejnović, kostimografiju Vedrana Rapić, glazbu Josip Maršić, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, oblikovatelj svjetla Ivan Štrok, a autor videa Deni Ključarić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Tatjana Jurić pokazala što ju je dočekalo na terasi: 'Ne diram ih i ne smetam im, ali vraćaju se...'
NIJE IZAŠLA IZ KUĆE

Tatjana Jurić pokazala što ju je dočekalo na terasi: 'Ne diram ih i ne smetam im, ali vraćaju se...'

Omiljenu voditeljicu Tatjanu Jurić dočekale su male lisice na njenoj terasi. Iako je na početku mislila da je samo jedna, kasnije je otkrila da su se na njenoj terasi smjestile tri lisice

Je li se Filip zaljubio u Tamaru? 'Shvatio sam da ju posebno gledam. I baka ju je zavoljela'
IZREKLI SU ZAVJETE

Je li se Filip zaljubio u Tamaru? 'Shvatio sam da ju posebno gledam. I baka ju je zavoljela'

Filip je Tamaru iz showa 'Brak na prvu' upoznao sa svojom bakom, koja mu je jedna od najvažnijih osoba, a i Tamara je njega upoznala sa svojom obitelji
Meri Goldašić poput Male sirene plivala s ribicama na Maldivima
SPEKTAKULARNI PRIZORI

Meri Goldašić poput Male sirene plivala s ribicama na Maldivima

Meri se na Maldivima odlučila okušati u ronjenju u oceanu. Plivala je s morskim psima, a mazila je i raže