Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Skladatelj Đelo Jusić umro je u 81. godini: 'Bio je veliki borac'

Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure...

Foto: PIXSELL
46 komentara

Dubrovački skladatelj, dirigent i gitarist Đelo Jusić preminuo je u 81. godini u Zagrebu, potvrdila nam je njegova snaha, pjevačica Paula Jusić (52). 

- Od jutra smo potreseni, tužni. Bili smo uz njega sve ovo vrijeme, smrt je nešto što uvijek dolazi prerano kada su u pitanju najbliži. Do zadnjeg trena bio je veliki borac, pamtit ćemo ga kao nekoga tko se nije predavao nikada, no na kraju je ipak ovu, životnu, bitku izgubio. Imao je snažno srce i do zadnjeg trena je pokazivao veliku želju za životom - rekla je Paula. Njegov brat Ibrica Jusić (74) je shrvan. 

- Izgubio sam najboljeg brata na svijetu koji je meni bio i ostao najveći uzor - rekao je. 

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Njegova smrt ražalostila je kolegicu i sugrađanku Terezu Kesoviju (80). 

- Znam zašto me zovete, jako mi je teško pričati u ovim trenucima. Đelu sam, kao i Ibricu, iznimno voljela. Mi smo rasli zajedno, radili i stvarali smo zajedno. Moja je tuga pregolema, a ljubav prema Đeli vječna. Odlazila sam mu u bolnicu dok sam mogla, u zadnje vrijeme mi nisu dopuštali i drago mi je da sam mu uspjela barem malo olakšati te teške trenutke. Poklonio mi je najbolji opus svojih pjesama. Teško mi je odlučiti se koja mi je najdraža, ali da je napisao samo 'Dubrovačka zvona', himnu ratnoga Dubrovnika, to bi bilo jako puno. A pjesme koje je napravio i za druge, posebno za Trubadure, to je nemjerljivo. Zadužio je svoju zemlju, treba biti pristojno ispraćen i zauvijek poštivan - rekla nam je Tereza. 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sin velikana hrvatske glazbene scene, Đelo Jusić mlađi, od oca se oprostio na društvenoj mreži uz njegovu pjesmu 'Lula starog kapetana'.

Odlazak dubrovačkog skladatelja rastužio je i njegovog prijatelja, glumca Radu Šerbedžiju (72). 

- Eh, kakav je to gospar bio! U svemu i do kraja. Razumio se u note i činio je s njima divnu muziku. Razumio se i u život te u svoju obitelj i prijatelje. Na samo njemu svojstven gospodski način, s puno ljubavi i neke posebne elegancije kako to umiju samo pravi majstori. Pravi gospari! - rekao nam je Rade. 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pjevačica Meri Cetinić (65) pjevala je, kako nam kaže, na jednoj njegovoj večeri obradu pjesme 'Da sam te samo prije srela'. 

- Zatečena sam, žalosna i mislim da je scena izgubila još jedno veliko ime, još jednog velikog glazbenika - rekla nam je. 

Glazbeni urednik Siniša Škarica (73) kaže kako je Đelin odlazak veliki gubitak za hrvatsku popularnu glazbu. 

- U zadnje vrijeme on je još jedan od velikana koji su nas napustili. On je jedan od onih koji su od 60-ih godina prošli sva ova desetljeća sve do 00-ih. Do zadnjeg trenutka je svoj rad i veličinu dokazivao na polju popularne glazbe. Nalazi se sigurno među 10 najvećih kada je riječ o hrvatskoj popularnoj glazbi. Nenadoknadiv gubitak - rekao je Škarica. 

Novinarka Silvija Luks i Đelo godinama su se družili. 

- Jako mi je žao, izrazila sam iskrenu sućut obitelji, najviše mi je žao što nije uspio dovršiti svoju operu - rekla je. 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U Antunskoj ulici proveo je bezbrižno djetinjstvo za koje ga vežu lijepe uspomene, a u toj najranijoj dobi počelo ga je zanimati sve što je imalo veze s umjetnošću. Djetinjstvo i mladalačke dane Đelo je pamtio i po nogometu u kojem je čak bio toliko uspješan da su ga zvali Bajdo po jednom od najpoznatijih nogometaša Hajduka, Bernardu Vukasu Bajdi. Sa svojim vršnjacima često je igrao nogomet na malom igralištu ispod tvrđave Minčeta i na ulici Prijeko do kojih su dopirali zvuci orgulja iz Franjevačkog samostana Mala braća, a upravo su te očaravajuće melodije odredile daljnji životni put Đele Jusić.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Skladati je počeo u ranim 60-ima prošlog stoljeća. Svirao je gitaru i radio kao aranžer, a dirigirati je učio od slavnog Lovre pl. Matačića. Godine 1961. osnovao je Dubrovačke trubadure koji su do danas ostali najpoznatiji dubrovački sastav. Talijanske kancone i engleske kompozicije maestro Đelo je vješto prevodio na naš jezik, a u glazbi se osjećao zvuk dubrovačkog podneblja. 

komemoracija | Autor: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Samo godinu dana nakon osnutka Dubrovačkih trubadura, 1962. godine Đelo Jusić je osnovao i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik. Među njihove najpoznatije skladbe spadaju: 'Gusar s Porporele', 'Lula starog kapetana', 'Tići Gundulići', 'Dobila sam lutkicu na dar' i ostale. Ovaj dubrovački zbor u kojem su stasale brojne generacije mališana ostat će zapamćen i po nastupu s američkom pjevačicom Barbarom Hendricks 1992. godine u tada okupiranom Dubrovniku. 

Foto: Zvonimir Pandza/PIXSELL

Bio je stalni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, glazbeni selektor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, umjetnički direktor Festivala mediteranske glazbe u Budvi, dopredsjednik i predsjednik Udruženja muzičkih radnika Hrvatske Croatia – Concer. Dirigirao je velikim revijskim i simfonijskim orkestrima u velikim svjetskim gradovima: Berlinu, Sarajevu, Beču, Beogradu, Sarajevu, Moskvi, Dresdenu, Skoplju, Petrogradu, Dubrovniku i Vatikanu.

Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Djelo Jusic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu sa skladbama 'Dalmatinski lero', 'Zapjevajmo prijatelji', 'Mladosti, moja lijepa radosti', 'Volim te budalo mala', 'Zagrljeni', 'La musica di notte', 'Stare ljubavi', 'Sinoć sam htjela' i druge.

Naši partneri pišu
Message