Show

Komentari 27

Razlike u plaći: The Rocku 222 mil. kuna više nego Scarlett...

Razlike u plaći: The Rocku 222 mil. kuna više nego Scarlett...

Kako ističe Sehdev, istraživanja pokazuju da žene i muškarci jednako traže povišice, ali žene imaju 15 posto manje šanse da će je i dobiti

Vodeći svjetski stručnjak za celebrityje, Jeetendr Sehdev izjavio je da je zgrožen razlikom u plaćama na Forbesovoj listi najplaćenijih glumica koja je nedavno izašla.

Kako je ispričao, prošle su četiri godine otkako je glumica Patricia Arquette (51) održala govor Oscarima kada je zahtijevala jednake plaće muškarca i žena u filmskoj industriji. 

- Sjećam se gromoglasnog aplauza holivudske elite poput Meryl Streep i Jennifer Lopez koje su skakale na svojim mjestima o kojima su onda svi pisali. Je li nešto od tada stvarno promijenilo po pitanju plaća žena? - upitao se Sehdev, piše Forbes

Scarlett Johansson (34) je glumica koja je ove godine najviše zaradila, oko 373 milijuna kuna. Naravno da bi svatko za taj iznos rekao da je i više nego zadovoljavajuć, ali kad ga se usporedi s onim Dwaynea Johnsona (47), kojeg nazivaju 'The Rock', na vidjelo dođe nejednakost u plaći.

On je zaradio oko 595 milijuna kuna te se nalazi na vrhu ljestvice najplaćenijih glumaca. Nakon njega slijede Chris Hemsworth (36) s gotovo 509 milijuna kuna, Robert Downey Jr. (54) s 439 milijuna kuna te bolivudska zvijezda Akshay Kumar (51) koji je u džep 'stavio' 433 milijuna kuna. Sve je to veći iznos od onog koji se veže uz najplaćeniju ovogodišnju glumicu Johansson. 

Kako ističe Sehdev, razlika u plaći nije zato što se žene ne zalažu ili ne traže povišicu.

- Istraživanja pokazuju da žene i muškarci jednako to traže, ali žene imaju 15 posto manje šanse da će povišicu i dobiti - priča. 

Smatra da je sustavna nejednakost koju žene doživljavaju na poslu i u društvu općenito pravi razlog razlike u plaćama, ali i svjesna diskriminacija i to što je manjak onih koji preuzimaju odgovornost zbog različitih isplata. 

 

 

 

Najčitaniji članci