Obavijesti

Show

Komentari 14

Rolling Stones: Kako su počeli i kako su opstali sve do danas

Rolling Stones: Kako su počeli i kako su opstali sve do danas
20

Proslavili su se obradama hitova omiljenih izvođača kao što su Muddy Waters, Bobby i Shirley Womack, Chuck Berry i drugi, a danas su oni sami živuće legende

VIDEO

Mick Jagger (69) i Keith Richards (68) bili su prijatelji od djetinjstva i išli u isti razred sve dok se Mickova obitelj nije preselila iz Dartforda. U rodnom su se gradu ponovno sreli 1960. i to na željezničkom kolodvoru. Keith je putovao na studij umjetnosti Sidcup, a Mick na predavanje iz ekonomije. Zapričali su se o glazbi. Mick je sa sobom nosio ploče Muddyja Watersa i Chucka Berryja, bluesera koje je i Keith volio slušati. 

U to vrijeme Brian Jones je u novinama objavio oglas da traži glazbenike za bend. Prvi mu se javio pijanist Ian Stewart. Mick i Keith zainteresirali su se i otišli Briana poslušati kako svira u klubu Ealing Jazz. Odmah im se svidjelo kako svira gitaru i htjeli su svirati s njim. Brianu i Ianu prvi se pridružio Mick, a Keith je dolazio s njim na probe pa je i on postao član benda. U priču je ubrzo 'uletio' i Charlie Watts (71) koji je sa Stewartom prije svirao u bendu Blues Incorporated.

- Kad sam prvi put svirao R&B bio sam zbunjen, nisam imao pojma što je to. Mislio sam da moram bubnjati tako da zvuči kao usporena snimka Charlieja Parkera - rekao je Watts u jednom intervjuu.

Kako su dobili ime

U lipnju 1962. bend još nije imao ime, no redovito su imali probe. Pridružio im se bubnjar Tony Chapman.

 Brian je nesvjesno krstio bend. Pročitao je naslov pjesme Muddyja Watersa s ploče koja mu je ležala na podu sobe, Richards objašnjava kako su Stonesi dobili ime

- Brian je nesvjesno krstio bend. Davao je izjavu za Jazz News i pitali su ga kako se zovemo. Na podu njegove sobe bila je ploča Muddyja Watersa na kojoj je pjesma 'Rolling Stone' i tako je nastalo ime The Rolling Stones - napisao je Richards kasnije u autobiografiji.

Novi menadžer, nova 'furka'

Prvu gažu Stonesi su imali 12. srpnja 1962. u londonskom klubu Marquee. Od rujna 1962. do rujna 1963. Brian, Mick, Keith i fotograf James Phelge zajedno su živjeli u stanu koji je Jagger od milja nazivao 'predivna rupa' jer je bio užasno neuredan. Mick i Brian cijele su dane svirali gitaru slušajući glazbu Jimmyja Reeda, Muddyja Watersa, Willieja Dixona...

Nakon Giorgia Gomelskyja menadžer im je bio Andrew Loog Oldham (68) koji je prije njih radio za Beatlese. Imao je samo 19 godina kad su počeli surađivati, bio je mlađi od svih članova benda, pa nije mogao dobiti licencu da im bude agent. Ugovor je umjesto njega potpisala njegova majka. Keithovo prezime Oldham je promijenio u 'Richard' jer mu je to bilo više cool. Stewart se nije uklapao u njegovu viziju benda kojem su članovi zgodni i vitki dečki s dugom kosom pa je u svibnju 1963. izbačen iz stalne postave i postao je voditelj Stonesovih turneja i povremeno je svirao klavir sve do svoje smrti 1985.

Oldham je Stonese promovirao kao zločeste dečke, čistu suprotnost Beatlesima. 'Biste li dali kćeri da se uda za Stonesa' samo je jedan od novinskih naslova o bendu koji se Oldhamu jako svidio. Osigurao im je prvi ugovor s izdavačkom kućom Decca Records. Dobili su pravo na tri puta veću zaradu od svih prije njih, potpunu kontrolu nad konačnim zvukom i uz to mogli su snimati u kojem su god studiju poželjeli.

Prvi singl, koncert izvan Londona, turneja i album

Prvi singl Stonesi su izdali 7. lipnja 1963. Obradili su pjesmu 'Come On' Chucka Berryja. Nisu je htjeli svirati kad su nastupali uživo i Decca je za singl objavila samo jednu reklamu. Ipak, Oldham je potaknuo obožavatelje da kupuju 'singlicu'. Pjesma je bila na 21. mjestu britanske liste singlova.

Prvi koncert koji su imali izvan Londona bio je onaj u Outlook klubu u Middlesbroughu 13. srpnja 1963. Krajem godine krenuli su na svoju prvu veliku turneju kao predgrupa Bo Diddleyu, Little Richardu i grupi The Everly Brothers. Na turneji su snimili svoj drugi singl 'I Wanna Be Your Man' koji se popeo na 12. mjesto britanske top liste. Njihov treći singl 'Not Fade Away', obrada hita Buda Hollyja, objavljen je u veljači 1964. i popeo se na treće mjesto britanske top liste.

Svoj prvi album 'The Rolling Stones' izdali su 16. travnja 1964. Oldham je inzistirao da dečki sami pišu pjesme, no to im je išlo jako sporo. Na prvom su albumu stoga bile tri autorske pjesme: 'Tell Me (You're Coming Back)' koju potpisuju Mick i Keith te dvije pjesme potpisane s Nanker Phelge, pseudonimom za cijeli bend.

Proboj na američko tržište

Prva turneja u SAD-u za Stonese je bila katastrofa. Nisu imali album koji bi se Amerima svidio i to su osjetili na vlastitoj koži. Gostovali su u showu Deana Martina i on im se rugao. Ismijavao je njihove frizure i nastup. Na turneji po SAD-u snimili su 'It's All Over Now', obradu hita Bobbyja i Shirley Womack. To im je bila prva pjesma koja je bila broj jedan na američkim ljestvicama. Izdali su i album '12 x 5' samo za američko tržište.

Treći studijski album 'The Rolling Stones No. 2' snimali su u Chicagu i New Yorku. Objavili su ga u siječnju 1965., a slijedili su veliki koncerti u Australiji i Novom Zelandu. Prva pjesma za koju su tekst napisali Richards i Jagger koja je zauzela prvo mjesto na britanskim ljestvicama bila je 'The Last Time' koju su objavili u veljači 1965. '(I Can't Get No) Satisfaction' prva je pjesma koja je bila broj jedan diljem svijeta. Sredinom 60-ih Stonesi su bili glavna senzacija kako u Engleskoj tako i u Americi. '19th Nervous Breakdown', 'Paint It, Black' i 'Mother's Little Helper' samo su neki od hitova Rolling Stonesa iz tog razdoblja.

Slavni i poročni

Osim što su 'rasturali' u glazbenom pogledu i iz dana u dan bili sve popularniji, Stonesi su eksperimentirali s drogama. Keith, Mick i Brian imali su probleme s policijom zbog članka koji je objavio tabloid News of the World. Napisali su da su dečki bili česti gosti zabava koje je organizirao bend The Moody Blues. Na zabavama se uzimao LSD i svi gosti bili su u transu. Pete Townshend, Ginger Baker, Donovan i Stonesi samo su neki od slavnih koje su novinari raskrinkali kao goste zabava.

Policija je zatim upala na tulum u Richardsovoj kući jer im je njegov vozač dojavio da će na tulumu biti droge. Nitko nije uhićen, ali 10. svibnja 1967. podignute su optužnice protiv Micka, Keitha i njihova prijatelja Roberta Frasera. Isti dan policija je upala u Brianovu kuću i uhitili su ga zbog posjedovanja veće količine kanabisa, kokaina i amfetamina.

Dok su čekali presude, Mick i Keith su s Brianom, koji je tad već imao ozbiljnih problema s drogom, otišli na odmor u Maroko. S njima je išla i Brianova djevojka Anita Pallenberg (68) koju mu je Keith tada preoteo. Ostavila ga je kad je završio u bolnici u Maroku jer se predozirao.

Brian me mrzio što sam mu preoteo Anitu i ne zamjeram mu to, ali što da kažem nego, sranja se događaju, Richards o odnosu s Jonesom

- To je bila kap koja je prelila čašu. Brian me mrzio što sam mu preoteo Anitu i ne zamjeram mu to, ali što da kažem nego, sranja se događaju - rekao je Richards koji je s Anitom bio 12 godina. Rodila mu je troje djece.

Mick je dobio zatvorsku kaznu od tri mjeseca, Keith od godinu dana, no pustili su ih uz jamčevinu i nakon žalbi dali im uvjetne kazne. Jones je dobio novčanu kaznu od 1000 funti, uvjetnu od tri godine i naredili su mu da potraži pomoć zbog ovisnosti.

Oldham ih je 'otpilio' zbog droge

Zbog problema sa zakonom i nedostatka koncentracije na glazbu te povećanog interesa za drogu, Stonesi su ostali bez Andrewa Oldhama koji više nije htio surađivati s njima. Snimili su 'Their Satanic Majesties Request', prvi album koji su samostalno producirali.

Andrew je otišao jer je mislio da se ne trudimo dovoljno, rekao nam je da se ponašamo kao mala djeca i to mu se više nije dalo trpjeti, Jagger o Oldhamovu odlasku

- Andrew je otišao jer je mislio da se ne trudimo dovoljno, rekao nam je da se ponašamo kao mala djeca i to mu se više nije dalo trpjeti - rekao je Jagger.

Nakon što su se sami okušali kao producenti, Stonesi su počeli surađivati s Jimmijem Millerom. 'Sympathy For the Devil', 'Street Fighting Man', Brown Sugar'... samo su neke od pjesama koje su tada nastale. Bend je 1968. snimio film 'The Rolling Stones Rock and Roll Circus' u kojem se pojavljuju John Lennon, Yoko Ono, The Dirty Mac, The Who, Jethro Tull, Marianne Faithfull i Taj Mahal. Film je objavljen tek 1996.

Jones preminuo, zamijenio ga Mick Taylor

Kad su objavili 'Beggars Banquet' Jonesova ovisnost postala je veliki problem. Sam je priznao da nije sposoban s ostatkom benda na turneju, a uz to, američke mu vlasti nisu odobrile vizu tako da nije bilo druge nego da mu nađu zamjenu.

Brian nam je sam rekao da nije sposoban za turneju i dva dana nakon toga je umro, Richards o Jonesovoj ovisnosti

- Mick, Wats i ja našli smo se kod Briana doma i pričali o situaciji u kojoj se nalazi. Rekao nam je da jednostavno nije u stanju ići s nama na turneju. Dogovorili smo se da ćemo u službenoj izjavi reći da je sam otišao te da se može vratiti kad god hoće - napisao je Keith u autobiografiji. Mjesec dana nakon tog dogovora, 3. srpnja 1969. Šveđanka Anna Wohlin Jonesa je pronašla mrtvog na dnu bazena u dvorištu. Imao je 27 godina.

- Ne osjećam se krivim za Brianovu smrt. Istina, svi smo bili jako mladi i ponašali smo se djetinjasto i Briana smo često zezali, ali on nam je za to davao povoda. Bio je ljubomoran, težak za komunicirati, bio je pravi manipulator i to mu se obilo o glavu jer mu nismo popuštali. Nisam ni shvaćao da su njegovi problemi s drogom tako veliki kao što su bili. U to doba nitko nije puno pričao o ovisnosti o dragama. LSD nam je svima bio jako nov, nitko nije znao da postoje i negativne posljedice. Ljudi su mislili da je kokain zdrav - rekao je Mick Jagger 1995. u intervjuu za Rolling Stone.

Ne osjećam se krivim za Brianovu smrt. LSD nam je svima bio jako nov, nitko nije znao da postoje i negativne posljedice. Ljudi su mislili da je kokain zdrav, Jagger o drogama

Dva dana nakon Jonesove smrti Stonesi su pjevali u londonskom Hyde parku. To je bio prvi nastup na kojem je Briana zamijenio Mick Taylor (63). Koncert pred 250.000 obožavatelja posvetili su Brianu i u sjećanje na njega u zrak pustili tisuće bijelih leptira. Nakon tog koncerta Sam Cutler postao im je voditelj turneje.

Zloglasni koncert u Altamontu

Stonesi su 6. prosinca 1969. organizirali Altamont Speedway Free festival. Osim njih pjevali su Santana, The Flying Burrito Brothers, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young... no koncert nije zapamćen po odličnoj glazbi već po smrti Meredith Hunter, obožavatelja koji je izvadio pištolj i uperio ga u Stonese. Nije stigao pucati jer ga je član Hell's Angelsa, koji su osiguravali festival, Alan Passaro, izbo nožem. Kasnije se ispostavilo da su zapravo Hell's Angelsi planirali atentat na Jaggera i da je Meredith bio tek njihova 'lutka na koncu'.

Taylor ih napušta, ne može trpjeti drogiranog Micka i Keitha

'Get Yer Ya-Yas Out!' koji su objavili 1970. proglašen je najboljim live albumom svih vremena. Iste godine istekao im je ugovor s Decca Recordsom i osnovali su vlastitu produkcijsku kuću Stone Records te izdali album 'Sticky Fingers'. I dalje su uživali u drogama pa su se nastavili problemi s policijom i zabranjeni su im nastupi u Japanu i Australiji. Problema s drogom imao je i producent Miller pa su ga 1974. dečki otpustili. Pjesme su producirali Mick i Keith, no Taylor to nije mogao trpjeti jer su obojica bili konstantno drogirani i zbog toga je sve bilo teško i sporo. Krajem 1974. Taylor je otišao iz Stonesa.

Bilo mi je dosta svega. Htio sam naučiti i isprobavati neke nove fore kao gitarist, ali o tome nije bilo ni govora uz drogirane Micka i Keitha, Taylor o razlogu napuštanja benda

- Bilo mi je dosta svega. Htio sam naučiti i isprobavati neke nove fore kao gitarist, ali o tome nije bilo ni govora. Otišao sam jer nisam jedan od onih koji se šlepaju za nekim tako dugo dok ide - rekao je Taylor.

Ronnie Wood postaje član Stonesa

Dečki su u to vrijeme u Munchenu snimali novi album i istodobno imali audicije za novog gitarista. Peter Frampton, Jeff Beck, Rory Gallagher, Shuggie Otis i brojni drugi došli su na audiciju, no Mick i Keith htjeli su da svi članovi benda budu Britanci. Tu je u priču uletio Ronnie Wood (65) kojeg su već prije zvali da im se pridruži, no odbio ih je.

Richardsa ulovili s 22 grama heroina

Sve je teklo bez problema do 24. veljače 1977. kad su Richardsa uhitili u Kanadi. Tada već okorjeli ovisnik, kod sebe je imao 22 grama heroina. Optužili su ga za krijumčarenje narkotika preko državne granice. Unatoč svemu svirali su u Torontu, a nakon koncerta objavljene su fotografije na kojima tulumare sa suprugom kanadskog premijera. Keithova cura Anita policiji je rekla da je droga koju su našli bila njena. Keith je dobio uvjetnu kaznu, nakon godinu dana natezanja po sudu i morao je odsvirati dva koncerta za kanadsku humanitarnu organizaciju CNIB. To ga je potaklo da se ostavi heroina na koji se uz njega navukla i Anita. Jagger se u to vrijeme zabavljao s Jerry Hall (56) u njujorškom Studiu 54 te se rastao od Biance Jagger (67).

Odnos Jaggera i Keitha postao 'Treći svjetski rat'

Popularnost Stonesa 1970. je pala, popularan je bio punk. Scenom su ponovno zavladali tek 1987. kad su objavili album 'Some Girls'. Odnos Jaggera i Richardsa bio je pun trzavica do sredine 1980. kad su objavili 'Emotional Rescue'. Keith je i dalje uzimao heroin i htio je da idu na turneju, no Mick se nije slagao s njim.

Kako bih opisao svoj i Mickov odnos? Kao Treći svjetski rat, Richards o napetom odnosu s Jaggerom

Stonesi su 20. obljetnicu postojanja proslavili turnejom po Europi. Klavijature je svirao Chuck Leavell (60) koji i danas nastupa s njima. Krajem 1982. potpisali su ugovor od 28 milijuna dolara s CBS Recordsom. Jagger se 1984. posvetio pisanju pjesama za svoj solo album, rekao je da se u Stonesima osjećao sputano. Materijal za album 'Dirty Work' koji su objavili 1986. napravili su većinom Richars i Ronnie Wood. Jagger je često izostajao sa snimanja i surađivao je s Davidom Bowiejem s kojim je navodno i ljubovao. U prosincu 1985. Ian Stewart preminuo je od srčanog udara, a odnos s Jaggerom u drugoj polovici 80-ih Richards je opisao kao 'Treći svjetski rat'. Nakon nesuglasica pomirili su se i počeli snimati. Promijenili su i produkcijsku kuću, a 1994. bend je dobio nagradu za životno djelo.

Imaju drugu najunosniju turneju u povijesti glazbe

Stonesi su prvi sastav u povijesti čiji je koncert 18. studenog 1994. emitiran diljem svijeta na internetu. Od 20. stoljeća oprostili su se albumom 'Bridges to Babylon' koji su objavili 1997. Prvi album u ovom stoljeću im je 'Forty Licks', kompilacija najvećih hitova koji su objavili 2002. u povodu 40. godišnjice postojanja. Album se prodao u sedam milijuna primjeraka. 'A Bigger Bang' izdali su 2005., a turneja na koju su išli kako bi promovirali album danas je druga najunosnijia turneja u povijesti glazbe. Zaradili su ukupno 558.25 milijuna dolara (oko 3,2 milijarde kuna).

Vrhunac karijere bio im je koncert pred 1,5 milijuna obožavatelja u Riu 2006. Posljednji nastup imali su 26. kolovoza 2007. u londonskoj O2 areni.

Što se mene tiče, turnejama i snimanju novih albuma za Stonese još nije došao kraj, Jagger 2007. o budućnosti benda

- Siguran sam da su pred Stonesima još brojni koncerti, turneje i snimanje novih pjesama. Što se mene tiče, tome još nije kraj - rekao je Jagger u intervjuu 2007.

50. obljetnicu proslavit će miniturnejom

Bend je 23. svibnja 2010. objavio reizdanje albuma 'Exile On Main Street' koji je odmah zauzeo prvo mjesto na svim ljestvicama. U studenom 2011. objavili su reizdanje albuma 'Some Girls' koji je u prodaji bio u paketu od dva CD-a i kupcima uz reizdanje predstavio i 12 novih pjesama. Na ljeto 2012. izdali su knjigu naslova '50' kojom su obilježili pola stoljeća karijere. Obljetnicu će proslaviti i miniturnejom. U londonskoj O2 areni pjevat će 25. i 29. studenog 2012., a 13. i 15. prosinca u Prudential centru u Newarku u New Jerseyu. Uz Micka, Keitha, Darryla Jonesa i Ronnieja na binu će se popesti i Bill Wyman (76) i Mick Taylor (63) koji s Charliejem, Mickom i Keithom nisu svirali dulje od 20 godina.

'The Rolling Stones Rock and Roll Circus' , 'Gimme Shelter', 'Cocksucker Blues', 'Ladies and Gentlemen, Stones in Exile', 'The Rolling Stones', 'The Rolling Stones: Some Girls Live In Texas '78', filmovi su koji su snimljeni o najpopularnijem i najdugovječnijem rock sastavu svih vremena.

Stonesi su tijekom 50-godišnje karijere snimili ukupno 29 studijskih albuma, 17 live albuma te 57 video spotova. Časopis Rolling Stone stavio ih je na četvrto mjesto 100 najboljih umjetnika svih vremena. Procjenjuje se da su tijekom karijere prodali oko 200 milijuna albuma diljem svijeta.

Svojim su radom slušateljima približili glazbu Muddyja Watersa, Chucka Berryja, Buddyja Hollyja i ostalih blues glazbenika koji su im bili uzor i obradom čijih pjesama su se proslavili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao