Obavijesti

Show

Komentari 4

Preminula Teta Liza: Odlazak legende međimurske popevke

Preminula Teta Liza: Odlazak legende međimurske popevke
1

Teta Liza, čuvat ćemo naše nasljedstvo, pjesmu i ples noseći vas u srcu, poručuju članovi KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava čija je Teta Liza bila članica

VIDEO

Elizabeta Toplek - Teta Liza iz Donje Dubrave,  legenda međimurske glazbe, preminula je u subotu u 93. godini, javlja emedjimurje.rtl.hr.

Ova umirovljena školska kuharica rođena je 16. studenog 1924. godine. O njezinom liku i djelu najbolje govore riječi poznate međimurske spisateljice Zinke Čituš Čižmešija, autorice knjige 'Teta Liza – mojih 85'.

'Takva je naša Teta Liza. Stasita i ponosna, Međimurka i Dobravčica koja je uspjela pronaći životni smisao, biser i pokretač za sve svoje životne izazove. Međimursku pjesmu. Nadahnuta ljepotom grude na kojoj je niknula, težačkim životom kojim je živjela, istinskim vrijednostima koje je prepoznavala i ljudima s kojima se družila, postala je ikona međimurskog melosa, sedam desetljeća u službi amaterskog stvaralaštva i međimurske kulture.

Postala je onakva Teta Liza kakvu mi danas imamo i trebamo. Žena sa bezbroj priznanja, tri Porina i velikim srcem, žena ambasadorica. Nastupajući na tisuću pozornica poznatim i nepoznatim, utrla je put brojnim čuvarima međimurske kulture. Već sedamdeset godina poruke svijetu ispisuje međimurskim slovom i nijednim drugim. Ponosno titra srce kad se prolomi glas naše legende.

U pjesmi koja se začuje nižu se sličice bogate međimurske tradicije i kulture. Kao da međimurski čovjek u toj pjesmi priča priču o životu svojih djedova, ali i onu današnju. Priču da se sve vrijedne stvari moraju čuvati. Uspomene na drage ljude, događaje i ljubavi, zavičaj i korijene. Sve to Teta Liza čuva u međimurskim pjesmama.

I uvijek iznova poručuje: Međimurska pjesma ispjevana u „cvetnjaku med Murom i Dravom“ među najljepšima je na svijetu, tugaljiva i sjetna, vesela i razigrana. Pjesma koja je, kao i naša Teta Liza, dragocjeni biser Međimurja, legenda i svjedok jednog vremena'.

- Teta Liza, čuvat ćemo naše nasljedstvo, pjesmu i ples noseći vas u srcu - poručuju članovi KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava čija je Teta Liza bila članica.

Posljednji ispraćaj Tete Lize na groblju u Donjoj Dubravi bit će u nedjelju u 16 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin