Obavijesti

Show

Komentari 43

Seksualnog predatora štitili su Matt Damon i Russell Crowe

Seksualnog predatora štitili su Matt Damon i Russell Crowe
4

New York Times otkrio je da je jedan od najmoćnijih holivudskih producenata desetljećima iskorištavao svoju poziciju te seksualno uznemiravao svoje suradnice

VIDEO

Priču o Harveyju Weinsteinu (65) prvo je htjela objaviti novinarka Sharon Waxman dok je radila za The New York Times, 2004. godine. No novine ipak nisu objavile članak jer su, prema njenim riječima, holivudske zvijezde Matt Damon (47) i Russell Crowe (53) na nju vršili pritisak. 

- Zvali su mene direktno i na kraju članak nije objavljen - rekla je Waxman za The Wrap. 

Tada je Weinstein bio u Miramaxu, producentskoj kući koju je osnovao sa svojim bratom Bobom. Pod njihovim okriljem je distribuiran film 'Dobri Will Hunting' koji je Damonu i Ben Afflecku donio Oscara za najbolji scenarij. Weinsteinova tvrtka je koproducirala i film 'Gospodar i ratnik: Daleka strana svijeta' u kojem glumi Crowe.

- Ovo mi je slomilo srce - komentirala je vijesti o potezima svojih slavnih kolega Jessica Chastain (40) koja je rekla da su je bliski suradnici 'od početka upozorili na Weinsteinovo ponašanje'. 

Mnoge holivudske zvijezde šutke su pratile vijesti danima, sve do trenutka kada je Harvey Weinstein dobio otkaz s pozicije izvršnog direktora svoje tvrtke 'The Weinstein Company'. Direktori tvrtke su izbacili producenta nakon žustrog sastanka u kojem je trećina upravnog odbora dala ostavku. S Harveyjem se obračunao i njegov brat Bob. 

Javnost je osudila šutnju velikih zvijezda koje su godinama surađivale s producentom. Svjetski mediji objavljivali su naslove poput 'Licemjerni Hollywoode, šutnja nije zlato'.

- Vaša šutnja je glasna i svi ste sudionici u njegovim zlodjelima - kazala je Rose McGowan (44) za američki portal. Rose je jedna od prvih žena koja je javno Weinsteina nazvala 'silovateljem'.  

No u posljednjih nekoliko sati, holivudska elita reagirala je na optužbe o producentu kojem mnogi od njih dugu karijeru. 

Jedan od prvih muških zvijezda koji se oglasio o skandalu bio je redatelj i glumac Kevin Smith (47). 

- Harvey je financirao prvih 14 godina moje karijere. Sada znam da, kada sam ja profitirao, neki su užasno patili. Zbog toga me jako sram - napisao je Smith. 

69th Cannes Film Festival - Money Monster Premiere

Sljedeći se javio George Clooney, blizak prijatelj Mattu Damonu. Weinstein je Clooneyju dao ulogu koja ga je pr proslavila, u filmu 'Od sumraka do zore'. 

- Poznajem Harveyja već dvadeset godina. Odlazili smo na večere, zajedno smo snimali, svađali se. Mogu vam reći da nikada nisam vidio da se ponaša kao seksualni predator, iako sam čuo šuškanja da mlade glumice spavaju s njim za uloge, no mislio sam da su to glasine kojima je cilj umanjiti talente tih žena. Ovo što sam pročitao, posebno dio da se nagodio s osam žena, je za svaku osudu i ne može se objasniti - rekao je Clooney koji smatra da bi iz raskrinkavanja moćnog producenta moglo izaći nešto dobro. 

Cijeli svijet je čekao da reagira možda najveća zvijezda Weinsteinovih filmova, Meryl Streep (68), koja se inače glasno zalaže za pravo žena u branši. Meryl je jednom u šali Weinsteina nazvala 'bogom'. 

84th Academy Awards - Arrival

- Jedno moram reći, nisu svi znali za njegova zlodjela. Harvey je strastveno podupirao radove glumaca i redatelja i svih filmaša te je uvijek imao poštovanja prema meni u našem profesionalnom odnosu. Ja nisam znala da je sastanke s glumicama odrađivao u hotelskim sobama i kupaonici. Da su svi znali za njegovo zlostavljanje, mislim da svi mediji ovog svijeta ne bi ignorirali tu priču desetljećima - kazala je Streep te žene koje su javno razotkrile Weinsteina nazvala 'našim junakinjama'. 

Jennifer Lawrence, od koje su mnogi očekivali da će biti jedna od prvih koja će reagirati na vijesti, oglasila se nakon Weinsteinovog otkaza.

- Bila sam duboko potresena kada sam to čula. Radila sam s Harveyjem pet godina i osobno nisam nikada doživjela neugodnosti od njega. Nisam znala da je uznemiravao žene godinama, to nema opravdanja i jako je šokantno. Suosjećam sa svim ženama koje su bile žrtve tog odvratnog ponašanja. Želim im se zahvaliti što su smogle hrabrosti da o tome javno progovore - poručila je Lawrence. 

Judi Dench, Kate Winslet, Julianne Moore i Glenn Close sve su osudile producentovo ponašanje i izrazile potporu ženama koje su ga razotkrile.  

U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavio se Harveyjev e-mail kojeg je slao holivudskim moćnicama gdje ih preklinje za pomoć u novonastaloj situaciji.

- Moj odbor razmišlja o tome da mi da otkaz. Sve što od vas tražim jer da me podržite i da mi date drugu šansu. Ići ću na dopust, podvrgnuti se intenzivnoj terapiji i savjetovanju. Većina optužbi je lažna, ali uz stručnu pomoć mislim da ću se moći normalno vratiti poslu, baš poput mnogih drugih. Nemojte dopustiti da mi daju otkaz - piše Weinstein koji moli kolege da mu pošalju e-mail da može pokazati svom odboru. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao