Obavijesti

Show

Komentari 4

Rano otišla u 'mirovinu': Greta Garbo bila britanska špijunka?

Rano otišla u 'mirovinu': Greta Garbo bila britanska špijunka?
6

Bila je nominirana za četiri Oscara, a iako je tada već 'završila' sa svojom karijerom, 1954. joj je dodijeljen počasni Oscar kojeg nikada nije preuzela

VIDEO

Na današnji dan prije 113 godina, rođena je švedska glumica Greta Lovisa Gustafsson, poznata kao Greta Garbo koja je 1990. preminula u 85. godini života. 

Greta se povukla sa glumačke scene kada joj je bilo samo 36 godina. Razlog tomu je bio neuspjeh filma 'Žena s dva lica'.

- Želim da me ostavite na miru - bile su slavne riječi kojih se glumica izgovorila dok je bila na vrhuncu svoje karijere. Držala ih se do kraja života te je uvijek odbijala intervjue i fotografiranja.

Njezinu ljepotu otkrili su u robnoj kući gdje je radila. Postala je model za šešire, a njezino je lice osvanulo na brojnim stranicama prodajnih kataloga i u reklamama. Sa 17 godina upisala je Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti. 

- Bila sam toliko uplašena da su mi se tresla koljena. Skoro sam se onesvijestila. Kada sam izgovorila svoje rečenice pred komisijom, otrčala sam bez pozdrava. Znala sam da je to nepristojno, ali moj strah je pobijedio. Nakon nekoliko dana zazvonio mi je telefon i javili su mi da sam primljena - rekla je svojedobno Greta koju kolegice s akademije nisu voljele. 

Kada joj je bilo samo 19, majstor nijemog filma Mauritz Stiller, koji je preminuo u 46. godini, dao joj je ulogu u 'Legendi Goste Berling'. Samo godinu dana nakon otišla je u Hollywood i prešla na zvučni film. 

Bila je nominirana za četiri Oscara, a iako je tada već 'završila' sa svojom karijerom, 1954. joj je dodijeljen počasni Oscar kojeg nikada nije preuzela. 

Nakon što se povukla iz svijeta filma, krenula su šuškanja da je radila kao britanska špijunka tijekom Drugog svjetskog rata. Prema mnogim pričama provodila je nekoliko misija za saveznike. Jedna od navodnih misija bila je pomoći Nielsu Bohru, danskom fizičaru i znanstveniku, koji je trebao iz Kopenhagena stići u Britaniju. 

Greti je dijagnosticiran rak dojke te je 1984. išla na operaciju. Zatim je uslijedio srčani udar zbog kojeg je završila u bolnici, a preminula je 1990. godine u New Yorku zbog prestanka rada bubrega. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu