Obavijesti

Show

Komentari 0

Snažnije i šarmantnije pjesme: Varga je predstavio 'Zvukove'

Snažnije i šarmantnije pjesme: Varga je predstavio 'Zvukove'
4

Riječ je o osmom singlu koji je Varga objavio pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records. Aranžman potpisuje Marko Kanceljak, pjesmu je snimio i producirao Jere Šešelja

VIDEO

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga objavio je novi singl i spot pod nazivom 'Zvukovi'. Radi se o predivnoj  klasičnoj šansonjersko/ kantautorskoj pjesmi ispovjedne elegije koja upravo čarobnim i zanosnim zvucima predstavlja novu fazu rada ovog zanimljivog umjetnika.

Riječ je o osmom singlu koji je Varga objavio pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records - aranžman potpisuje Marko Kanceljak, pjesmu je snimio i producirao Jere Šešelja, dok je spot (već osmi zaredom) djelo Varginog stalnog video-suradnika Doringa.

Video koji oduševljava na prvu snimljen je jednog lijepog sunčanog popodneva na podsljemenskoj planinarskoj lokaciji Gorsko zrcalo, a osim glazbenika i prekrasne prirode, spot krase i krupni kadrovi malog životinjskog svijeta snimljeni u makro tehnici.

Kao što smo naveli na početku, 'Zvukovima' ovaj produktivni zagrebački kantautor predstavlja novu fazu svog djelovanja u kojoj pojačan bendom njegove pjesme zaprimaju novi šarm i duh, a snaga lirike više dolazi do izražaja. Vargina intonacija vrlo je mirna, diskretna i kulerski smirena, dok u lirici sve 'kuha' s vrlo lijepo uobličenom poetikom i stihovima koji govore sami za sebe.

Violinu na ovoj pjesmi odsvirao je Dean Melki, klavir Jurica Hotko, bubanj Daniel Kadijević, bas Stjepan Hrastić, gitaru Marko Kanceljak, klarinet Ivan Andrijević, a na pjesmi su još sudjelovali i Irma Bulaja, Matej Magdić, Mia Dugandžić Marić i Filip Barac.

Radijska premijera bila je na Radio Sljemenu, televizijska na CMC-u, a javno prikazivanje spota i koncert upriličeno je u zagrebačkom Jiggy Baru. Varga s bendom trenutno radi na novim pjesmama, te planira nove koncerte.

Zvonimir Varga pjesme je počeo pisati krajem 90-ih godina, a prve demo snimke radi 2007. godine u kućnom studiju. Iduće godine u vlastitoj radio emisiji 'Vargolije' na Radiju Studentski centar prvi puta javno izvodi svoje pjesme, a prve koncerte bilježi 2009.

Knjigu pjesama objavljuje 2010. godine, a već iduće godine izbacio je svoj prvi album 'Pjesme'. Do danas ih je objavio osam nezavisnih, a najaktualniji su 'Krugovi'  iz rujna 2016. koji su se našli među najboljih 20 izdanja u regiji prošle godine, dok je album "7" objavljen iste godine uvršten među 10 najboljih.

Rad Zvonimira Varga, kako piše kritika, izdvaja se iz mora i gomila estradnog kičeraja spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i hrvaticana:

- Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu - samo su neki od opisa njegovih pjesama koje i publika prepoznaje na isti način.

Od početka djelovanja, održao je i više od stotinu koncerata po Hrvatskoj i regiji, od kojih svakako treba izdvojiti nastupe u kaznionicama Lepoglava i Remetinec, a posebno značajni su i koncerti na kantautorskim festivalima u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji (osvojeno drugo mjesto u Sivcu). Dva puta je nastupio i u velikom pogonu zagrebačke Tvornice – s bendovima Pavel i Letu Štuke.

Nakon kraće suradnje s bubnjarom Sebastianom Fricom, do 2014. godine uglavnom je nastupao sam, da bi mu se tada pridružio zagrebački rock gitarista Grof Kanizsai s kojim je, osim u zatvorima, održao i legendarni koncert na vlastitom balkonu uoči Svjetskog nogometnog prvenstva. Nakon završetka suradnje s Kanizsaijem, Varga do kraja 2016. opet svira sam, a pjesme snima pod producentskom palicom Marka Mrakovčića.

Krajem iste godine pridružuje mu se zagrebački gitarista i glazbenik Marko Kanceljak, a uskoro i proširuju sastav u kojem se danas nalaze i Stjepan Hrastić na basu, Ivan Andrijević na klarinetu i Marin Fatović na udaraljkama. Varga je napisao i dvije publikacije: slikovnicu za djecu 'Veseli dan doktora Vedrana Veselića', te knjigu pjesama 'Poljubac budućnosti', a sklada i glazbu za dječje kazališne predstave

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao