Show

Komentari 0

'Pristigle su 24 prijave, većinom su to iskustva bivših studentica'

'Pristigle su 24 prijave, većinom su to iskustva bivših studentica'

Franka Perković Gamulin kazala je u Dnevniku HTV-a kako se sve prijave protiv profesora ozbiljno razmatraju te da je većina zasad anonimna. Bilo je zlostavljanja i izvan Akademije, a najteža su bila ona jedan na jedan

Sve je više prijava protiv seksualnog nasilja, uznemiravanja ili diskriminiranja i u Hrvatskoj, nakon što je lavina krenula u Srbiji, prijavama tamošnjih glumica. Sarajevske su glumice zatim pokrenule Facebook stranicu 'Nisam tražila', na koju se slijevaju stotine ispovjedi također zlostavljanih, napadanih, omalovažavanih glumica, ali i mnogobrojnih drugih žena u regiji - BiH i Srbiji, Hrvatskoj te šire. Potaknuta tim pokretom, nekoliko je kanala za prijave posljednjih dana otvorila i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) na koju su već pristigle 24 prijave, od kojih je 16 anonimnih. Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin kazala je u Dnevniku HTV-a kako su to posljednji podaci te da prijave obuhvaćaju razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prijave se odnose na sadašnje ili bivše zaposlenika, te vanjske suradnike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Manji dio prijava je od sadašnjih studentica ili studenta, a veći dio se odnosi na bivše studentice ili studente, koji su se ohrabrili istupiti. Kazala je i kako je većina prijavljenih profesora između 50 i 55 godina starosti, a dekanica je naglasila da su se zlostavljanja događala i izvan Akademije, dok su ona najteža bila jedan na jedan, iako je ponekad i bilo svjedoka. 

Perković Gamulin kazala je kako nije pravnica te da ne može raditi klasifikaciju samih zlostavljanja, ali je naglasila kako nije bilo riječi o činu silovanja. Ipak, neke će se prijave moći klasificirati kao kaznena djela. Ispričala je i kako je znala da postoje pojedinci koji su u stanju zlostavljati studente, ne samo u smislu seksualnog zlostavljanja, već u raznim drugim oblicima poniženja.

- Imala sam slučaj kao nastavnica, a ne dekanica da je žrtva imala neugodnu situaciju na prijamnom ispitu. Razgovarali smo s kolegom otvoreno, dali do znanja da je to potpuno neprihvatljivo. Radi se o ponižavanju, a ne o seksualnom zlostavljanju - dodala je.Naglasila je kako vjeruje da će DORH postupiti vrlo ozbiljno što se tiče prijava. Prijave i dalje pristižu, a u cijelu su se priču već uključile i policija i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja će pomoći pri selektiranju težine djela. Anonimne prijave neće biti dostatne za pravosudni aparat. 

 

Najčitaniji članci