Predstavljeno 14 kandidata za prestižnu književnu nagradu Fric | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 5

Predstavljeno 14 kandidata za prestižnu književnu nagradu Fric

Predstavljeno 14 kandidata za prestižnu književnu nagradu Fric
8

I ovogodišnji izbor, očekivano, pokazuje snažnu dominaciju romanesknih ostvarenja. Uži izbor od šest naslova za nagradu Fric bit će objavljen na Sajmu knjiga u Puli

VIDEO

I u četvrtom krugu prijavljenih proznih fikcijskih naslova za nagradu Fric (2019./20.) koju organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe, konkuriralo je više od 50 naslova, od čega je žiri u sastavu Vesna Degoricija, Jagna Pogačnik, Vlado Martek, Hrvoje Klasić, Igor Vikić i Biljana Romić izabrao širi izbor od 14 naslova. Četrnaest jer je nekoliko naslova dijelilo isti broj glasova, pa je žiri odlučio ove godine proširiti širi izbor za jedan naslov.

Večeras u 20 sati u knjižari Fraktura predstavljeno je 14 kandidata koji su ostali u utrci za prestižnu književnu nagradu Fric, a to su: Darko Cvijetić, Nataša Govedić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Almin Kaplan, Semezdin Mehmedinović, Mihaela Gašpar, Martina Mlinarević, Andrej Nikolaidis, Želimir Periš, Ivica Prtenjača, Ante Zlatko Stolica, Marina Vujčić te Andrija Škare.

POGLEDAJTE VIDEO:

I ovogodišnji izbor, očekivano, pokazuje snažnu dominaciju romanesknih ostvarenja. Zbirke pripovijedaka u izboru su samo dvije, “Fantomska bol” Marine Gudelj i “Blizina svega” Ante Zlatka Stolice. Među autorima šireg izbora s prvijencem imamo Antu Zlatka Stolicu, Marinu Gudelj i, u određenom vidu, kazališnu kritičarku i teatrologinju Natašu Govedić (ovo je njezin prvi roman, uz knjige za djecu).

I u ovoj godini ponavlja se situacija da se prošlogodišnji dobitnik nagrade Fric, Darko Cvijetić, nalazi i u ovogodišnjem širem izboru. Regionalno gledajući, i ove godine petero autora živi u inozemstvu: Darko Cvijetić, Almin Kaplan, Semezdin Mehmedinović, Martina Mlinarević i Andrej Nikolaidis. Fraktura i Buybook kao nakladnici imaju najviše naslova (svaki po tri) u širem izboru, a ostali su naslovi raspodijeljeni na Henacom (dva), VBZ (dva), Sandorf, Oceanmore, Jesenski i Turk te Disput. 

Čini se da se ovogodišnjom konkurencijom ponajviše dosad udaljavamo od rata kao osnovne teme, premda su Darko Cvijetić, Almin Kaplan i Ivica Prtenjača izravno ili neizravno u dijalogu s predratnom, ratnom ili poslijeratnom zbiljom. To je dijalog otvoren i okrutan, bez zazora i s jasnom antiratnom čežnjom.

- Antiratna tematika likom je ovog neambicioznog i usamljenosti sklonog mladića dobila svoju komorniju, ali odličnu varijantu. Svaku od pukotina njegove psihe koja se iskazuje kroz monološko introspektivnu dionicu kojom je roman pisan, Prtenjača je precizno i temeljito obradio. Odredio ga je prema samom sebi, roditeljima, djevojci Ani, otočkoj zajednici, Zagrebu koji mu je dom i trenutnom društvenom kontekstu - rekla je Jagna Pogačnik za djelo "Plivač" Ivice Prtenjače. 

U povijest nas vode Želimir Periš svojim epskim eksperimentom o vještici Gili te Marko Gregur životnom pričom, romansiranom biografijom nakladnika, tiskara i knjižara Vinka Vošickoga, koji je objavljivao djela Karla Maya, Augusta Cesarca i Miroslava Krleže u trenutku u kojem se nakon “Obznane” to nitko drugi nije usudio.

Romansiranjem vlastitog života ili dijelova sraza vlastita života i neposredne zbilje Semezdin Mehmedinović i Martina Mlinarević grade svoj krhko-snažni književni svijet.

- Prošle se godine vratio u Sarajevo i zaokružio na neki način svoju povijest selidbi i temu povratka kući kojoj je posvetio neke od najboljih zapisa napisanih u egzilu - rekao je žiri o knjizi "Ovo vrijeme sada" Semezdina Mehmedinovića. 

Nataša Govedić uvodi nas u eksperimentalno istraživanje ljudskih, prijateljskih odnosa, autodestruktivnosti i agresije, mogućnosti oprosta. Andrej Nikolaidis otvara pitanje mogućnosti bijega, odlaska iz vlastite civilizacije, iz crne rupe svijeta koji smo stvorili. Obiteljskim odnosima, svakodnevnom zbiljom s kojom se budimo i zasnivamo, koja nas opsjeda svojim zagrljajem neizvjesnosti, onime što je blizu svega a tako daleko, ženskim sudbinama, otuđenošću života, amputiranošću vlastitog bića bave se Gašpar Mihaela, Marina Vujčić, Ante Zlatko Stolica, Andrija Škare i Marina Gudelj.

- Činjenica je da, posebno bosansko hercegovački odvjetak, a velikim dijelom i hrvatski, još uvijek se bavi ratom i posljedicama rata. Nešto manje u ovoj godini. Rat je prisutan na različite načine. Prevalencija je romana nad pripovijetkama u ukupnom obimu knjiga koje se objave tijekom nekog godišnjeg razdoblja. Eksperimentalnosti ima i nema, ja bih tu spomenula pojavu eksperimentalnosti kod Periša. Vidimo iznimnu autobiografičnost, ove godine možda najviše. S različitim pristupima. Taj život koji je okrutan, potreba da se progovori o bolestima, o otvorenim ranama, o političkim problemima... Napokon se pojavljuje spisateljska pojava da se s tim izlazi van - rekla je predsjednica žirija Biljana Romić. 

Hrvatska i regionalna suvremena proza u uskoj je vezi sa životom naših prostora, kako onim intimnim tako i onim širim, društvenim, civilizacijskim, i pokušava ne biti samo odraz, odgovor, reakcija, propitivanje, nego stvarni književni kroše. Svako okretanje nutrini, kadriranju vlastitosti, zapravo biva uvjetovano i posredovano kontekstom bližeg i daljeg društvenoga sklopa. U trenutku u kojem smo svi zarobljenici vlastitog civilizacijskoga razvoja i nemara, zarobljenici pandemije koronavirusa, možemo očekivati prozu koja će izrasti na šavovima osobne (ne)prilagodbe društvenim i civilizacijskim izglobljenjima. Uži izbor od šest naslova za nagradu Fric bit će objavljen na Sajmu knjiga u Puli.

14 kandidata koji su u utrci za prestižnu književnu nagradu Fric:

Cvijetić Darko: Što na podu spavaš 

Govedić Nataša: Kako zavoljeti morskog psa

Gregur Marko: Vošicki 

Gudelj Marina: Fantomska bol

Kaplan Almin: Meho

Mehmedinović Semezdin: Ovo vrijeme sada

Mihaela Gašpar: Nemirnica

Mlinarević Martina: Bukača

Nikolaidis Andrej: Odlazak

Periš Želimir: Mladenka kostonoga

Prtenjača Ivica: Plivač

Stolica Ante Zlatko: Blizina svega

Vujčić Marina: Pedeset cigareta za Elenu

Škare Andrija: Dva prsta iznad gležnja

POGLEDAJTE 3. EPIZODU FIRME:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Oprah već mjesecima gubi kile: Evo kako izgleda sad u tajicama
PRVO TRENING PA KAVA

Oprah već mjesecima gubi kile: Evo kako izgleda sad u tajicama

Plave tajice i majica dugih rukava, odjevna je kombinacija u kojoj je Oprah odlučila doći na trening, a zatim se počastila kavom. Promijenila je životni stil, ali i priznala da koristi lijekove koji joj pomažu s kilažom
Brigitte Nielsen stigla na Hvar!
NAKON ITALIJE

Brigitte Nielsen stigla na Hvar!

Bivša supruga Sylvestera Stallonea večerala je u restoranu Gariful, a kasnije se fotografirala s osobljem