Obavijesti

Show

Preminula je Milka Babović (92)

Preminula je Milka Babović (92)
6

Zbog zdravstvenih tegoba, uobičajenih boljki karakterističnih za osobe njenih godina, Milka je hospitalizirana prije dva i pol mjeseca. Bila je zaražena i korona virusom

VIDEO

U Zagrebu je u subotu u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović, potvrdio nam je novinar Jura Ozmec

- Nažalost istina je, Milka je noćas preminula. Tijelo izgleda ipak nije izdržalo pritisak korone. Iako ju je preboljela i pokazivali puteve ka ozdravljenju, ipak nije izdržala - rekao nam je. 

Rođena je 27.listopada 1928. u Skopju, a u Zagrebu je živjela od 1948. godine gdje je studirala kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački jezik, služila se francuskim i ruskim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953.u Dortmundu i 1957.u Parizu). Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

U anketi 'Sportskih novosti' gdje glasuju sportski novinari, tri puta je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportašica, dva puta jugoslavenska. Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom kao vanjski suradnik. U početku je pisala za 'Narodni sport' , kasnije sudjelovala u radijskom programu Radio Zagreba, a povremeno je surađivala s 'Vjesnikom', 'Slobodnom Dalmacijom', 'Oslobođenjem' i nizom drugih tiskovina. Iznimno je cijenila i poštovala velikoga novinara Hrvoja Macanovića, za kojega je rekla da ju je svemu što zna on naučio.

Milka Babović (92) ima koronu
Milka Babović (92) ima koronu

Od 1957. radila je stalno na Radio Televiziji Zagreb, bila je prva sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njezina prva urednica, ujedno prva urednica u cijeloj Euroviziji, surađuje u svim programima TV Zagreb. Pokrenula je prvo jutarnje vježbanje uz TV ekran (emisija 'Vježbajte s nama') 1958., a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji 'Porodica i domaćinstvo' je organizirala prvu modnu reviju u studiju (tada je sve bilo uživo, nije bilo tehnologije koja bi to snimila). Surađivala je i na emisiji 'Pionirski mozaik' (Mendo i Slavica) u dijelu o sportu. 

Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreb 'Telesport', koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila tjelesnom kulturom i sportom. Mnogi znani sportaši, treneri, pedagozi, liječnici i političari progovarali su u emisiji o rekreaciji, vrhunskom sportu, opasnostima, ljepoti, o dopingu, o školskom sustavu tjelesne kulture, o dvoranama, o  svemu sportski relevantnom. Zbog specifičnog načina komentiranja postala je zaštitnim znakom TV prijenosa umjetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radila je i na OI u Rimu 1960. i Muenchenu 1972., na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamjenica voditelja Press centra. Tijekom karijere kao komentator prati atletiku (6 EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje. Za vrijeme OI u Lake Placidu 1980. radi kao instruktor EBU (Eurovizije) u obliku pomoći u organizaciji prijenosa s OI. Za potrebe OI u Sydneyu 2000 .sudjelovala je u izradi sustava za praćenje modernoga petoboja, a za Salt Lake City (ZOI 2002.) za potrebe sustava praćenja klizanja.

Istodobno s radom na TV Zagreb sudjelovala je i u drugim redakcijama, uređuje i rubriku o sportu u dječjem listu 'Smib' (od 1970-1981.), bila je suradnica 'Plavoga vjesnika', a surađivala je i u drugim novinama i časopisima. Bila je koautor dijela Hrvatske opće enciklopedije (slova „H“ i „I“), te članica uređivačkog odbora stručnog časopisa 'Povijest sporta' (izlazio 1970-1999).

Babović je bila predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'