Obavijesti

Show

Komentari 8

Prije 90 godina: Prva dodjela Oscara trajala je 15 minuta

Prije 90 godina: Prva dodjela Oscara trajala je 15 minuta
3

Dodjela Oscara već je desetljećima sinonim za glamur. Zvijezde crvenim tepihom šetaju u dizajnerskim kreacijama, a sve to uživo prate milijuni gledatelja. No prva ceremonija bila je 'malo' drugačija

VIDEO

Na prvoj dodjeli Oscara 1929. bilo je 270 uzvanika, karta je koštala pet dolara (današnjih 72 dolara), a sve je bilo u maloj dvorani Hollywood Roosevelt hotela u Los Angelesu.

Ceremoniju je vodio glumac i producent Douglas Fairbanks, koji je sa suprugom, glumicom i 'prvom filmskom zvijezdom' Mary Pickford bio i idejni začetnik nagrade.

Neki od nominiranih umjetnika nisu bili nominirani radi jednog konkretnog filma, već svog rada generalno, a ta se praksa ubrzo promijenila.

Čitava je ceremonija dodjele nagrada trajala 15-ak minuta, a nije prenošena niti na televiziji niti na radiju. Televizijski prijenosi počeli su 1953. godine. Dobitnici, koji su izglasani tri mjeseca ranije, su se morali ustati od svoje večere: piletine na maslacu, pečenog slatkog batata i mahuna, kako bi preuzeli zlatni kipić, a najbolji slastičari iz 'grada anđela' na kolicima su razvozili svoje, francuskim slasticama inspirirane, kolače.

Archival Cinema and Entertainment

Prvi najbolji glumci na Oscarima su Janet Gaynor i Emil Jannings. Za režiju su nagradu dobili Frank Borzage (za dramu) i Lewis Milestone (za komediju), a posebnu nagradu za doprinos umjetnosti dobio je Charlie Chaplin.

137034607

Oscara za najbolji film dobio je 'Wings' ('Krila'). Film je proglašen i kulturno značajnim od strane Kongresne knjižnice u Washingtonu i odabran je za čuvanje u Nacionalnoj kinoteci Sjedinjenih Američkih Država.

- Akademija je naša liga naroda, platforma na kojoj će svačiji glas vrijediti jednako i gdje ćemo rješavati probleme industrije, i nagrađivati one najzaslužnije – rekla je svojedobno Mary Pickford. Urbane legende pričaju o pijanstvima u hotelu koja su uslijedila, jer su dodjelom tekli potoci alkohola usprkos prohibiciji.

Jubilarnu 90. dodjelu Oscara pratite uživo na portalu 24sata.hr. 

Pogledajte kako nastaje najpoželjniji zlatni kipić, Oscar i ne propustite pročitati o pet stvari koje niste znali o dodjeli Oscara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin