Obavijesti

Show

Komentari 0

Spoj baleta i plesa u Rijeci: U 21 sat pogledajte 'Plamteću vodu'

Spoj baleta i plesa u Rijeci: U 21 sat pogledajte 'Plamteću vodu'
5

S riječkim ansamblom Foniadakis je radio prošle godine na "Boleru", a ovim suvremenim komadom svjetski proslavljeni koreograf želi poslati poruku da svijet ne može bez umjetnosti

VIDEO

Mjesec i pol nakon premijere baleta ‘Čipka’, baletni ansambl HNK ‘Ivana pl. Zajca’ u ponedjeljak, 27. srpnja, u 21 sat ponovno imaju premijeru. Riječ je o baletno-plesnoj predstavi “Plamteća voda” svjetskoga koreografa Andonisa Foniadakisa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dio je to programskog pravca ‘Doba moći’ projekta EPK-Rijeka 2020.

- Prošla dva mjeseca bila su vrlo intenzivna i plodonosna za baletni ansambl koji je na vrhuncu spremnosti i jedva čeka opet izaći pred publiku. Zahvljujući projektu EPK, ansambl je ponovno, drugi put, radio s koreografom koji je prominentno ime, osobnost koja plijeni pažnju u europskom i svjetskom plesnom svijetu te zahvaljujući kojem se i riječki ansambl pozicionira na europskoj plesnoj sceni. Međutim, s Andonisom Foniadakisom vrlo je zatjevno raditi, on je autor i koreograf koji plesače dovodi do fizičkih i mentalnih krajnosti, ali i savršenih rezultata - rekla je Maša Kolar, ravnateljica riječkog Baleta.

S riječkim ansamblom Foniadakis je radio prošle godine na "Boleru", a ovim suvremenim komadom svjetski proslavljeni koreograf želi poslati poruku da svijet ne može bez umjetnosti, i to ne samo stoga što mnogim umjetnicima egzistencija ovisi o mogućnosti
stvaranja nego zato što je umjetnost ogledalo svijeta koji se prema tom odrazu može korigirati te slati osjećaj i viziju nade.

HNK Zagrepčanima poklonio program 'Balet u predvečerje'
HNK Zagrepčanima poklonio program 'Balet u predvečerje'

- Budući da radimo u posebnim uvjetima i vrlo izazovnom vremenu obilježenom pandemijom, koje se u predstavi izravno ne dotičemo, moja je ideja bila upravo naglašavanje suprotnosti, kao što su voda i vatra, te kroz koreografiju i pokret ispričati ono što postoji od početka svijeta pa sve do aktualnog trenutka: nesigurnosti, nestabilnosti, fragilnost i ranjivost ljudskog roda koji pak zajedništvom postaje iznimno moćna snaga koja uspijeva preživjeti. Taj vječni proces sukobljavanja suprotnosti nastojao sam izraziti kroz metaforičke slike podcrtane vrlo jakim emocijama te se nadam da će ih i publika osjetiti -  rekao je Andonis Foniadakis.

Uz dramaturga i koreografa Andonisa Foniadakisa autorski tim čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis&CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou (za Mesvor Consulting Ltd.). Plešu članice i članovi riječkoga Baleta Emanuel Amuchastegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Carlos Huerta Pardo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Nicola Prato, Tea Rušin, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata

GLEDAJTE U ČETVRTAK U 17 SATI Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Labuđe jezero' koje vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata
HNK i 24SATA VAM DARUJU

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata

Hit predstava 'Tko pjeva zlo ne misli' iščekivala se s nestrpljenjem, a na kazališne daske postavio ju je redatelj Rene Medvešek. Publika ju je s oduševljenjem prihvatila nakon prvih izvedbi u rujnu 2017.
Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata

GLEDAJTE DANAS Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Eru s onog svijeta' kojeg vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma