Obavijesti

Show

Komentari 3

Preminuo je crnogorski pjesnik Jevrem Brković u 88. godini

Preminuo je crnogorski pjesnik Jevrem Brković u 88. godini
3

Početkom devedesetih godina 20. stoljeća Brković je bio jedan od najglasnijih antiratnih aktivista i protivnika režima Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Bio je jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra

VIDEO

Poznati književnik i jedan od najistaknutijih crnogorskih pjesnika 20. stoljeća Jevrem Brković, koji je posljednje desetljeće prošlog stoljeća proveo u emigraciji u Zagrebu, preminuo je nedjelju u 88. godini.

Brković je rođen 29. prosinca 1933. godine, školovao se u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu. Prve pjesme objavio je u crnogorskoj "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu".

Iz Sarajeva je prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu vanjskih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima, Radu. U Titograd se vraća 1958. godine i sve do umirovljenja radi na Radio Titogradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Početkom devedesetih godina 20. stoljeća Brković je bio jedan od najglasnijih antiratnih aktivista i protivnika režima Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Zbog njegovog otvorenog pisma isprike hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima, koje je bilo reakcija na bahato ponašanje crnogorskih rezervista u zapadnoj Hercegovini, u jesen 1991. godine protiv Brkovića je podignuta optužnica za raspirivanje nacionalne mržnje.

U listopadu iste godine Brković je emigrirao u Hrvatsku gdje je živio i radio do 1999. godine, kada se nakon promjene političke klime vraća u Crnu Goru.

Krajem listopada 2006. godine, Jevrem Brković  i njegov vozač i tjelohranitelja Srđan Vojičić, napadnuti su od strane trojice naoružanih ljudi. U napadu je ubijen Brkovićev tjelohranitelj dok je crnogorski književnik zadobio lakše ozljede. U javnosti se nagađalo da je motiv napad bila tek objavljena Brkovićeva knjiga "Ljubavnik Duklje", u kojoj se on indirektno podsmjehivao mnogim ljudima iz javnog života Crne Gore bliskim tadašnjoj crnogorskoj vlasti. Počinitelji napada nikada nisu otkriveni.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija