Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Srbi svoje državljanstvo daju 'bilo kome', a Hrvati biraju...

SVAKOME PO ZASLUGAMA Neke osobe iz javnog života dobiju putovnicu Hrvatske ili Srbije jer 'zaduže' naciju, a drugi samo zato što su slavni

Foto: PA/REUTERS/PIXSELL

Nemam ni kap srpske krvi, a Srbija teče mojim venama, rekao je francuski humanitarac Arnaud Gouillon kad je 2015. i službeno postao državljanin Srbije.

On nije jedini stranac koji je tražio, ili kao zahvalu od države dobio, državljanstvo Srbije ili Hrvatske. Srbin je, barem po papirima, gotovo dvije godine i američki glumac Steven Seagal, iako je prije dobivanja putovnice, navodno, u Srbiji bio dva puta po dva dana.

ABACA Steven Seagal - Ray Charles Tribute | Autor: ABACA   ABACA PRESS/Press Association/PIXSELL Foto: ABACA ABACA PRESS/Press Association/PIXSELL

Svestrani glumac tad je rekao kako u Beogradu planira otvoriti školu aikida, a može pomoći i u treningu srpskih specijalaca.

Prije dva dana objavljeno je kako je srpsko državljanstvo dobio i britanski glumac Ralph Fiennes, koji je u Beogradu snimio dva filma, “The White Crow” i “Coriolanus”.

Serbia's President Aleksandar Vucic and actor Ralph Fiennes attend an inauguration ceremony in Belgrade | Autor: DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Hrvatsku je putovnicu, čini se, malo teže dobiti. Za nju se svojedobno borio pjevač Halid Bešlić, no nikad ju nije dobio. A glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću dodijeljeno je hrvatsko državljanstvo kao građaninu od interesa za državu Hrvatsku.

2017 MTV Video Music Awards â?? Arrivals â?? Inglewood, California | Autor: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Pjevačica Lorde po majci je dobila naše državljanstvo, a Hrvat je postao i jedan od najboljih šahista svih vremena i politički aktivist Gari Kasparov, koji ljeta već godinama provodi u Makarskoj. Uz to je i žestoki protivnik režima Vladimira Putina, a Hrvatsku je podržavao i tijekom rata.

Srpsko državljanstvo dobili su i košarkaš DeMarcus Nelson, judist Aleksej Nefedov i televizijski redatelj Timothy Byford, koji se godinama trudio dobiti putovnicu Srbije.

Rome, tv broadcast "Dancing with the Stars" | Autor: Marco Provvisionato/Milestone Media/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: Marco Provvisionato/Milestone Media/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Francuski glumac Gerard Depardieu odrekao se francuskog državljanstva i svoju poreznu oazu potražio u, kako kaže, ‘demokratskoj majčici Rusiji’. Prije toga kontemplirao je o crnogorskom državljanstvu, a onda i o alžirskom. Kaže da želi imati sedam različitih putovnica.

2017 CFDA Awards - New York | Autor: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Foto: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Manekenka Adriana Lima bila je u braku s košarkašem Markom Jarićem te je preko njega dobila srpsko državljanstvo. Sad kad je razvod finaliziran, Lima planira odreći se srpskog državljanstva, a njihova djeca sigurno će ga zadržati.

 

 

 

 

 

 

Naši partneri pišu
Message