Obavijesti

Show

Komentari 11

Sanja Doležal: Spašavali smo živu glavu kad su navijači 1982. probili ogradu

Spašavali smo živu glavu kad su navijači 1982. probili ogradu
2

Slavnu pjesmu ‘Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad’ izvodio je tinejdžerski bend Prva ljubav. Nakon što je Dinamo postao prvak, nastao je navijački stampedo...

VIDEO

Kakva su to nezaboravna vremena bila. Možete misliti, mi klinci, a pjevamo na Dinamovoj proslavi naslova prvaka koji su čekali 24 godine. Kad je krenuo stampedo, spašavali smo živu glavu, prisjetila se Sanja Doležal (55).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:49

Te 1982. godine bila članica grupe Prva ljubav. Bio je to prvi tinejdžerski sastav na ovim prostorima. 'Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad' bila je njihova pjesma. 'Modri' su nekoliko kola prije kraja prvenstva osigurali naslov, pa je gostovanje Budućnosti iz tadašnjeg Titograda bilo slavljeničkoga karaktera. Dinamo je golom Cice Kranjčara pred gotovo 60.000 navijača pobijedio 1-0.

- Bila je strašna euforija nekoliko dana. A mi djeca do tada smo vježbali u garaži. Neponovljivo iskustvo - kaže Sanja.

Njezina 'oaza mira': Doležal se preselila u selo kraj Karlovca
Njezina 'oaza mira': Doležal se preselila u selo kraj Karlovca

Euforija zbog naslova prvaka, sjajna momčad i na klupi 'Mister bijeli šal', Miroslav Ćiro Blažević... Zagreb je danima slavio, a dečki koji su tad igrali bome su znali kako se slavi.

Nova himna brzo je navijačima ušla u uho i postala popularna, a obožavali su je i igrači.

- Kako i ne bi, pa se naježim i danas kad ju čujem. Sjajna pjesma, ne bi se ona održala toliko, svira se i nakon 35 godina, da nije kvalitetna - rekao nam je Ćiro Blažević.

Mlinarić, Cico Kranjčar, Zajec, Deverić, Bračun... sjajna momčad zaslužila je i svoju pjesmu.

- Znao sam da momčad ima talent. Iako su nam uoči sezone i u klubu govorili da je dovoljno da osiguramo Europu, znao sam da možemo biti prvaci, to sam im i govorio. Bili su sjajna klapa, družili su se, išli u kazalište, znali se ponašati kao gospoda - opisao je Ćiro.

Tih godina na maksimirski stadion redovito je dolazio i Josip Ivanković. On je bio 'mentor' grupe koja je pjevala Dinamovu himnu, a ujedno je i autor 'Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad'

- Te su mi riječi došle u snu. Spavao sam ih i sanjao. Čim sam se probudio, odmah sam ih zapisao. Rajko Dujmić napravio je aranžman i ja sam poslao pjesmu na svojevrsni natječaj u klub - otkrio je Ivanković i u dahu nastavio:

- Mi smo svi bili mladi, još na početku, a mnoga ‘jača’ imena poslali su svoje pjesme. Koliko znam, žiri je bila uprava, Ćiro i nekoliko igrača. Izabrali su baš moju pjesmu za novu himnu.

Sanja priznala: Nisam mislila da će me ljubav opet pronaći
Sanja priznala: Nisam mislila da će me ljubav opet pronaći

Za Ivankovića je to bilo posebno važno. Rođen je u slavonskom selu Čađavica i nakon osnovne škole došao u Zagreb. U to vrijeme nije propuštao Dinamove utakmice.

- Bio sam baš veliki dinamovac, na stadionu u Maksimiru na svakoj utakmici. Zato mi je bilo nevjerojatno da su izabrali baš moju pjesmu. Bio sam silno ponosan... Drago mi je da je pjesma popularna i danas, iako više ne idem na utakmice. Nije to više za mene - kazao nam je Ivanković.

Kaže da im popularnost nije naročito porasla. Igrači i Ćiro pobrali su svu slavu. I Ivankoviću je u najvećem sjećanju ostala proslava prvaka, pred 60.000 navijača. S njima je pjevao i zbog I. G. Kovačić.

- Nije nam baš bilo svejedno kad je krenuo stampedo. Navijači su u slavlju probili ogradu i uletjeli na teren, mi smo pobjegli, a oni su nam pregazili instrumente. Nema veze, bilo je to sve dio slavlja - rekao nam je Ivanković.

Doležal: S nepunih 19 sam doslovno 'uletjela' u 'Fosile'
Doležal: S nepunih 19 sam doslovno 'uletjela' u 'Fosile'

Godinu dana nakon najveće slave, Sanja Doležal postala je članicom grupe Novi fosili. Njihovi hitovi i danas se puštaju na Maksimiru, poput 'Košulja plava', 'Za dobra stara vremena'...

- Tako je ispalo, Dinamovim navijačima drage su naše pjesme - rekla je Sanja.

Nitko ih ne želi u svojoj blizini jer su toksični i nepredvidivi: Ovo su tri najzlobnija znaka zodijaka!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...