Preminuo je crnogorski pjesnik Jevrem Brković u 88. godini | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 3

Preminuo je crnogorski pjesnik Jevrem Brković u 88. godini

Preminuo je crnogorski pjesnik Jevrem Brković u 88. godini
3

Početkom devedesetih godina 20. stoljeća Brković je bio jedan od najglasnijih antiratnih aktivista i protivnika režima Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Bio je jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra

VIDEO

Poznati književnik i jedan od najistaknutijih crnogorskih pjesnika 20. stoljeća Jevrem Brković, koji je posljednje desetljeće prošlog stoljeća proveo u emigraciji u Zagrebu, preminuo je nedjelju u 88. godini.

Brković je rođen 29. prosinca 1933. godine, školovao se u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu. Prve pjesme objavio je u crnogorskoj "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu".

Iz Sarajeva je prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu vanjskih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima, Radu. U Titograd se vraća 1958. godine i sve do umirovljenja radi na Radio Titogradu.

Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Početkom devedesetih godina 20. stoljeća Brković je bio jedan od najglasnijih antiratnih aktivista i protivnika režima Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Zbog njegovog otvorenog pisma isprike hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima, koje je bilo reakcija na bahato ponašanje crnogorskih rezervista u zapadnoj Hercegovini, u jesen 1991. godine protiv Brkovića je podignuta optužnica za raspirivanje nacionalne mržnje.

U listopadu iste godine Brković je emigrirao u Hrvatsku gdje je živio i radio do 1999. godine, kada se nakon promjene političke klime vraća u Crnu Goru.

Krajem listopada 2006. godine, Jevrem Brković  i njegov vozač i tjelohranitelja Srđan Vojičić, napadnuti su od strane trojice naoružanih ljudi. U napadu je ubijen Brkovićev tjelohranitelj dok je crnogorski književnik zadobio lakše ozljede. U javnosti se nagađalo da je motiv napad bila tek objavljena Brkovićeva knjiga "Ljubavnik Duklje", u kojoj se on indirektno podsmjehivao mnogim ljudima iz javnog života Crne Gore bliskim tadašnjoj crnogorskoj vlasti. Počinitelji napada nikada nisu otkriveni.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO