Obavijesti

Show

Komentari 1

Princ William je na turneji na Karibima, a Ukrajini je obećao solidarnost: 'Mislimo na vas...'

Princ William je na turneji na Karibima, a Ukrajini je obećao solidarnost: 'Mislimo na vas...'
4

Princ i njegova supruga, vojvotkinja Kate trenutačno su na Karibima, a planiraju posjetiti i Jamajku i Bahame. William je tijekom svečane večere s premijerom Belizea izjavio da je solidaran s onima koji se bore

Britanski princ William (39) u ponedjeljak je odao počast Ukrajincima koji se bore za opstanak u svojoj domovini nakon što je sa suprugom Kate (40) posjetilo britanski vojni kamp za obuku u džunglama Belizea u sklopu svoje sedmodnevne turneje po Karibima. Princ William, bivši pilot britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, govorio je o očuvanju demokracije i istaknuo da se Belize pridružio mnogim drugim nacijama koje osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu.

- Danas mislimo na one koji se bore u Ukrajini i solidarni smo s njima - rekao je princ William tijekom svečane večere s premijerom Belizea na području arheološkog rezervata Cahal Pech.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

William i Harry našli utjehu jedan u drugome 01:52

Posjet vojvode i vojvotkinje od Cambridgea toj srednjoameričkoj zemlji poklapa se s proslavom 70. godine kraljice Elizabete (95) na prijestolju i dolazi u vrijeme rastućeg preispitivanja kolonijalnih veza Britanskog Carstva s tom regijom.

Posjet je probudio sjećanja na Williamova putovanja u Belize prije više od dva desetljeća. Princ, koji je tada imao 18 godina, pridružio se velškoj gardi u pješačenju kroz džunglu nakon što je 2000. diplomirao na Etonu.

Ranije tijekom dana kraljevski par posjetio je ruševine drevnih Maja u Caracolu u središnjem Belizeu, penjući se na piramide i istražujući ogromno arheološko nalazište u šumskom rezervatu Chiquibul.

Njihov posjet dolazi gotovo četiri mjeseca nakon što je Barbados izglasao da postane republika, prekinuvši veze s britanskom monarhijom, ali je ostao dio Commonwealtha.

William i Kate trebali bi otputovati iz Belizea u utorak ujutro i krenuti prema Jamajci i Bahamima.

Djeca princa Williama i Kate raspituju se o ratu u Ukrajini: 'Moramo pažljivo birati riječi'
Djeca princa Williama i Kate raspituju se o ratu u Ukrajini: 'Moramo pažljivo birati riječi'

Debate o zlostavljanjima iz kolonijalnog doba i planovima za traženje odštete za ropstvo na Jamajci mogle bi potaknuti više zemalja da slijede nedavni potez Barbadosa, kažu akademici.