Obavijesti

Show

Komentari 18

Preminuo Sidney Poitier: Bio je prvi Afroamerički glumac koji je osvojio prestižnu nagradu Oscar

Preminuo Sidney Poitier: Bio je prvi Afroamerički glumac koji je osvojio prestižnu nagradu Oscar
6

Karijera legendarnog glumca trajala je čak 71 godinu u kojoj je svoje ime uklesao u povijest filmske industrije. Glumio je u mnogim filmovima, a napisao je i dvije autobiografije

VIDEO

Redatelj i legendarni glumac Sidney Poitier preminuo je u 94. godini, piše New York Post. Vijest o njegovoj smrti objavio je Fred Mitchell, ministar vanjskih poslova Bahama, Poitierove rodne zemlje. Uzrok smrti još nije službeno potvrđen.

Poitier se preselio u New York kada je imao samo 16 godina nakon što je s roditeljima živio na Bahamima. Radio je kao domar u American Negro Theateru u zamjenu za sate glume. Ubrzo je naučio sve što je trebao i počeo glumiti u predstavama nekoliko godina dok nije dobio svoju prvu filmsku ulogu u 'Bez izlaza'.

Svoju prvu nominaciju za Oscara ostvario je 1959. za film 'Bijeg u lancima'. Ta je nominacija bila nevjerojatno značajna jer je Poitier ujedno bio prvi Afroamerikanac nominiran za kategoriju najboljeg glumca. Ta mu je uloga donijela Golden Globe nagradu, kao i BAFTA nagradu.

Preminuo je američki redatelj i scenarist Peter Bogdanovich
Preminuo je američki redatelj i scenarist  Peter Bogdanovich

Ipak, njegov uspjeh nije stao samo na nominaciji. Glumac je 1963. glumio u filmskom hitu 'Ljiljani u polju'. Iduće godine je postao prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oscara za najboljeg glumca.

LMKMEDIA_LITTLE-NIKITA-LMK106-3

Glumio je u filmovima poput 'Iz ljubavi prema Ivy', 'Bijeg iz raja', 'Šakal', 'Gospodinu s ljubavlju', 'Uhode', 'Smrtonosna potjera', 'Crna Karavana', 'Bijeg u lancima', 'Rub grada', 'Bez izlaza' i brojnim drugima.

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su 'Pogodi tko je došao na večeru' i 'U vrelini noći'.

U 81. godini preminuo poznati srpski glumac Vladan Živković
U 81. godini preminuo poznati srpski glumac Vladan Živković

Režirao je filmove 'Buck and the Preacher', 'A Warm December', 'Let's Do It Again', 'Hanky Panky', 'Fast Forward', 'Ghost Dad', 'Uptown Saturday Night', 'A Piece of the Action' i 'Stir Crazy'.

Britanska kraljica Elizabeta dala mu je počasnu titulu viteza 1974. godine. Bio je ambasador Bahama u Japanu od 1997. do 2007. Legendarni glumac obilježio je mnoge generacije. Mnogi su se mučili ispravno izgovoriti njegovo prezime, a na taj račun su se našalili legendarni Trotteri u prvoj epizodi prve sezone Mućki. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba
Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere',  Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...
MILJENICI PUBLIKE

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere', Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...

Nakon snimanja 'Večere za 5' ribar Vice je preminuo, a njegova obitelj je htjela da se epizode ipak emitiraju. Tužna sudbina zatekla je i neke druge kandidate domaćih realityja