Obavijesti

Show

Komentari 3

'Prva holivudska princeza' bila je jako nesigurna i posesivna

'Prva holivudska princeza' bila je jako nesigurna i posesivna
1

Margarita je prezirala svog oca. Osim što ju je tukao i tjerao na sate i sate napornih treninga plesa, gotovo svakodnevno ju je seksualno zlostavljao

VIDEO

Zvali su je prvom princezom Hollywooda. Rita Hayworth bila je, naizgled, najbliže pravoj, živoj Pepeljugi. Mediji su je četrdesetih godina profilirali kao provincijalku koja je uspjela ostvariti američki san. No to je bilo daleko od istine. 

Rođena na današnji dan, 17. listopada 1918. godine, u obitelji plesača i zabavljača, Rita, pravog imena Margarita Carmen Cansino naučila je hodati, a zatim odmah i plesati. Djed joj je bio Antonio Cansino, španjolski plesač kojem se pripisuje popularizacija bolera u SAD-u. Otac, rođen u Španjolskoj, Eduardo Cansino bio je također prominentni plesač koji je obitelj preselio u Hollywood kako bi mogao zvijezde privatno podučavati plesu. Majka Volga bila je dio plesačke i pjevačke skupine Ziegfeld Follies. 

U vrijeme Velike ekonomske krize, Eduardo je ostao bez mušterija stoga je odlučio iskoristi svoju kći za zaradu. Kada je navršila 12 godina, Margarita je svom ocu bila plesna partnerica, a dvojac je nastupao pod imenom 'The Dancing Cansinos'.

Otac zlostavljač

Margarita, koja je izgledala starija nego što je bila, nije smjela nastupati u američkim klubovima, stoga je s ocem plesala u zadimljenim kasinima u meksičkoj Tijuani. Svi su ih smatrali mužem i ženom, a Eduardu to nije smetalo. 

Margarita je prezirala svog oca. Osim što ju je tukao i tjerao na sate i sate napornih treninga plesa, gotovo svakodnevno ju je seksualno zlostavljao. Šokantan detalj autorici Ritine biografije Barbara Leaming otkrio je njen drugi suprug, redatelj i pisac Orson Welles. 

- Eduardo ju je silovao popodne, a plesao s njom po noći - napisala je Leaming

Tijekom jednog od nastupa u Tijuani, Margaritu Carmen uočio je producent filmskog studija Fox. Pozvao ju je na audiciju, a odmah zatim ponudio joj je ugovor sa studijem na šest mjeseci. Margarita, tada prava latino djevojka tamne kose i očiju, dobivala je samo manje uloge te je prošla nezamijećeno. Ugovor joj nisu produljili, a Margarita se morala vratiti životu s ocem. 

Svoju priliku za bijeg dobila je kada je kao 18-godišnjakinja upoznala biznismena Edwarda Judsona koji je tada imao 41 godinu. Edward je u Margariti odmah vidio priliku za zaradu te ju je odveo u Las Vegas. Naivnoj i mladoj Riti svidio se Edward jer je mislila da joj istinski želi pomoći u karijeri.

Početak u Hollywoodu

Uskoro su se vjenčali, no bili su daleko od sretnog bračnog para. Judson, koji je preuzeo ulogu njenog menadžera, navodno ju je 'posuđivao' utjecajnim biznismenima kako bi od nje učinio zvijezdu. 

Margarita je 1937. godine potpisala ugovor sa studijom Columbia Pictures. Prvo su je uzimali za manje uloge, većinom izazovnih 'egzotičnih' plesačica. Ubrzo su shvatili da od nje mogu napraviti holivudsku zvijezdu samo ako se riješe njenog 'latino' izgleda. Margarita je tako svoje ime promijenila u Rita te je preuzela majčino djevojačko, britansko prezime. Svoje tamne uvojke zamijenila je vatreno crvenom kosom, a u svakoj prilici je bila glamurozno odjevena. Smršavjela je i krenula na satove glume, a uskoro su 'pale' i prve naslovnice časopisa. Mediji su je brzo zavoljeli jer se nije skrivala od fotografa za razliku od ostalih tadašnjih diva. 

'Nova' Rita se 1940. godine počela pojavljivati u filmovima sa zvučnim imenima poput Caryja Granta i Joan Crawford. Svoj prvi pravi hit dobila je iduće godine, ulogom u filmu 'Strawberry Blond', a zatim je snimila i 'Blood and Sand'. Što je bivala uspješnija, to se Edward više bojao da će ga napustiti te joj je prijetio da će ju zaliti kiselinom i uništiti joj lice. 

'It' djevojka

No Rita je obistinila Judsonove strahove i 1942. podnijela zahtjev za razvod, a kao razlog navela je 'okrutnost'. U brakorazvodnoj parnici, svu svoju zaradu predala je Edwardu samo kako bi ga se oslobodila.

Ubrzo je upoznala svog drugog muža, redatelja i pisca Orsona Wellesa koji se u senzualnu Ritu zaljubio kada je vidio njenu fotografiju u časopisu. Par se oženio, a Rita je rodila svoje prvo dijete, kći Rebeccu. Tada je već bila jedna od najunosnijih holivudskih zvijezda, a njen plesački talent bez riječi ostavljao je i velikane poput Freda Astairea s kojim je glumila u dva filma. Mediji su neobičan par prozvali 'Ljepotica i Mozak'. 

Od 1944. do 1947., Rita je bila 'it djevojka'. Njene fotografije i filmovi bili su najpopularniji među američkim vojnicima koji su se borili u Drugom svjetskom ratu. Njenu popularnost u to vrijeme vjerno je dočarao i film 'Shawshank Redemption'. 

Fatalna glumica bila je nesigurna i posesivna

Američka vojska bila je toliko opčinjena Ritinom ulogom u filmu 'Gilda' da je upravo njena fotografija osvanula na atomskoj bombi bačenoj na američko tlo u svrhu testiranja 1946. godine.

Sve se činilo idealnim, no Orson je ubrzo shvatio da je Rita samo 'fatalna' na velikom platnu, dok je u stvarnom životu nesigurna i posesivna. U prve dvije godine braka, redatelj ju je varao s nekoliko žena, uključujući i Judy Garland. Wellesu je počela smetati njena, kako je rekao, eksplozivna narav. U trenucima bijesa, porazbijala bi sve u kući. Nikada se, kaže redatelj, nije ljutila na njega, nego na svoje roditelje. 

Brak im je propadao, a Rita je sreću tražila u brojnim kratkim aferama, uključujući i onu s industrijalcem Howardom Hughsom s kojim je i zatrudnjela. Odlučila je otputovati u Europu i tamo pobaciti. 

'Prva holivudska princeza'

U Cannesu 1968. godine upoznala je Princa Alyja Khana, sina Sultana Mahommeda Shaha, vođe islamističke sekte. Princ je bio poznat kao veliki zavodnik, a na njegov šarm odmah je 'pala' i Hayworth. Odmah iduće godine, par se vjenčao, a njihova svadba proglašena je kontroverznom pošto je Rita još, tehnički, bila udana za Wellesa. Zbog 'afere', dio publike je bojkotirao njene filmove, no spektakularna svadba označila je ujedno i stvaranje 'prve holivudske princeze'. 

Krajem godine, Rita je rodila njihovo jedino dijete, kći princezu Yasmin Aga Khan. Stil života kojeg je Khan vodio u Europi nije se sviđao glumici, a nikako nije ni mogla naučiti francuski. Tijekom njihova braka, Rita je bila toliko posesivna da bi dobivala napadaje panike kada bi Aly otišao kod frizera. No s pravom je bila u strahu jer ju je, pričalo se, Aly na sve strane varao. 

Hayworth se odlučila vratiti u SAD sa svojim kćerima 1951. godine, a dvije godine nakon toga, njen brak s Alyjem službeno je došao kraju. Krah braka ju je dotukao te je, iako se vratila filmovima, počela piti više no ikad. Tada je i kulminirala njena višegodišnja svađa sa šefom svog filmskog studija jer je odbijala uloge i prijetila tužbama. Njeni poznanici primijetili su da se počela ponašati autodestruktivno

Nije imala sreće u ljubavi

Njena posljednja dva braka bila su 'začinjena' žestokim svađama i fizičkim okršajima u javnosti. Pjevač Dick Haymes upoznao je Ritu kada mu je karijere propadala i grcao je u dugovima. Haymes, koji je u insajderskim krugovima bio poznat kao 'Gospodin Zlo'.

Pjevač je Ritu navodno fizički zlostavljao, a jednom prilikom ošamario ju je u popularnom klubu u Los Angelesu, što je ujedno bio i kraj njihova dvogodišnjeg braka. Hayworth je, prema naredbi liječnika, idućih par dana provela u krevetu kako bi došla k sebi. Tada 37-godišnja Rita je izgledala puno starije, a svoje je bore od silnog stresa i alkohola skrivala ispod tone šminke. 

Njen posljednji suprug, producent James Hill, Riti je bio 'posljednji čavao u lijesu'. Iako su bili u braku samo tri godine, Hill je Ritu mentalno zlostavljao te joj prijetio, protiveći se njenoj želji da prestane glumiti u holivudskim filmovima. Hill se prema Riti odnosio kao prema robu, a tome je svjedočio i Chalres Heston koji se s parom našao na večeri.

- Vikao je na nju sve dok se nije rasplakala i počela se tresti - prepričao je glumac te dodao da si nikada neće oprostiti jer joj tada nije pomogao. 

Smrt od 'misteriozne bolesti' 

Slavna glumica umrla je 1987. u 69. godini od komplikacija uzrokovanima Alzheimerovom bolešću koja joj je dijagnosticirana sedam godina ranije. Njena kći Yasmin Aga Khan, koja se brinula o Riti posljednjih godina njenog života, smatra da je njena majka puno prije počela dobivati simptome no tada se nije puno znalo o Alzheimeru.

Screenshot

Kada bi zaboravljala svoje dijaloge, njeni kolege i filmska ekipa mislili bi da je pretjerala s alkoholom, no u stvarnosti, to su bili počeci njene bolesti. 

Rita je postala prva javna osoba za koju se znalo da je bolovala od Alzheimera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a
Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama