Show

Komentari 15

Saten i šljokice bili su glavni dodatak na ludom disco podiju

Saten i šljokice bili su glavni dodatak na ludom disco podiju

Žene nisu bile jedine koje su nosile sjajne, nametljive tkanine. I muškarci su nosili odjeću od spandexa i lycre radi oblikovanja tijela te kako bi reflektirali svjetlost i bolje izgledali dok plešu

Disco je bio način pokazivanja da si moderan. Futurizam je bio glavni element disco scene. Dizajn klubova morao je biti po najnovijoj modi, sve je bilo u sintetičkom poliesteru. Disco kugle visile su posvuda, osvjetljavajući podij u raznim bojama dok je treštala glasna muzika. DJ je bio u središtu rituala plesne kulture. Dobar DJ osjetio je raspoloženje plesača i birao ploče u skladu s njihovom energijom. 

Disco je omogućio slobodu izražavanja na plesnom podiju. Nije bilo pravila. Svi su bili jednaki.  Zato je i privukao mase, iako je počeo kao underground pokret američkih homoseksualaca. Disco plesači bili su kritizirani zbog svoje potjere za površnim užicima i zadovoljavanju strasti, ali sedamdesete su bile vrijeme tolerancije i prihvaćanja drugih više od desetljeća koja su slijedila. 

Disco kugla pomagala je da svi izgledaju bolje

Disco moda često je naglašavala seksualnost, na podiju i izvan njega. Žene nisu bile jedine koje su nosile sjajne, nametljive tkanine. I muškarci su nosili odjeću od spandexa i lycre radi oblikovanja tijela. Saten i šljokice bili su važni dodatak kako bi reflektirali svjetlost i bolje izgledali dok plešu.

Trapezice su bile popularne među ženama i muškarcima. Košulje su, kao i sve ostalo, morale biti sjajnih boja i otkopčane. Trajna ostavština sedemdesetih su cipele platforme. Uglavnom su ih nosile žene, ali i modno osvješteni muškarci tog vremena.
Ogromni šeširi i naočale, puno blještavnog nakita koji je krasio oba spola znak su tog razdoblja. John Travolta je imao veliki utjecaj na muškarce nakon hita 'Groznica subotnje večeri'. Njegovo bijelo poliestersko odijelo s odgovarajućim prslukom, blještavim hlačama i širokom kragnom, postalo je inspiracija za sve disco 'pratitelje'.

 

Najčitaniji članci