Obavijesti

Show

Komentari 1

Stiže kanal specijaliziran za dokumentarce, Dox TV: 'Nudimo snažne, velike i emotivne priče'

Stiže kanal specijaliziran za dokumentarce, Dox TV: 'Nudimo snažne, velike i emotivne priče'
4

Dox-TV mlađi je brat kanala Klasik TV i već se prikazuje u susjednim državama, a uskoro kreće u Hrvatskoj preko A1 operatera. Razgovarali smo s osnivačicom Dox i Klasik TV-a, Majom Jelisić Cooper

VIDEO

Krimi-dokumentarne serije, cjelovečernji autorski dokumentarci, ali i serijali o seksualnosti, samo su dio programa koji će obradovati ljubitelje dokumentaraca tijekom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Prikazat će se na novom IPTV kanalu Dox-TV specijaliziranom za ovaj filmski žanr, koji sve više osvaja kino i tv-publiku širom svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dokumentarac, epizoda 6 03:18

Dox-TV mlađi je brat kanala Klasik TV i već se prikazuje u susjednim državama, a uskoro kreće u Hrvatskoj preko A1 operatera. Tim povodom razgovarali smo s izvršnom direktoricom Dox TV-a i osnivačicom Klasik TV-a, Majom Jelisić Cooper.

Koliko ste dugo razvijali ideju o DoxTV-u i kako će ljubitelji ovog žanra u Hrvatskoj moći gledati kanal?

Od ideje do realizacije prošli smo zaista dug put. Ideja DOX TV-a rodila se još krajem 2014. godine (nekoliko mjeseci prije rođenja moga drugoga sina, koji sada ide u 1. razred) i premda smo od početka naišli na oduševljenje operatera, trebalo je više od 5 godina da kanal osvane na ekranima platformi u regiji (gledatelji u BH, Srbiji i Crnoj Gora mogli su prvi uživati u odličnim dokumentarcima na DOX TVu), a tek od ovoga mjeseca ljubitelji dokumentaraca u Hrvatskoj mogu pratiti kanal i to na platformi operatera A1 na 302. poziciji!

Po čemu će biti specifičan DoxTV u odnosu na konkurenciju raznih i jakih streaming servisa?

Pokušali smo i vjerujem uspjeli osmisliti kanal koji će biti miks najboljih komercijalnih televizijskih dokumentaraca i vrhunskih autorskih kino dokumentarnih filmova. Najveći dio dana zauzimaju dokumentarni filmovi i serijali raznih tematika, od true crime serijala, dokumentaraca o povijesti, znanosti, tehnologiji i inženjerstvu, kao i putovanjima i stilu života, dok u večernjem terminima imamo zaista veliku ponudu najboljih svjetskih kino dokumentaraca iz svih područja života: kontroverznih političkih, ekonomskih ili zdravstvenih tema, priča o ljudskim pravima, velikim pustolovinama, znanstvenim postignućima, biografija ali i intrigantan izbor filmova koji se bave seksualnošću.

Kako ste pronalazili dokumentarce koji će se naći na programu i po kojem kriteriju ste ih birali?

Produkcija dokumentaraca posljednjih je godina eksplodirala, stoga je presudna dobra selekcija, pronaći dobru priču koja će gledatelja zadržati ispred ekrana formula je uspjeha, kako nekad tako i danas. Kad vidimo neki film koji imamo želju preporučiti ili prepričati kolegi na poslu, znamo da je to film za DoxTV. Posebnu pažnju poklanjamo aktualnim temama, kao što je npr. film “U Amazon vjerujemo” o razvoju kompanije bez koje više ne možemo zamisliti svakodnevni život, također, naš kanal nudi gledateljima mnoge velike, emotivne i snažne priče koje još nismo imali prilike čuti, kao što je npr. potresna priča o tragično preminulom mladom penjaču i letaču Johnnyju Strangeu koja će krajem godine na programu. 

Nekoć je za dokumentarce bio zainteresiran specifični, uži krug publike, no posljednjih godina u Hrvatskoj je za njih sve veći interes. Što mislite, zašto?

Zadnjih deset godina svjedočimo zlatnom dobu dokumentaraca, od kojih su mnogi rađeni poput odličnih igranih filmova, cinematično, često uz uključivanje poznatih osoba, sa daleko većim budžetima nego je to bio slučaj ranije, te je doživljaj dokumentaraca značajno drugačiji – mnogi su intrigantni, napeti, provokativni, edukativni, ali i nerijetko zabavni. Često vas ostavljaju bez daha, o njima pričate sa prijateljima, pa stoga nije ni čudno da su se za vrijeme pandemije baš dokumentarci našli pri samom vrhu popularnosti na više streaming platformi. Velik broj upravo takvih intrigantnih i zanimljivih dokumentaraca, koji vas bacaju na promišljanje o raznim temama se mogu naći na DOX TV kanalu. 

Koje biste naslove izdvojili u iduća dva-tri tjedna kad će mnogi biti kod kuće za božićne i novogodišnje blagdane? 

Svakako bi bilo dobro obratiti pažnju na BBC-jev dokumentarac “Putin: Novi ruski car” koji govori o Putinovom kontroverznom usponu do današnje moći. Na sam Božić premijerno prikazujemo simpatičan film “Beatles, hipici i Hell's Angels: U šašavom svijetu kompanije Apple” u kojem doznajemo na koji način su dečki iz liverpulske četvorke pokušali od svog benda napraviti biznis. No, ono što zaista ne bi trebalo propustiti je premijera jednog od najzanimljivijih filmova snimljenih posljednjih godina, “Krtica: Pod krinkom u Južnoj Koreji“. Riječ je o napetom dokumentarnom špijunskom trileru u kojemu pratimo jednog danskog aktivista koji se infiltrirao u paradržavne organizacije Sjeverne Koreje koje se bave ilegalnom trgovinom oružjem i drogom. Film je sniman 10 godina i gleda se s napetošću koju nam inače pružaju igrani filmovi, a na programu je na samu Novu godinu u 22 sata.

Kod Vukovara premijerno prikazali dokumentarac 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'
Kod Vukovara premijerno prikazali dokumentarac 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

Na programu su mnogi naslovi koji se bave biografijama slavnih osoba ili važnim i zaboravljenim događajima. Osim Grace Jones, Putina, Eltona Johna, tu je primjerice i priča o slavnom rivalstvu između Karpova i Korčnoja. 

Dokumentarci imaju tu mogućnost da nam neke već zaboravljene događaje osvijetle na novi i drugačiji način, te ih učine mnogo zanimljivima nego što smo bili mislili da jesu, a dobar je primjer upravo spomenuti film o čuvenom šahovskom dvoboju Karpova i Korčnoja u kojemu je zapravo najmanje zanimljiv bio sam šah. Film nam taj šahovski meč prikazuje kao ultimativni hladnoratovski obračun dviju sila, a ne tek dvojice vrhunskih šahista. Osim ovog filma, skrećem pažnju na još nekoliko zanimljivih biografskih naslova poput “Uspona Jordana Petersona”, zatim film o tvorcu najpoznatije puške na svijetu “Kalašnjikov”, biografske filmove o Ronaldu Reaganu, Johnu Lennonu, princezi Diani, serijal o Hillary Clinton, ali i odličan biografski film o čuvenom arhitektu Normanu Fosteru.  

Krimi-serijali bi mogli privući ljubitelje krimića. Što će sve tematski obraditi takvi serijali?

True-crime žanr posljednjih je godina eksplodirao i u dokumentarni film iz igranog uveo u žanr krimića. Raskošno producirani filmovi s atraktivnim prizorima rekonstrukcija zločina gledaju se u dahu, a na DoxTV-u možete pogledati jako veliku i raznoliku ponudu naslova. Posebno skrećemo pažnju na odličan serijal “Spoj, brak, ubojstvo”. Naslov govori praktički sve: serijal obrađuje slučajeve ubojstava supružnika, što je zapravo i najčešća vrsta zločina u svijetu. Na žalost, zanimljivih i gotovo nevjerojatnih ubojstava ovog tipa zaista ne nedostaje. Uskoro nam kreće I serijal “Nevini iza rešetaka”, naravno ovdje svjedočimo životnim pričama ljudi koji su osuđeni za zločine koje nisu počinili. Bit će tu još mnogih drugih filmova i serijala, primjerice onih koji su više fokusirani na forenzički aspekt istrage zločini ili pak rekonstruiraju čuvene slučajeve serijskih ubojica kao što je primjerice film “Lov na Teda Bundyja”.

Pogledali smo dokumentarac o Miši Kovaču: '500.000 maraka je malo, a petsto je puno novca'
Pogledali smo dokumentarac o Miši Kovaču: '500.000 maraka je malo, a petsto je puno novca'

Kreće i mini-serija o pregovaračima - ljudima koji pregovaraju s naoružanim kriminalcima, sa 
somalijskim piratima oko otmica... 

Tako je, potencijal dokumentarnog filma upravo je u tome da nam može prikazati stvari koje ne možemo vidjeti u trenutku kad se događaju, kao što su primjerice profesionalni policijski pregovarači koje smo do sada susretali u igranim filmovima. U ovom serijalu obrađuju se razni tipovi situacija, primjerice otmice brodova ili taoci u stranim ambasadama, koji zahtijevaju i različite tehnike pregovora s otmičarima. Jako zanimljiv serijal koji će sigurno pronaći publiku.

Hoće li biti na programu i domaćih recentnih naslova? 

Hoće, već sada imamo nekoliko domaćih filmova, kao i filmova iz regije, poput filma “Galeb” o čuvenom Titovom brodu ili pak nagrađivani film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića koji se bavi ovih dana ponovno aktualnom temom ubojstva obitelji Zec, a upravo smo u pregovorima za još nekoliko novih i zanimljivih naslova.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao