Obavijesti

Show

Komentari 0

Satiričko kazalište Kerempuh i 'Ustav RH' gostuju u Beču

Satiričko kazalište Kerempuh i 'Ustav RH' gostuju u Beču
1

Maestralna predstava 'Ustav RH' Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana i adaptaciji Željke Udovičić Pleština u kazalištu Akzent

VIDEO


U nedjelju, 15. listopada 2017. u 20 sati na pozornici bečkog kazališta Theater Akzent gostuje jedna od najuspješnijih i najgledanijih zagrebačkih predstava recentne kazališne sezone. 

Najiščekivaniji hrvatski film prošle godine i zasigurno jedan od najhrabrijih filmova novog milenija 'Ustav Republike Hrvatske' Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Rajka Grlića već mjesecima na dnevnoj razini neviđenim uspjehom puni kino dvorane. 

Nakon osvojene nagrade Grand Prix Amerike za najbolji film na uglednom Montreal World Film Festivalu, nagrada na 19. Festivalu Slovenskega Filma u Portorožu i 9. LIFFE festivalu u Leskovcu svoju američku premijeru imao je u konkurenciji 31. Santa Barbara Međunarodnog Film Festivala osvojivši glavnu nagradu, "Jeffrey C. Barbakow Award for Best International Feature Film". 

Samo nekoliko tjedana nakon ove priznate nagrade, Satiričko kazalište „Kerempuh“, 25. veljače 2017. u 20 sati izvelo je svečanu praizvedbu  predstave nastale prema tekstu „USTAV REPUBLIKE HRVATSKE“ Ante Tomića i Rajka Grlića. Režirao ju je Vinko Brešan uz adaptaciju i  dramaturgiju Željke Udovičić Pleština. 

Riječ je o hrabrom tekstu, o suvremenoj satiri koja kroz nacionalne odnose (one Hrvata i Srba) te kroz homofobne relacije (pitanje pozicije homoseksualaca u društvu) progovara o nekim temama koje, nažalost, ne možemo smatrati nadiđenima  unutar postojeće svakodnevice kojoj svjedočimo. Radi se o predstavi koja se bavi ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima. 

Profesor Vjeko živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje kada, odjeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od toga trenutka Maja se počne brinuti za njega i njegovog oca. Zauzvrat Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomogne pripremiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske...Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima.

Satiričko kazalište Kerempuh u sklopu ciklusa „KAZALIŠTE BEZ GRANICA“ koji podrazumijeva regionalnu kulturnu razmjenu i koju smatramo iznimno bitnim segmentom poslovanja i strategije kazališta kontinuirano pokreće suradnju i umjetničku razmjenu s najjačim kazalištima slične estetike u užoj i široj regiji. Novi način umrežavanja s regionalnom i  internacionalnom zajednicom podrazumijeva poticanje umjetničke kreacije, razmjene znanja i iskustava te prezentacije radova. Cilj nam je upisati se u mrežu kulturnih metropola prikazivanjem vlastitih umjetničkih ostvarenja te dovođenjem vrhunskih kazališnih djela zagrebačkoj publici. 

Satiričko kazalište Kerempuh jedno je od najzanimljivijih regionalnih kazališta u smislu tradicije, reputacije, povjerenja publike, potrebe publike za formatima komedije i satire, jakim glumačkim imenima ansambla te kvalitetom autorskih timova. Samim timeotvaraju se prilike za kulturnim suradnjama u smislu gostovanja u teatrima sličnih estetika s ciljem dugoročnijeg koprodukcijskog partnerstva. Uzadnjih nekoliko godina možemo se pohvaliti s iznimno uspješnim gostovanjima u Hrvatskoj i diljem regije, surađujemo s mnogim kazalištima, festivalima i organizacijama u zemlji i inozemstvu poput Mestnog gledališča ljubljanskog, Ateljea 212, Dramskog teatra Skopje, Makedonskog narodnog teatra, Sterijinog pozorja te Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Riječ je o ansambl predstavama novih snažnih autorskih poetika s nizom zapaženih glumačkih ostvarenja koje su sve redom zaštitni znak repertoara Satiričkog kazališta Kerempuh. Njihovu kvalitetu prepoznala je kritika i publika, o čemu svjedoče pozitivna stručna mišljenja i prepune kazališne dvorane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a
Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama