Obavijesti

Show

Komentari 48

Spavao je s klošarima, zavodio princeze, a živio samo za Josipu

Spavao je s klošarima, zavodio princeze, a živio samo za Josipu
9

Prošlo je 30 godina od smrti Karla Metikoša, a Josipa Lisac i ove godine pjeva samo za njega. Nikad ga nije prežalila, a prema njoj je bio pravi džentlmen i njezin zaštitnik

VIDEO

Zašto je uspio ostvariti svjetsku slavu? Zato što je bio dovoljno hrabar. Tako bi se ukratko mogao objasniti život Karla Metikoša - Matta Collinsa, koji je 10. prosinca 1991. iznenada umro u 52. godini. Josipa Lisac će (71) i ove godine u spomen na neprežaljenu ljubav života 19. prosinca održati koncert u zagrebačkom KD 'Vatroslav Lisinski' i prisjetiti se dvadeset godina njihova zajedničkog života.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Josipa nikad nije prežalila Karla. Svi koji su ga poznavali, govore da je bio jedinstven, neponovljiv, veliki šarmer i, prije svega, pravi kreativac i umjetnik. A prema Josipi pravi džentlmen i njezin zaštitnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Život koji je posvetio glazbi odveo ga je na najneobičnija mjesta i u nevjerojatne avanture koje je, početkom 70-ih, nakon povratka iz inozemstva opisao u kolumnama koje je objavljivao u tadašnjem Vjesniku.

Rođen je u Zagrebu 8. veljače 1940. godine. Kao i svi pjevači tog vremena, i Karlo Metikoš je 60-ih debitirao u zagrebačkom Varijeteu na priredbi koja se zvala 'Prvi pljesak' s pjesmama Elvisa Presleya koje je izvodio svirajući sam na klaviru. U vrijeme šlagera poput 'Volare', 'Come prima' i 'Buona sera' zvučao je kao svemirac i ostao neshvaćen, ali se nije pokolebao. Osnovao je kvartet Regal i, iako su bili jedni od najboljih u Jugoslaviji, dečki su se posvađali i kvartet se raspao. Konačnu odluku da se zaputi u svijet donio je nakon nastupa u Glazbenom zavodu nakon kojeg su ga maturanti izgađali kovanicama. Uzeo je kovčeg, sjeo u vlak i u listopadu 1961. godine uputio se u Kopenhagen s mizernim džeparcem, uvjeren da će postati zvijezda.

- Moj prvi korak bio je korak prema kiosku. Kupio sam brdo časopisa i novina u kojima su oglašavali razni cirkusanti, pjevači, džez muzičari...Tražio sam adrese diskografskih tvrtki koje trebaju pjevače - svojedobno je ispričao.

Naravno, svima se predstavio kao poznati pjevač zagrebačke TV i iz desetak kuća odmah je dobio poziv na audiciju. No umjesto s notama i snimkama pjesama, Metikoš se pojavio s nekoliko svojih fotografija koje mu je izradio zagrebački fotograf Kopešić. Na svakoj od njih potpisao se vlastoručno s Matt Coche. Nakon što su ga naglavačke izbacili iz šest audicija, sedmi menadžer se nad njim sažalio. Nakon nekoliko telefonskih poziva dogovorio mu je snimanje u Columbia Recordsu. Otpjevao je nekoliko pjesama i to u studiju iz kojeg je upravo bio izašao njegov idol - Cliff Richard.

- Znate, vi imate glas, ali mladiću moj, imate li novca? Ako imate, platite i snimite ploču kao i svi početnici ili učite! - dobio je savjet od nekog debeljka.

Josipa Lisac nastupa u Lisinskom na koncertu posvećenom njenoj najvećoj ljubavi Karlu Metikošu
Josipa Lisac nastupa u Lisinskom na koncertu posvećenom njenoj najvećoj ljubavi Karlu Metikošu

- U redu, zaradit ću novac i platiti, a kad mogu doći - pitao je Karlo.

- Najbolje iduće godine u isto vrijeme - glasio je odgovor.

Dobio je magnetofonsku vrpcu sa snimkama i odlučio se zaputiti u Pariz, s preporukom za Pathe Marcon, poznatu diskografsku kuću koja je objavljivala takvu vrstu rock’n’rolla.

S desetak adresa na kojima su živjeli njegovi daleki prijatelji i prijatelji njihovih prijatelja, Metikoš se zaputio u Pariz. Od njih deset, devet se ili preselilo, ili otišlo u vojsku, ili... Tumarajući po Parizu u potrazi za znancima, Karlo je noći provodio u kolodvorskim čekaonicama, haustorima ili u parku na klupi. Počeo je prodavati svoje cipele, čarape, košulje i kravate da bi se dočepao bar nešto novca. No 'biznis' je prekinula policija i dobio je naredbu da napusti Pariz jer će ga u protivnom deportirati.

- Do snimanja u studiju ostalo je još šest dana, pa sam se zaputio u drugi dio grada, na obalu Seine. Naslonih se na ogradu i vidjeh ispod mosta grupu ljudi kako se griju kraj vatre. Klošari - pisao je Metikoš. Spustio se među njih i upoznao šareno društvo: propali ruski grof, Talijan koji nikad u životu nije radio, umjetnici, pjesnici, boemi...

Slijedili su dani druženja i spavanja na novinama kraj vatre. Jedino što je Metikoš u to vrijeme imao bio je nenadmašni šarm, pa je tako završio na zabavi i upoznao Jeannine. Igrom slučaja poznavala je nekog Armenca koji je imao veze s glazbom. Nevjerojatno, ali čovjek je radio za Charlesa Aznavoura. Uz Aznavourovu preporuku Metikoš se preko noći našao u Phillipsovu studiju i počeo snimati, a jedna njegova pjesma našla se na kompilaciji najvećih zvijezda. I tako je krenulo.

Zamijetio ga je menadžer iz Rima i organizirao mu turneju po Italiji. Predstavili su ga kao 'kralja twista i madisona', a Metikoš je u međuvremenu u Parizu prihvatio još jednu američku novotariju - plesnu pomodnu ludost zvanu tamure.

- Ples se sastojao u tome da se ubrzano njiše bokovima, a u isto vrijeme se skidate do pasa. Uz pjesmu sam plesao gol do pasa i s palminim lišćem oko struka. Posjetitelji klubova bili su oduševljeni... - pisao je.

No Pariz je ostao njegova prva ljubav. Dekadentni grad i kućne zabave vodile su ga u visoko društvo. Na jednoj od njih upoznao je i Chouru, tadašnju djevojku Jacquesa Chariera - prvog supruga slavne Brigitte Bardot, od koje se upravo bio razveo.

Nakon što je starom Charieru preoteo djevojku, Matt se naravno prometnuo u pravog zavodnika. Nastupao je samo u najelitnijim klubovima u kojima se okupljala krema francuskog društva kojem su pripadale najljepše i najpoznatije žene tog vremena.

A onda mu je menadžer pronašao angažman u Folie Pigalleu. Metikoš ga je ovako opisao: 'Taj klub slabo je bio pristupačan prosječnim Francuzima jer su cijene bile astronomske. Boca šampanjca stajala je oko 50 tisuća franaka'. No zato je i zarada bila fantastična, pa je Matt počeo ulagati u instrumente i odjeću, ali i djevojke. Najprije je bio u vezi s jednom od najpoznatijih striptizeta i filmskih glumica Ritom Cadillac, a onda i njezinom kolegicom Corrine. U Folie Pigalleu upoznao je i Fatsa Domina, Genea Vincenta i Jerryja Leeja Lewisa.

Nakon što je njegova pjesma 'Ritam kiše' postala ultimativni hit, slijedio je nastup u Olympiji, a onda je iz Italije stigao poziv za nastupom u Rimu za neko visoko društvo u klubu Shaker. No umjesto avionom Matt i njegov bend krenuli su kombijem i ta je odluka, pokazalo se, bila kobna. Cjelonoćno putovanje i umor završili su teškom prometnom nesrećom, smrskanom nogom i tromjesečnim boravkom u klinici Belvedere u Nici. Sav zarađeni novac spiskao je na liječenje i ponovno se našao u Parizu, ovaj put sa štakom, pa je krenuo ispočetka. No sad je put prema vrhu ipak bio nešto lakši.

Sve ono što je ispisao u svojoj autobiografiji teško može stati u nekoliko rečenica. Na putovanjima koja su ga vodila od Italije i Francuske, preko Irana, Sovjetskog Saveza, do Kenije, Danske, Turske, Maroka... Metikoša su pratili deseci ljepotica. Među njima su bile grofice, misice, stjuardese, prevoditeljice, kćeri ambasadora... Beatrice, Jill, Stephanie, Beatrix, Daria, Gull, Shiraz, Margaret, Esther, Nur, Carmela, Heidi von Regenshoff, Sheiki Perrera,... ali i May i Tamara koje su dobile i svaka svoju pjesmu, samo su neke od njih.

Nakon stotinjak stranica u kojima je iskreno opisao svoj put od klošara do svjetske zvijezde Metikoš je pored ostalog napisao i ovo:

- Pjevanje je bila samo odskočna daska koja mi je omogućila da proputujem čitav svijet. Vidio sam ono što mnogi naši pjevači nikad neće vidjeti. Zašto? Zato što je sada nastala trka za novcem, a ja sam svaki atom svog života iskoristio da nešto novo vidim i naučim. Novac mi nije igrao nikakvu ulogu. Njime sam se služio samo kao sredstvom za svoje naukovanje, sredstvom pomoću kojeg sam upoznao najružnije i najljepše trenutke svog života. A kakav sam danas? Jednak kao i nekad, onakav kakva me odavno znaju prijatelji i kolege, onakav kakav sam bio prije desetak i više godina.

U studenom 1991. godine u Gradskoj kavani na Trgu, Hrvatska televizija snimala je zabavnu emisiju 'Večer u klubu' u kojoj je glavni gost bio Karlo Metikoš. Dizao je atmosferu pjevajući i svirajući rock evergreene uz pratnju Crvenih koralja. U publici za stolom je sjedila Josipa Lisac i uživala u njegovu nastupu i ništa nije dalo naslutiti da će nedugo nakon toga ostati sama.

POGLEDAJTE VIDEO: VELIKI INTERVJU S JOSIPOM LISAC

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama