Obavijesti

Show

Komentari 6

Špijunaža kao druga karijera: 'Tajni agenti' s crvenog tepiha

Špijunaža kao druga karijera: 'Tajni agenti' s crvenog tepiha
1

Iako je njihov posao zahtijevao često mijenjanje identiteta u svrhu što bolje izvedbe na velikom platnu, neki od njih svoj su zanat digli na višu razinu

VIDEO

Ove velike zvijezde navodno su imale tajne špijunske karijere.

Frank Sinatra

You Tube

Priče o njemu kao špijunu nikad nisu potvrđene. No glasine o njegovoj povezanosti s mafijom i CIA-om godinama postoje. Dok su navodi o umiješanosti u mafiju još koliko toliko istiniti, detalje o CIA-i treba uzeti s rezervom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema njegovoj kćeri Tini, Sinatra je često favorizirao CIA-u. Navodno nije bio špijun u tradicionalnom smislu, ali je radio za njih kao prijenosnik informacija, a svoj privatni avion stavio im je na raspolaganje. Kad bi bilo potrebno CIA bi ga kontaktirala i tražila od njega da preveze njima potrebnu osobu kako ne bi ostavili pisani trag. 

Cary Grant

Ovaj šarmer svojevremeno se pojavio u nekoliko filmova u kojima se radnja vrtjela oko špijunaže. Navodno mu je bila ponuđena i uloga Jamesa Bonda, ali ju je on odbio. 

Dok je 'vladao' Hollywoodom, radio je i kao operativac za britansku vladu, barem tako pišu strani mediji. On nije pokušavao saznati američke tajne već je morao držati oko na sumnjivim nacističkim simpatizerima tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući i kolege glumce poput Errola Flynna. Grant je bio veliki britanski pristaša tijekom ratnih akcija i čak im je donirao i plaće od svoja dva filma. 

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich bila je jedna od najpoznatijih njemačkih glumica, no po svemu sudeći čvrsto je bila protiv Hitlera i njegovog nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Glumica je 1939. postala američkom državljankom, a bila je jedna od prvih zvijezda koje su plasirale ratne obveznice. Tijekom dvije turneje za United Service Organizations pjevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila njemačka špijunka. 

S druge strane, mnogi vjeruju da je bila izdajica svoje domovine te da je očajnički željela pomoći poraziti Treći Reich. Dietrich je navodno špijunirala preko Ureda za strateške usluge, koji je 1944. godine započeo projekt Musac. Riječ je bila o emitiranju glazbene propagande radi demoraliziranja neprijateljskih vojnika. 

Njezin najveći doprinos ratu bilo je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njezina obitelj je i dalje živjela u Njemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju raditi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvijezda za koje se vjeruje da su radile kao špijuni tijekom Drugog svjetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obje strane. 

Harry Houdini

Schreenshoot

Prema jednoj od objavljenih autobiografija, Hudini je radio za savezničke snage (Velika Britanija, SSSR i SAD), točnije Scotland Yard te za američke tajne službe. Houdini je navodno putovao svijetom te pratio ruske anarhiste i prikupljao vrijedne informacije za američku i britansku vladu. 

U Europi je u svakom gradu izazivao lokalnu policiju da ga sveže u lance i stavi u ćeliju, a onda je svoje umijeće bijega koristio kako bi ih zadivio. Houdinija se povezuje s Williamom Melvilleom, britanskim špijunom koji je spomenuo Houdinija u svom dnevniku, a koji je radio za Scotland Yard gdje su navodno bili i Houdinijevi počeci.

Sterling Hayden 

Schreenshoot

Riječ je o američkom književniku i glumcu poznatom po ulozi korumpiranog policajca McCluskeya u Coppolinom 'Kumu' iz 1972. godine, a publika ga pamti po ulogama u brojnim klasicima. 

Ovaj uspješan glumac bio je prikriveni operativac američke vlade što je, ni manje ni više, potvrđeno upravo od njihove strane. Padobranom je sletio u Hrvatsku kako bi špijunirao fašistički pokret koji je tada bio u nastajanju. To je bilo dok je radio u OSS-u tijekom Drugog svjetskog rata, i to samo nekoliko godina prije nego što je dobio ulogu u filmu 'Asphalt Jungle'. 

Greta Garbo

Rođena u Švedskoj, bila je jedna od prvih europskih glumica koja je postala holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. Prije nego što se 1941. umirovila od glume, u dobi do 35 godina, četiri je puta bila nominirana za Oscara. 

Prema mnogima, njezin odlazak u mirovinu baš u to vrijeme ne može se nazvati slučajnim, pa mnogi vjeruju da je radila kao britanska špijunka tijekom Drugog svjetskog rata. Garbo je, prema engleskom spisatelju Charlesu Highamu, angažirala britanska obavještajna služba, a prema mnogim pričama provodila je brojne razgovore i nekoliko misija za saveznike. 

Jedna od navodnih misija bila je pomoći kod prijevoza čovjeka koji je trebao stići iz Kopenhagena u Britaniju što je uspješno odradila za Winstona Churchilla i kanadskog špijuna Williama Stephensona. Čovjek kojemu je pomogla bio je Niels Bohr, danski fizičar i znanstvenik. Za vrijeme Njemačke okupacije Danske, on je odbio pomoći nacističkim vlastima i napustio je državu. Tada je otišao u Alamost i pridružio se skupini znanstvenika koji su radili na atomskoj bombi, na takozvanoj operaciji ‘Manhattan‘.

Julia Child

www.biography.com

Riječ je o poznatoj američkoj kuharici, autorici i televizijskoj ličnosti koja je Amerikancima približila francusku kuhinju. Julia Child često je u svojim emisijama, od kojih je najpoznatija bila 'French Cuisine', djelovala pripito. Nekad manje, nekad više. 

Tijekom Drugog svjetskog rata radila je za OSS kao obavještajni časnik, organizirala je i usmjeravala podatke saveznicima iz mjesta kao što su Kina i Šri Lanka. Prije toga radila je kao daktilografkinja u Uredu za informacije. U OSS-u je upoznala svog supruga Paula. Iako je u kuhinji uvijek radila nered, bila je precizna i imala je oko za detalje, a dobivala je i nagrade za snalažljivost.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'