Obavijesti

Show

Komentari 2

Prvu pjesmu skladao sa sedam, a do smrti ih je napisao tisuću

Prvu pjesmu skladao sa sedam, a do smrti ih je napisao tisuću
5

GLAZBENI GENIJ Na počecima karijere Princea su, osim po glazbi, mnogi primjećivali i po nesvakidašnjem načinu odijevanja, ali i po tome što je najčešće nastupao našminkan

VIDEO

Na današnji je dan prije dvije godine u 58. godini života preminuo je Prince Robert Nelson, poznatiji kao Prince. Pronađen je mrtav u svom domu, a tjedan ranije je hospitaliziran zbog gripe. Dugo se nagađalo o uzroku smrti, a kasnije je utvrđeno kako je umro od prevelike doze opioidnih analgetika.

U.S. musician Prince performs on stage at Yas Arena in Yas Island

Prince je pisao, skladao i producirao potpuno samostalno. Za života je napisao više od 1000 pjesama, što za sebe što za druge glazbenike. O njegovom talentu svjedoči i činjenica da bi tijekom snimanja pjesme sam odsvirao većinu instrumenata.

Prvu pjesmu skladao sa sedam godina

Rođen je 7. lipnja 1968. godine u Minneapolisu gdje je još kao dijete pokazao iznimnu sklonost prema glazbi kojom će se baviti do smrti. Prvu je pjesmu skladao u dobi od sedam, da bi već sa 17 potpisao ugovor sa produkcijskom kućom Warner Bros. Records pod kojom je izdao svoj prvi album 'For You' 1978. godine. 

NBA: Oklahoma City Thunder at Golden State Warriors

Kada mu je bilo samo 10 godina, dobio je priliku zaplesati na pozornici s Jamesom Brownom.

- Moj me očuh stavio na pozornicu s njime i malo sam plesao dok me zaštitari nisu maknuli - ispričao je Prince 1985. godina za MTV.

S Jamesom Brownom ponovno je dijelio pozornicu i to 1983. godine, a s njima je bio i Michael Jackson. Inače, Jackson je s Princeom namjeravao otpjevati svoju pjesmu 'Bad', ali se Princeu stihovi nisu svidjeli. Posebno mu je smetala rečenica: 'Tvoja guza je moja'. 

Imao je alter ego koji se zvao Camille

Na počecima karijere Princea su, osim po glazbi, mnogi primjećivali i po nesvakidašnjem načinu odijevanja, ali i po tome što je najčešće nastupao našminkan. Svjetsku je slavu Prince stekao već nakon što je 1982. izdao album '1999'  a ustvrdio ju je nakon što je album sa svjetskim hitom 'Purple Rain' prodan u više od 20 milijuna kopija diljem svijeta.

Dok je radio na albumu 'Sing O the Times', Prince je razvio svoj ženski alter ego kojeg je nazvao Camille. Upravo je 'ona' otpjevala pjesmu 'If I Was Your Girlfriend'. Prince je snimio 'usporenu' verziju pjesme, a zatim ju je ubrzao u postprodukciji.

Prince je jedini izvođač, osim Beatlesa, koji je u Americi bio broj jedan na ljestvicama istovremeno s filmom, albumom i singlom. Radilo se o pjesmi 'When Doves Cry' i albumu te filmu 'Purple Rain'. 

Sin mu je umro nakon šest dana

Popularna izvedba pjesme 'Purple Rain' mu je 1985. donijela i Oscara. Osim prestižnog kipića, tijekom glazbene karijere osvojio i Zlatni globus i sedam Grammyja. Posljednji album 'Hit n Run Phase Two' izašao je pet mjeseci prije njegove smrti.

Zaveo je mnoge ljepotice, a glumica Kim Basinger (64) pjevačica Madonna (59), glumica i model Carmen Electra (46) samo su neke od njih. Bio je zaručen sa Susannah Melvoin (54), a braku s Mayte Garciom (44) dobio je sina koji je umro nakon šest dana.

Musician Prince attends the NBA basketball game between the Los Angeles Lakers and the Boston Celtics at Staples Center in Los Angeles

- Kada nam se sin rodio, bili smo presretni. Podignuli su ga prema svijetlu i odjednom je s Princeovog lica nestala sreća i pojavio se strah. Maleni je imao Pfeifferov sindrom tipa 2 - rekla je Mayte i dodala kako Prince to nikad nije prebolio.

Druga žena mu je bila Manuela Testolini (41), no ni taj brak nije potrajao.

Bio je gorljivi Jehovin svjedok

Prince je bio jako zaljubljen u Melvoin, sestru gitarista njegove grupe Revolution. Njegova turbulentna romansa s njom bila je inspiracija za njegove hit balade poput 'The Beautiful Ones', 'Nothing Compares 2 U' i 'Forever in My Life'. 

Rijetki znaju da je Prince bio i gorljivi Jehovin svjedok, a poznatije je kako je do smrti bio glasni promicatelj prava umjetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu